Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου αναδείχθηκαν μέσα από το Α΄ Φόρουμ Διαλόγου «Ανοικτή Κοινωνία» που δημιούργησε πρόσφατα ο Δήμος Λάρνακας. Τέτοια ζητήματα είναι η σοβαρή έλλειψη στέγης, το κόστος των ενοικίων και η θέληση των προσφύγων και αιτητών ασύλου να μάθουν την ελληνική γλώσσα, ώστε να εξεύρουν εργασία και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας υπογράμμισε ότι η Λάρνακα έχει πάντοτε στόχο την ανοιχτή κοινωνία με αλληλοσεβασμό και συνύπαρξη, μέσα στην οποία ο καθένας να μπορεί να νιώθει ότι είναι στο σπίτι του, χωρίς διακρίσεις. Παράλληλα, χαιρέτισε την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του προγράμματος ως συμβολή στην συνολικότερη προσπάθεια της πολιτείας για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Εξάλλου, ο προϊστάμενος της μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Κωνσταντίνος Κυπριανού ανάφερε πως οι τοπικές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή ένταξη και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σημειώνοντας ότι οι χρηματοδοτικές δυνατότητες τα επόμενα χρόνια θα τριπλασιαστούν προς την Κύπρο για διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.

 

Η μετακίνηση του εργοστασίου πυρίτιδας στη Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου με ποσότητα αποθηκευμένης πυρίτιδας μέχρι πέντε τόνους, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες του κόσμου για τη λειτουργία της μονάδας στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας, πλησίον οικιστικής ζώνης.

 Απαντώντας σ’ ερωτήματα που έθεσε στα πλαίσια κοινοβουλευτικής ενημέρωσης ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για επίλυση του προβλήματος, ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες μετακίνησης του εργοστασίου στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία συντονίζεται από τον Έπαρχο Λάρνακας και αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών, Ενέργειας και Οικονομικών, της υπηρεσίας Μεταλλείων και του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία μετά από μελέτη και διαπραγμάτευση με την εταιρεία, είτε παραμονή του εργοστασίου στην υφιστάμενη τοποθεσία, με μείωση των αποθεμάτων πυρίτιδας, είτε μετακίνηση του εργοστασίου σε μια άκρη της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρνακας,

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η υπό αναφορά επιτροπή διαπίστωσε ότι η παραμονή του εργοστασίου στην υφιστάμενη του θέση, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας, συνιστά σοβαρό και διαρκή κίνδυνο για τους κάτοικους της περιοχής λόγω μη ύπαρξης της απαιτούμενης ζώνης προστασίας. Εξού και η επιλογή αυτή απορρίφθηκε.

Περαιτέρω, η επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι η προτεινόμενη επιλογή για μετακίνηση του εργοστασίου στην ίδια περιοχή, πιο μακριά από τις κατοικίες, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεμάχια.

Send this to a friend