Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Φόρουμ Διαλόγου «Ανοιχτή Κοινωνία» στη Λάρνακα
Φόρουμ Διαλόγου «Ανοιχτή Κοινωνία» στη Λάρνακα

Φόρουμ Διαλόγου «Ανοιχτή Κοινωνία» στη Λάρνακα

Φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πρόσφυγες, τους αιτητές ασύλου και τους μετανάστες αναδείχθηκαν μέσα από το Α’ Φόρουμ Διαλόγου “Open Society” που δημιούργησε ο Δήμος Λάρνακας ως συντονιστής προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές. Τέτοια ζητήματα είναι η σοβαρή έλλειψη στέγης και το κόστος των ενοικίων, αλλά και η θέληση των προσφύγων και αιτητών ασύλου να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να βρουν δουλειά για να έχουν μια αυτόνομη αξιοπρεπή ζωή και να μην εξαρτώνται από επιδόματα.

Το Φόρουμ Διαλόγου αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του προγράμματος που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας υπογράμμισε ότι η Λάρνακα είχε και έχει πάντοτε στόχο την ανοιχτή κοινωνία με αλληλοσεβασμό και συνύπαρξη, μέσα στην οποία ο καθένας να μπορεί να νιώθει ότι είναι το σπίτι του, χωρίς διακρίσεις. Ο κ. Βύρας χαιρέτισε την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του προγράμματος ως συμβολή στην συνολικότερη προσπάθεια της πολιτείας για την ομαλή ένταξη στην τοπική κοινωνία.

Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείου Κωνσταντίνος Κυπριανού, ανάφερε πως οι τοπικές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή ένταξη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ανέφερε επίσης, ότι οι χρηματοδοτικές δυνατότητες τα επόμενα χρόνια θα τριπλασιαστούν προς την Κύπρο για διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.

Το Φόρουμ Διαλόγου δημιουργήθηκε για να δώσει την ευκαιρία σε εκπροσώπους προσφύγων, αιτητών ασύλου και μεταναστών να εκφράζουν τις θέσεις τους και μέσω του Δήμου Λάρνακας να διαβιβάζονται στην κυβέρνηση για καλύτερη αντίληψη των αναγκών και οργανωμένες παρεμβάσεις με προγράμματα.

Αρκετοί πρόσφυγες μοιραστήκαν τις εμπειρίες και τις δυσκολίες τους για τη ζωή στην Κύπρο εκφράζοντας τη θέληση να μάθουν και να εργαστούν για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Μέσα από την συζήτηση αναδείχτηκαν οι κύριες θεματικές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, που καταγράφηκαν για να δημοσιοποιηθούν και να  αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.opensociety.com.cy | [email protected]

Αρμόδιος λειτουργός/ συντονιστής : Δημήτρης Γεωργίου [email protected]

 

Send this to a friend