Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετείται για την κατάσταση στο γνωστό ναυάγιο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετείται για την κατάσταση στο γνωστό  ναυάγιο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετείται για την κατάσταση στο γνωστό ναυάγιο

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας στον θαλάσσιο χώρο του ναυαγίου Ζηνοβία, στη Λάρνακα, προκειμένου να περιοριστεί η αναρχία και ν’ αποκατασταθεί η έννομη τάξη, κυρίως όσον αφορά τις καταδύσεις.

Σ’ επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου, απαντά σ’ ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής Γ. Περδίκης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του ναυαγίου και για τα μέτρα που λαμβάνονται για αποκατάσταση της έννομης τάξης, με αφορμή το καταδυτικό ατύχημα που συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ.Σαββίδης υπενθυμίζει ότι τον Απρίλη του 1998 το ναυτοδικείο αποδέχτηκε προσφορά της εταιρείας «ΆΑΚ Larnaca – Ay. Napa Sea Cruises Ltd» για αγορά του ναυαγίου και ότι από τον Μάιο του ίδιου χρόνου το ναυάγιο Ζηνοβία περιήλθε στην ιδιοκτησία και διαχείριση της εν λόγω εταιρείας. Έκτοτε, όμως, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα αμφισβητήσεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον τρόπο διαχείρισης, ενώ κάποια μέλη του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων αποφάσισαν να προσφύγουν στο δικαστήριο σε σχέση με την υπό αναφορά απόφαση του ναυτοδικείου.

Όσον αφορά τις ενέργειες από πλευράς Αστυνομίας, ο κ.Σαββίδης σημειώνει ότι η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία διεξάγει όλους τους ελέγχους που αφορούν τα ακτοπλοϊκά σκάφη, τα οποία μεταφέρουν επιβάτες για κατάδυση στο ναυάγιο. Ο έλεγχος γίνεται σ’ ετήσια βάση και διατηρείται αρχείο για κάθε σκάφος. Από τον ετήσιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι όλα τα σκάφη διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιητικά ασφαλείας για μεταφορά των επιβατών. Για κάθε ακτοπλοϊκό σκάφος διατηρείται φάκελος στον λιμενικό σταθμό της μαρίνας Λάρνακας, στον οποίο καταγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Περαιτέρω, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στην επιστολή του ότι κατά τη διενέργεια των καθημερινών θαλάσσιων περιπολιών από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύκτας, γίνεται περιπολική κάλυψη κι έλεγχος της θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου, καταγραφή των σκαφών που μεταφέρουν επιβάτες για καταδύσεις στο ναυάγιο και σχετική καταχώρηση στο ημερολόγιο συμβάντων του Ναυτικού Σταθμού Λάρνακας. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει τέσσερεις καταγγελίες και δημιουργήθηκαν φάκελοι σε σχέση με την απαγόρευση διεξαγωγής θαλάσσιων σπορ στην περιοχή της Αρχής Λιμένων, οι οποίοι διαβιβάστηκαν στην Αρχή Λιμένων για να ασκήσει τις αρμοδιότητες της.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατηρεί ότι η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Λάρνακας έχει αποστείλει επιστολή, από τον περασμένο Αύγουστο, προς την Αρχή Λιμένων, από την οποία ζητήθηκε όπως ελέγξει κατά πόσο τα αναγραφόμενα στην επιστολή σκάφη, τα οποία μεταφέρουν επιβάτες για καταδύσεις στο Ζηνοβία, έχουν εξασφαλίσει άδεια για την εκτέλεση καταδυτικών δραστηριοτήτων εντός της λιμενικής περιοχής Λάρνακας και ανάλογα να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend