Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νέα εμβόλια δωρεάν για τα παιδιά
Νέα εμβόλια δωρεάν για τα παιδιά

Νέα εμβόλια δωρεάν για τα παιδιά

Εμπλουτίζεται το εθνικό εμβολιαστικό σχήμα και θα περιλαμβάνει πλέον τέσσερα νέα εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά, όπως και τα υπόλοιπα εμβόλια που περιλαμβάνονταν και τα προηγούμενα χρόνια στο εθνικό σχήμα και ήδη προσφέρονται μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα χορηγούνται επίσης δωρεάν μέσω των παιδιάτρων του ΓεΣΥ και των δομών του υπουργείου Υγείας γεγονός που θα δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους γονείς. 

Ο χρόνος βεβαίως έναρξης της χορήγησης των επισπρόσθετων εμβολίων είναι ακόμα άγνωστος αφού το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υγείας βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την προκήρυξη της προσφοράς για την αγορά των συγκεκριμένων εμβολίων.

Τα εμβόλια που περιλήφθηκαν στο νέο εμβολιαστικό σχήμα είναι, το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά, το τετραδύναμο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο ACWY, το τριπλό εμβόλιο για τον κοκκύτη, τη διφθερίδιτα και τον τέτανο και το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α.

Τα εμβόλια αυτά, κυκλοφορούσαν και παλαιότερα στον ιδιωτικό τομέα και χορηγούνταν στα παιδιά από τους ιδιώτες παιδίατρους. Πλέον με την περίληψη τους στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα θα χορηγούνται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε όλα τα παιδιά.

Αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αναθεώρηση και του εμβολιαστικού σχήματος για ενήλικες το οποίο ωστόσο αναμένεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2021.

Το εθνικό εμβολιαστικό σχήμα καταρτίζεται με βάση τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και η Κύπρος, πρέπει να τονιστεί, παρουσιάζεται πολύ ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Όπως εξήγησε στον «Φ» η παιδίατρος Μαρία Κολιού, μέχρι τώρα στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα περιλαμβανόταν το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο που κάλυπτε τον ορότυπο C. Τώρα εντάσσεται το νέο τετραδύναμο εμβόλιο το οποίο καλύπτει άλλους ορότυπους «και πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Κύπρο τώρα έχει εξαφανιστεί ο ορότυπος C και επικρατούν άλλοι ορότυποι οι οποίοι και ευθύνονται για το 20% των περιστατικών που παρουσιάζονται». Στο εθνικό σχήμα, είπε η κ. Κολιού «ενδεχομένως να ενταχθεί και ο ορότυπος Β αλλά η Κύπρος όπως και άλλες χώρες της ΕΕ αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα της χορήγησης του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο». Η ένταξη του εμβολίου θα εξαρτηθεί δηλαδή από την αξιολόγηση των στοιχείων.

Βεβαίως, πρόσθεσε η κ. Κολιού το εμβόλιο αυτό χορηγείται στον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου ένας αριθμός παιδιών στην Κύπρο είναι ήδη εμβολιασμένα.

Στον ιδιωτικό τομέα χορηγείται επίσης το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, τον κοκκύτη και τον τέτανο. Μέχρι σήμερα το Κράτος χορηγούσε δωρέαν διδύναμο εμβόλιο και πλέον μπαίνει στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα το τριδύναμο.

Το εμβόλιο αυτό, «εντάσσεται στο πλαίσιο της οδηγίας που ακολουθούν και άλλα κράτη δεδομένης της επανεμφάνισης του κοκκύτη στον πληθυσμό». Η επανεμφάνιση του κοκκύτη, είπε η κ. Κολιού, «έχει αποδοθεί σε διάφορες αιτίες και κρίθηκε απαραίτητη η έναρξη των εμβολιασμών».

Το εμβόλιο της ανεμοβλογίας, χορηγείται μετά το πρώτο έτος της ηλικίας και σύμφωνα με την κ. Κολιού, στην Κύπρο τα παιδιά εμβολιάζονται εδώ και χρόνια και είναι καλυμμένο περίπου το 40%. Με την ένταξη του στο εθνικό σχήμα και την δωρεάν χορήγηση του «αναμένουμε ότι και το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης θα αυξηθεί».

Τέλος, για το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α, η κ. Κολιού εξήγησε ότι «στην Κύπρο, κρίθηκε αναγκαία η ένταξη του στο εμβολιαστικό σχήμα διότι η ηπατίτιδα Α είναι επικίνδυνη στην ενήλικη ζωή». Μάλιστα, όπως είπε, «πριν από μερικά χρόνια είχαμε μια μικρή έξαρση της Ηπατίτιδας Α και έτσι κρίθηκε καλό να ενταχθεί και αυτό το εμβόλιο». Παλαιότερα στην Κύπρο, «δεν είχαμε περιστατικά Ηπατίτιδας Α αλλά τα δεδομένα έχουν τώρα αλλάξει με την μετακίνηση πληθυσμών επομένως το Κράτος οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό».

Χρόνος και ηλικίες για τους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο χορήγησης των εμβολίων αυτών, η παιδίατρος Μαρία Κολιού ανέφερε ότι το εμβόλιο της ανεμοβλογίας χορηγείται μετά το πρώτο έτος ηλικίας, όπως και το τετραδύναμο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Το τριδύναμο εμβόλιο για διφθερίτιδα, κοκκύτη και τέτανο χορηγείται σε δύο δόσεις με τη δεύτερη να αφορά τα παιδιά 11 ετών και άνω. Το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α επίσης χορηγείται σε δύο δόσεις, μια φορά μετά το πρώτο έτος ηλικίας και η δεύτερη στους άρρενες στα 17- 18 χρόνια όταν θα εισέλθουν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Με το εμβόλιο αυτό εμβολιάζονται επίσης και φοιτητές λόγω απαίτησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα φοιτήσουν.

Ο εμβολιασμός, είπε καταλήγοντας η κ. Κολιού, «είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου ενάντια σε πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, οι μηνιγγητιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η ηπατίτιδα, κοκ, οι οποίες παλαιότερα οδηγούσαν σε αναπηρίες ή ακόμη και σε θάνατο».


Send this to a friend