Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λήφθηκε η απόφαση 366 μέρες μετά το τραγικό συμβάν για τον 14χρονο αδελφοκτόνο
Λήφθηκε η απόφαση 366 μέρες μετά το τραγικό συμβάν για τον 14χρονο αδελφοκτόνο

Λήφθηκε η απόφαση 366 μέρες μετά το τραγικό συμβάν για τον 14χρονο αδελφοκτόνο

Σε κατ’ οίκον 24ωρη περίθαλψη θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του AlphaNewsLive, ο 14χρονος που ομολόγησε ότι έκοψε το νήμα της ζωής της ίδιας του της αδελφής και αφού ο μικρός πέρασε έναν χρόνο έγκλειστος στο Νοσοκομείο της Αθαλάσσας. Τα Υπουργεία μετά από συσκέψεις αποφάσισαν να μετατρέψουν ουσιαστικά το σπίτι του μικρού σε κάποιου είδους αναμορφωτήριο, προσφέροντας του νοσοκόμο, ψυχίατρο, λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας και καθηγητή.

Η απόφαση έρχεται να συμπληρώσει το νομοθετικό κενό και την απουσία αναμορφωτηρίου στην Κύπρο, έστω και μετά από 366 μέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Η πρώτη αντίδραση

Προς το συμφέρον του παιδιού είναι η απόφαση που λήφθηκε, είπε μιλώντας στο AlphaNewsLive ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Χρίστου.

“Χαιρετίζουμε την απόφαση η οποία έστω και αυτή τη χρονική στιγμή φαίνεται να έχει ληφθεί με βάση το συμφέρον του ανηλίκου.”

Στο μεταξύ, ο πατέρας του ανήλικου και ο δικηγόρος του, κλήθηκαν να παραβρεθούν το μεσημέρι στο Νοσοκομείο της Αθαλάσσας για να ενημερωθούν επίσημα για τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι για την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για σύνθεση του προγράμματος το οποίο θα ακολουθήσει ο ανήλικος.

Η ανακοίνωση των Υπουργειών

Κατόπιν χθεσινής απόρριψης του αιτήματος για ανανέωση του διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας από το Δικαστήριο, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησαν χθες συνάντηση, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα δεδομένα.

Στη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν την ενεργοποίηση του Πλάνου Δράσης Στήριξης του Ανήλικου, και δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες για υλοποίησή του.

Σε σημερινή συνάντηση πολυθεματικής ομάδας, καθορίστηκε Πρωτόκολλο με συγκεκριμένες ενέργειες όπως απορρέουν από το Πλάνο Δράσης Στήριξης του Ανήλικου και αφορούν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα προσφερθούν στο παιδί και τους οικείους του.

Σε συνάντηση που καθορίστηκε ανάμεσα στην πολυθεματική ομάδα και τον κηδεμόνα, θα επεξηγηθεί το Πλάνο Δράσης και εάν γίνει αποδεκτό από τον κηδεμόνα θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχιατρικοί νοσηλευτές και φροντιστές επί 24ώρου βάσεως. Τον ανήλικο θα επισκέπτονται επίσης σε τακτική βάση Παιδοψυχολόγος, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί.

Παράλληλα, με τη συμβολή των αρμόδιων Υπηρεσιών, θα παρέχεται στον ανήλικο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θεραπείας, υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχο-εκπαίδευσης και μηνιαία παρακολούθηση από Παιδοψυχίατρο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το πλάνο θα επαναξιολογείται από την πολυθεματική ομάδα σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα και θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του ανήλικου.

Το πρώτο βράδυ…

Ο ανήλικος πέρασε το πρώτο βράδυ στο κρεβάτι του, στο σπίτι του και κοντά στον πατέρα του, 365 ημέρες μετά το συμβάν που του στιγμάτισε τη ζωή και “πάγωσε” το παγκύπριο, οδηγώντας τον στο δωμάτιο του Νοσοκομείου της Αθαλάσσας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, περιέγραψε την πρώτη μέρα του μικρού εκτός ψυχιατρείου.

“Ήταν μια μέρα στην οποία πέρασαν πολλές ώρες μαζί και βγήκαν και μια βόλτα μαζί και άρχισαν να έρχονται πιο κοντά μετά τον εγκλεισμό του. Το παιδί άρχισε να μπαίνει σε αυτό που λέγεται κοινωνία.”

Ήταν ένα δύσκολο βράδυ αφού είναι η πρώτη φορά που ο μικρός γύρισε στον πατέρα του, αλλά  όχι στην αδελφή του… Αν και ο 14χρονος ξέρει τι έκανε και μετάνιωσε για την πράξη του, ουσιαστικά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πράξης του, ιδιαίτερα όταν έρθει η στιγμή να επισκεφθεί το κοιμητήριο και το μνήμα της μικρής.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018, γύρω στις 5 το απόγευμα. Ο 13χρονος τότε και η 9χρονη αδελφή του, βρίσκονται μόνοι στο σπίτι τους, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στη Λάρνακα. Ο πατέρας τους βρίσκεται στη δουλειά. Η μητέρα τους δεν διαμένει πλέον μαζί τους καθώς έχουν χωρίσει.

Ο καυγάς των δύο παιδιών καταλήγει σε, πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα, οικογενειακή τραγωδία.

Ο πατέρας γυρίζει στο σπίτι για να βρει στη βεράντα το γιο του και την κόρη του στο σπίτι, μέσα σε λίμνη αίματος. “Παγώνει” στη θέα. Βγάζει έξω τη μικρή προσπαθώντας να τη συνεφέρει, μάταια όμως. Φωνάζει για βοήθεια, κανένας όμως δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει. Η μικρή μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου διαπιστώνεται ο θάνατός της.

Ο 13χρονος ομολογεί ότι σκότωσε με αλλεπάλληλες μαχαιριές την 9χρονη αδελφή του Μαρία. Λόγω του ότι είναι κάτω των 14 ετών, κρίνεται ποινικά ανεύθυνος και δεν μπορεί να οδηγηθεί στις φυλακές, παρά το γεγονός ότι έκοψε το νήμα της ζωής της ίδιας του της αδελφής. Το γεγονός αναδεικνύει την έλλειψη δομών για αναμόρφωση ανηλίκων παραβατών.

Ο 14χρονος έκτοτε μένει έγκλειστος στο Νοσοκομείο της Αθαλάσσας. Το διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας, βάσει νόμου, μπορεί να ανανεωθεί για περίοδο μέχρι και ενός χρόνου, επομένως, τώρα που συμπληρώνονται οι 12 μήνες, πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ο οποίος θα προσφέρει αναμόρφωση στον ανήλικο, καθώς δεν υπάρχει στην Κύπρο αναμορφωτήριο για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο πατέρας του Βασίλης, είχε δώσει μάχη ώστε ο γιος του να μην μεταφερθεί στο εξωτερικό, όπως και σκέφτονταν να πράξουν οι αρμόδιοι, καθώς επί καθημερινής βάσεως επισκέπτεται το ένα του παιδί στο νεκροταφείο στη Λάρνακα και το άλλο στο ψυχιατρείο στη Λευκωσία. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά και στα δύο του παιδιά, επομένως θα πρέπει ο 14χρονος να παραμείνει στην Κύπρο. Τελικά το ενδεχόμενο του εξωτερικού έχει αποκλειστεί, παραμένει όμως γρίφος ο κατάλληλος χώρος στην Κύπρο.

Πηγή: Alphanews


Send this to a friend