Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Αποφασίστηκε πλάνο Δράσης και Στήριξης του 14χρονου στο σπίτι του
Αποφασίστηκε πλάνο Δράσης και Στήριξης του 14χρονου στο σπίτι του

Αποφασίστηκε πλάνο Δράσης και Στήριξης του 14χρονου στο σπίτι του

Εκ των υστέρων οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τρέχουν να μαζέψουν… τα ασυμμάζευτα στην υπόθεση του 14χρονου αδελφοκτόνου, ο οποίος ελλείψει κατάλληλων δομών και συγκεκριμένα ενός ειδικού αναμορφωτηρίου για ανήλικους παραβάτες επέστρεψε σπίτι του, στον Αι Γιάννη Λάρνακας, έπειτα από τον εγκλεισμό του, για ένα χρόνο, στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Ήδη έχουν ξεκινήσει συσκέψεις επί συσκέψεων με την εμπλοκή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και συγκεκριμένα υπηρεσιών από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για ομαλή επανένταξη του 14χρονου στην κοινωνία. Ο ανήλικος είχε σκοτώσει με μαχαίρι την 9χρονη αδελφή του πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου 2018.

Το έγκλημα διαπράχθηκε στο σπίτι όπου διέμεναν τα δύο παιδιά με τον πατέρα τους, στην ενορία Αι Γιάννη. Υπενθυμίζουμε, ότι το δικαστήριο απέρριψε προχθές αίτημα για ανανέωση του διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας του ανήλικου για άλλους τρεις μήνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, όπου κρατείτο μετά το τραγικό συμβάν που προκάλεσε. Η πρωτοφανής, για τα κυπριακά χρονικά, περίπτωση του ανήλικου αδελφοκτόνου εξακολουθεί να εξετάζεται πολυθεματικά και σκοπός των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών είναι η χάραξη ενός συγκεκριμένου πλάνου, ώστε ο 14χρονος να ενταχθεί πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο.

Τι προνοεί το Πλάνο Δράσης

——————————————

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησαν χθες συνάντηση, κατά την οποία αξιολόγησαν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τον ανήλικο αδελφοκτόνο. Στη συνάντηση οι δύο υπουργοί αποφάσισαν την ενεργοποίηση του πλάνου Δράσης και Στήριξης του ανήλικου και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για υλοποίησή του. Στη χθεσινή συνάντηση της πολυθεματικής ομάδας καθορίστηκε πρωτόκολλο με συγκεκριμένες ενέργειες όπως απορρέουν από το πλάνο Δράσης – Στήριξης του 14χρονου και αφορούν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα προσφερθούν στο παιδί και τους οικείους του. Το υπό αναφορά πλάνο θα επεξηγηθεί στον κηδεμόνα και εάν γίνει αποδεκτό, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχιατρικοί νοσηλευτές επί 24ώρου βάσεως και φροντιστές. Τον ανήλικο θα επισκέπτονται επίσης σε τακτική βάση παιδοψυχολόγος, κοινωνικοί κι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Παράλληλα, με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών, θα παρέχεται στον ανήλικο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θεραπείας, υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχο-εκπαίδευσης και μηνιαία παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το πλάνο θα επαναξιολογείται από την πολυθεματική ομάδα σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα και να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του ανήλικου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

Send this to a friend