Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις ΠτΔ για πανεπιστήμιο στη Λάρνακα
Δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις ΠτΔ για πανεπιστήμιο στη Λάρνακα

Δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις ΠτΔ για πανεπιστήμιο στη Λάρνακα

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα λειτουργούσαν τα πρώτα προγράμματα της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρνακα, στις 3 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο συνάντησής του με φορείς της πόλης κι επαρχίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως ήταν οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα και ότι η υπό αναφορά σχολή θα πρόσφερε τα πρώτα της προγράμματα τον Σεπτέμβριο του 2019, σε ενοικιαζόμενους χώρους, με τη λειτουργία αρχικά δύο τμημάτων, του Τμήματος Θαλάσσιας Τεχνολογίας και του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, για τη Λάρνακα, η πιο πάνω εξαγγελία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Θυμίζουμε, ότι τον Οκτώβριο του 2017, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε ανακοινώσει επίσημα την ίδρυση της νέας σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα των Τμημάτων Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Η αναμονή και η προσδοκία των φορέων της Λάρνακας ήταν πως τα δύο αυτά τμήματα θα λειτουργούσαν κατά το τρέχον έτος. Μάταια όμως.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που οι βουλευτές Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Χρίστος Ορφανίδης προχώρησαν στην εγγραφή του θέματος για αυτεπάγγελτη εξέταση  στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Το θέμα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που οι βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας επιδιώκουν είναι να γίνουν γνωστοί οι λόγοι που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η εξαγγελία αυτή, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα και για ποιο λόγο σημειώνεται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Η λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής αποτελεί πάγιο αίτημα για τη Λάρνακα, αφού θεωρείται έργο ζωτικής σημασίας για την οικονομία της πόλης.  Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠ, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι το 2020 η νέα πανεπιστημιακή σχολή της Λάρνακας αναμένεται να φιλοξενήσει τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές της και ότι το 2026 αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία της.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend