Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μπαίνουν στο ΓεΣΥ 33 μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα
Μπαίνουν στο ΓεΣΥ 33 μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μπαίνουν στο ΓεΣΥ 33 μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αυτά δηλαδή που οι ασθενείς μπορούν να αγοράσουν από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Κατόπιν όμως αιτημάτων από ομάδες ασθενών (άτομα που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις, ρευματοπαθών, θαλασσαιμικών, καρκινοπαθών, νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων ατόμων) οι οποίοι χορηγούνται συγκεκριμένα ΜΗΣΥΦΑ συνδυαστικά με τη φαρμακευτική τους αγωγή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αποφάσισε όπως εντάξει υπό προϋποθέσεις και στη βάση πρωτοκόλλων 33 τέτοια σκευάσματα σε ξεχωριστό κατάλογο ώστε οι ασθενείς-δικαιούχοι του ΓεΣΥ να τα λαμβάνουν στο πλαίσιο του συστήματος, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να πληρώνουν το ποσό της λιανικής τους τιμής. Οι φαρμακοποιοί δεν διαφωνούν με την προσφορά ΜΗΣΥΦΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών αλλά με τον τρόπο που τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται στους ασθενείς. Απορρίπτουν τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και αύριο Τετάρτη θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση στον οργανισμό, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί γι‘ αυτό τον σκοπό.
Το αίτημα των οργανωμένων ασθενών το ΓεΣΥ να καλύπτει τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε κατηγορίες ασθενών που αποτελούν μέρος της φαρμακευτικής τους αγωγής δεν είναι τωρινό. Κατατέθηκε στους αρμόδιους (Υπουργείο Υγείας και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας) από την έναρξη του ΓεΣΥ, τον περασμένο Ιούνιο. Θεωρώντας εύλογο το αίτημα, το όλο θέμα τέθηκε στο μικροσκόπιο συγκεκριμένης επιτροπής η οποία αποφάσισε όπως έξι κατηγορίες ασθενών θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ΜΗΣΥΦΑ. Στον κατάλογο που ετοιμάστηκε περιλαμβάνονται 33 σκευάσματα – αυτά που θα καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ. Σε περίπτωση που ασθενής επιθυμεί να πάρει άλλο σκεύασμα, της ίδιας κατηγορίας, τότε θα πρέπει να το πληρώνει στην κανονική του τιμή. Δεν υπάρχει, δηλαδή, συμπληρωμή σε αυτή την κατηγορία των φαρμάκων. Η δε συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων θα γίνεται από συγκεκριμένες ειδικότητες και σε πρώτη φάση οι ασθενείς θα τα προμηθεύονται μόνο από τις θυρίδες των δημόσιων νοσηλευτηρίων που παραμένουν ανοικτές, από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Η απόφαση του ΟΑΥ τίθεται σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου ενώ από τον ερχόμενο Ιούνιο, με την ένταξη δηλαδή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά από ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής τους, που έχει ενταχθεί στο σύστημα καταβάλλοντας τη συμπληρωμή του ενός ευρώ.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συμφωνεί ωστόσο με τους σχεδιασμούς (όπως περιγράφηκαν πιο πάνω) του ΟΑΥ. Από τη στιγμή που τα ΜΗΣΥΦΑ υπήρξαν ένα μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων μεταξύ ΟΑΥ – φαρμακοποιών για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ θεωρεί πως θα έπρεπε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι κοινά αποδεκτές και συμφωνημένες. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ «αυτό που ζητούμε είναι όπως τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται στους ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία» ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι η διάθεσή τους από τα κρατικά φαρμακεία θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στους φαρμακοποιούς. Αύριο Τετάρτη το αίτημα αυτό θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ, είπε.

Send this to a friend