Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΓεΣΥ: 25.562 άλλαξαν προσωπικό γιατρό
ΓεΣΥ: 25.562 άλλαξαν προσωπικό γιατρό

ΓεΣΥ: 25.562 άλλαξαν προσωπικό γιατρό

Τις 25.562 έφθασε ο αριθμός των δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι άλλαξαν προσωπικό γιατρό από την 1η Οκτωβρίου μέχρι χθες το μεσημέρι. Ωστόσο, το λογισμικό του ΓεΣΥ δεν δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να γνωρίζει ποσοστά σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση ενηλίκων ή παιδιών, αν και θεωρείται δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αλλαγών αφορά στα παιδιά, εξαιτίας της αυξημένης ροής παιδιάτρων που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των παιδιάτρων ήταν χθες 150, εκ των οποίων μόνο οι 38 είναι γιατροί του Δημοσίου, και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού αρκετοί παιδίατροι, κυρίως της Λεμεσού, έχουν ανακοινώσει την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, αλλά τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονται ακόμα στον κατάλογο των παιδιάτρων του Συστήματος.

Αυξημένη βεβαίως (αναλογικά) είναι και η ροή προσωπικών γιατρών για ενήλικες, ο αριθμός των οποίων έφθασε χθες το απόγευμα τους 414 (304 ιδιώτες και 110 του ΟΚΥπΥ) και ως εκ τούτου υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι δικαιούχοι να επέλεξαν να αλλάξουν προσωπικό γιατρό, για να εγγραφούν στον κατάλογο γιατρού, ο οποίος τους παρακολουθούσε πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και εντάχθηκε τώρα στο Σύστημα.

Σταθερά αυξημένη είναι τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες και η ροή ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ. Στους καταλόγους περιλαμβάνονται τα ονόματα 971 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 510 είναι γιατροί του ΟΚΥπΥ και οι υπόλοιποι ιδιώτες. Και στην περίπτωση αυτή ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες αφού στον ΟΑΥ εκκρεμούν αρκετά συμβόλαια.

Τη στιγμή όμως που ο ΟΑΥ παρουσιάζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εγγραφές γιατρών στο Σύστημα, στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τρέχουν να εντοπίσουν και να προσλάβουν γιατρούς για να καλύψουν πρώτα τις τεράστιες ανάγκες των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όλων των κρατικών νοσοκομείων και να καλύψει τα κενά που καθημερινά δημιουργούνται με τη φυγή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια τις ανάγκες που υπάρχουν για ενίσχυση της στελέχωσης των υπολοίπων τμημάτων των νοσηλευτηρίων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σήμερα η αρμόδια Επιτροπή του ΟΚΥπΥ αρχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από γιατρούς, κυρίως από την Ελλάδα, για κάλυψη των ΤΑΕΠ. Ο αριθμός των γιατρών αυτών, αν και δεν είναι μεγάλος, θεωρείται ως ικανοποιητικός για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ΤΑΕΠ και, όπως πληροφορούμαστε, αρκετοί από τους γιατρούς που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον έχουν εξειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΟΚΥπΥ αναμένεται ότι θα αρχίσει την αξιολόγηση των πέραν των 60 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από Kύπριους και Eλλαδίτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ύστερα από την προκήρυξη των 61 θέσεων πριν από μερικές εβδομάδες.

Στο μεταξύ, στον ΟΚΥπΥ συνεχίζονται και οι διεργασίες για μετάβαση αντιπροσωπείας στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση Eλλαδιτών γιατρών. Οι επαφές του Οργανισμού με ελλαδικούς φορείς της Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι σχετικές συναντήσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend