Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν θέλουν ένα νέο «Κτήμα Μακένζι» στη Λάρνακα οι κάτοικοι της περιοχής αλυκής
Δεν θέλουν ένα νέο «Κτήμα Μακένζι» στη Λάρνακα οι κάτοικοι της περιοχής αλυκής

Δεν θέλουν ένα νέο «Κτήμα Μακένζι» στη Λάρνακα οι κάτοικοι της περιοχής αλυκής

Νέες περιπέτειες αναμένουν τον πρώην ιδιοκτήτη του Κτήματος Μακένζι, αφού η προσπάθειά του να ανεγείρει ένα νέο χώρο δεξιώσεων απέναντι από το αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μακρή στη Λάρνακα έχει προσκρούσει στην αντίδραση των περιοίκων, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια ανάπτυξη θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον της περιοχής.

Οι περίοικοι ξεσηκώθηκαν όταν έλαβαν πληροφόρηση ότι ο πρώην ιδιοκτήτης του κτήματος κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να του παραχωρηθεί τ/κ τεμάχιο πλησίον της αλυκής προς τον σκοπό της ανέγερσης νέας αίθουσας δεξιώσεων και ήδη το θέμα, κατόπιν παρέμβασης του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, έχει εγγραφεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για συζήτηση.

Το αίτημα του κ. Περδίκη για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος συνοδευόταν από υπόμνημα της τετραμελούς ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων, οι οποίοι σε σχετική επιστολή αναπτύσσουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να επιτραπεί η ανάπτυξη ούτε κατά παρέκκλιση.

Συγκεκριμένα αντιδρούν για τους παρακάτω λόγους:

  • Το επίμαχο τεμάχιο εφάπτεται οικιστικής ζώνης και ως εκ τούτου οποιαδήποτε ιδιωτική ανάπτυξη μεγάλης εμβέλειας δεν συνάδει με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας.
  • Η παραχώρηση του τεμαχίου για ανέγερση αίθουσας δεξιώσεων θα διαφοροποιήσει όχι μόνο τον χαρακτήρα της γειτονιάς αλλά και την ευρύτερη περιοχή όχι προς το καλύτερο γιατί δεν πρόκειται περί ανάπτυξης που θα ωφελήσει το ευρύτερο κοινό, αλλά θα καταστρέψει το τοπίο και το περιβάλλον με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.
  • Η περιοχή εφάπτεται με το μονοπάτι της φύσης το οποίο διέρχεται κατά μήκος της αλυκής, όπου τόσο οι ημεδαποί όσο και οι τουρίστες απολαμβάνουν τον περίπατό τους ακούγοντας το κελάηδημα των πουλιών και επίσης την ησυχία και ηρεμία της περιοχής.
  • Η ανάπτυξη θα προκαλέσει υπέρογκη αύξηση της ηχορύπανσης και της τροχαίας κίνησης, παράγοντες που σε συνδυασμό με τα φώτα των προβολέων θα εκδιώξουν την ποικιλία των πουλιών που υπάρχει στον βιότοπο της αλυκής.
  • Οι προβολές και τα φώτα που θα είναι ολονύχτια αναμμένα θα επιβαρύνουν την περιοχή και θα οξύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα οχληρίας που υπάρχει ένεκα των κουνουπιών και άλλων εντόμων.
  • Θα υπάρχει μεγάλη αύξηση της τροχαίας κίνησης και κατ’ επέκταση τεράστιο πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης αφού η περιοχή είναι κατοικημένη και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα πάρκινγκ.
  • Υπάρχουν άλλα τ/κ τεμάχια τα οποία μπορούν να δοθούν για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη που δεν θα επηρεάσουν το επίπεδο ζωής άλλων πολιτών.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας σημειώνει περαιτέρω ότι είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν η παραχώρηση του ίδιου τεμαχίου για την κατασκευή γηπέδων τένις και οικήματος η οποία τελικά αποτράπηκε, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί από το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων.

«Ως εκ των ανωτέρω καλούμε τις αρμόδιες αρχές όπως λάβουν υπόψη τους το παραπάνω προηγούμενο και όπως δεν εγκρίνουν καμιά αίτηση για ανάπτυξη του τεμαχίου ούτε κατά παρέκκλιση», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: Reporter

Send this to a friend