Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Θέσεις εργασίας στην Ελληνική και εξελίξεις στις τράπεζες
Θέσεις εργασίας στην Ελληνική και εξελίξεις στις τράπεζες

Θέσεις εργασίας στην Ελληνική και εξελίξεις στις τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες επιστρέφουν σε τροχιά προσλήψεων, με στόχο αυτή τη φορά την πληροφορική, τις νέες εφαρμογές και την  ψηφιακή τραπεζική που είναι και η μεγάλη πρόκληση. Η Ελληνική Τράπεζα, ανά διαστήματα, προχωρά σε επιλεκτικές προσλήψεις με τις τελευταίες να έχουν ανακοινωθεί πριν δύο μήνες περίπου. Στην ιστοσελίδα της υπάρχουν αναρτημένες οι 5 νέες ανάγκες προσωπικού και οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων.

Συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην θέση IT Governance Specialist. Μια θέση που έχει σχέση με τον σχεδιασμό πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής. Επίσης γίνονται δεχτές αιτήσεις για την θέση Quality Assurance Automated Test Engineer. Θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση όλων των σταδίων ανάπτυξης λογισμικού, για τον εντοπισμό και αναφορά δυσλειτουργιών του συστήματος. Αιτήσεις γίνονται και για την θέση Software Engineer Back-End.

Χθες έληξε η υποβολή αιτήσεων για τη θέση Officer International Business Centre. Η Ελληνική Τράπεζα όπως αναφέρεται, επιδιώκει να προσλάβει ρωσόφωνο στέλεχος για να συμμετάσχει στο Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο στη Λεμεσό, στη Διεύθυνση Διεθνούς Τραπεζικής. Στις 24 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την θέση Information Architect. Θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Πλαισίου Πληροφοριακής Αρχιτεκτονικής.

Πάντως, όλες οι τράπεζες διατηρούν στην ιστοσελίδα τους ενότητα που αφορά τις κενές θέσεις εργασίας. Ακόμα και να μην υπάρχουν ανοιχτές θέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το βιογραφικό τους για μελλοντικές προσλήψεις. Είναι η εποχή που στις τράπεζες γίνονται εξειδικευμένες προσλήψεις και για ειδικότητες που πριν μερικά χρόνια ήταν άγνωστες ή δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.

Από την άλλη, πέρα από το εξειδικευμένο προσωπικό, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση του λειτουργικού και  εργατικού τους κόστους. Από το 2013 με τις αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και μέχρι το 2018  έχουν φύγει  2.196  εργαζόμενοι είτε με τα πλουσιοπάροχα σχέδια αφυπηρέτησης είτε λόγω σύνταξης. Η μείωση τραπεζικών υπαλλήλων το 2018 σε σχέση με το 2017 ήταν 1.686 άτομα, περίοδος που περιλαμβάνει και το κλείσιμο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων του προσωπικού στις μεγάλες τράπεζες αλλά και πιθανά σχέδια εθελούσιας εξόδου υπαλλήλων, αναμένεται να απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018, εκτός της σύμβασης του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017. Προς το παρόν δεν έχει ανανεωθεί και οι εργαζόμενοι καλύπτονται από τις πρόνοιες της προηγούμενης σύμβασης. Στην Τράπεζα Κύπρου είναι γνωστό ότι θα υπάρξει νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ουσιαστική κίνηση μέχρι τώρα.

Κοντά  σε ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου βρίσκεται και η AstroBank η οποία είναι ένα βήμα μακριά από την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Εθνικής  Τράπεζας της Ελλάδας στην Κύπρο. Στην Alpha Bank, αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας  με την Altamira για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων,  ύψους €3,8 δισ. Με την επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται ότι ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων της τράπεζας θα αποσπαστεί στην Altamira. Δεν αποκλείεται εντός του 2020 να προχωρήσει σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού, το δεύτερο μέσα σε τρία χρόνια.

Πηγή: philenews.com

Send this to a friend