Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επέμβαση με εκσκαφέα σε παραλία στο Ζύγι (εικόνες)
Επέμβαση με εκσκαφέα σε παραλία στο Ζύγι (εικόνες)

Επέμβαση με εκσκαφέα σε παραλία στο Ζύγι (εικόνες)

Παράνομη πρόσβαση στη ζώνη προστασίας της παραλίας, αφαίρεση και μεταφορά άμμου από την παραλία για επιχωμάτωση χώρων πρασίνου, ήταν τα αποτελέσματα χρήσης εκσκαφέα το περασμένο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, στην κοινότητα Ζύγι της επαρχίας Λάρνακας. Οι πιο πάνω ενέργειες έγιναν στο πλαίσιο εργασιών για την κατασκευή παραθαλάσσιου πάρκου με δημόσιο χώρο στάθμευσης και δημόσιους χώρους υγιεινής και κυλικείου. Το έργο, που βρίσκεται σε παραθαλάσσια οικιστική περιοχή ζώνη προστασίας, αναμένεται να παραδοθεί εντός Οκτωβρίου. Έχει προϋπολογισμό €385.000 και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους, με τίτλο «Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές». 

Μετά από ενημέρωση και σχετική πληροφόρηση με φωτογραφικό υλικό από τον «Φ», ο έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Κ. Χατζηστεφάνου, επισήμανε πως δεν δόθηκε από κανένα άδεια για διάνοιξη πρόσβασης προς τη θάλασσα. Σημειώνεται ότι πριν την επέμβαση του εκσκαφέα δεν μπορούσε να πλησιάσει την παραλία το οποιοδήποτε όχημα. Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Χατζηστεφάνου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και επισήμανε ότι θα γίνει επαναφορά της παραλίας στην πρότερή της κατάσταση. Επισήμανε ότι σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί επιθεώρηση από κλιμάκιο της Επαρχιακής Διοίκησης στην περιοχή σε μια προσπάθεια να επισημανθούν οι παρανομίες και να δοθούν οδηγίες στον εργολάβο για επαναφορά της παραλίας.

Το έργο, που έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει υποδομές για εξυπηρέτηση των λουομένων και των επισκεπτών όπως αναψυκτήριο, πεζόδρομο και χώρους στάθμευσης. Επισημαίνεται ότι το πάρκο αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου για τη μελλοντική ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου με την κατασκευή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή μικρού κτηρίου με δημόσιες τουαλέτες και μικρή καντίνα, την κατασκευή δημόσιου χώρου στάθμευσης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα παραθαλάσσιου χώρου και τη μετατροπή του σε πάρκο με πεζόδρομους, πλατώματα και τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου.

Σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση περιλαμβανόταν στις χωματουργικές εργασίες γενικός καθαρισμός οικοπέδου από χόρτα, θάμνους, μπάζα, χαλαρά υλικά και πρόχειρες κατασκευές, γενική εκσκαφή για επίτευξη υψομέτρων θεμελίωσης, φορμάρισμα και συμπίεση πυθμένα, και επιχωμάτωση με χαβαροχάλικα για επίτευξη υψομέτρων θεμελίωσης.

Έξω φρενών ο έπαρχος

Μέσω email διαβιβάστηκαν σχετικές ερωτήσεις στον έπαρχο Λάρνακας κατά πόσο δόθηκε έγκριση για την εκσκαφή και αφαίρεση άμμου από τη ζώνη προστασίας της παραλίας για τη δημιουργία γραμμικού πάρκου στο Ζύγι και, αν δεν έχει δοθεί άδεια, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί.

Ο έπαρχος Λάρνακας, πλαισιωμένος από τη συντονίστρια του ευρωπαϊκού έργου, ανέφερε ότι έχει γίνει διερεύνηση των καταγγελιών με τον εργολάβο και τον μελετητή του έργου. Έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον εργολάβο ότι δεν έγινε καμία παράνομη επέμβαση στην περιοχή, ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί και απομένει η ανάπτυξη των χώρων πρασίνου, με γρασίδι, φυτά και δέντρα. Τονίστηκε ότι δεν μεταφέρθηκε άμμος από την παραλία, ούτε και έγιναν επιχωματώσεις.

Ακολούθως, διαβιβάσαμε στην Επαρχιακή Διοίκηση φωτογραφίες ντοκουμέντο που αποδεικνύουν παρέμβαση στη ζώνη προστασίας της παραλίας, από όπου φαίνεται να αφαιρέθηκαν όγκοι χώματος για να γίνει η επιχωμάτωση.

Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον έπαρχο Λάρνακας και την ομάδα που συντονίζει το έργο, μας αναφέρθηκε ότι έχει προγραμματίσει επιτόπια επιθεώρηση με τη μονάδα ευρωπαϊκών ταμείων για να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών και η αποκατάσταση της παραλίας.

Ο έπαρχος ανέφερε ότι δεν δόθηκε από κανένα άδεια για πρόσβαση προς τη θάλασσα, έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και ότι θα γίνει επαναφορά του χώρου. Επιπλέον, ανέφερε ότι με βάση τη νέα ενημέρωση από τον εργολάβο, δόθηκε υπεργολαβία σε οδηγό τρακτέρ προκειμένου να φορμάρει το χώμα όπου θα γίνει φύτευση στη βάση σχεδίου. Όπως αναφέρθηκε, δεν έγινε επιχωμάτωση με άμμο της παραλίας, αλλά μεταφέρθηκε για τον σκοπό αυτό ειδικό φυτόχωμα με προδιαγραφές που δόθηκαν από τον μελετητή του έργου.

Κατασκευή γραμμικού πάρκου

Η δημιουργία γραμμικού πάρκου στο Ζύγι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο πλαίσιο του Μέτρου 7: «Βασικές Υπηρεσίες και Ανάπλαση Χωριών σε Αγροτικές Περιοχές, Έργα σε Κοινότητες και Δήμους της Υπαίθρου». H Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του υπουργείου Εσωτερικών, ενεργώντας ως Μονάδα Εφαρμογής για τη Διαχειριστική Αρχή (υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αξιολόγησε συνολικά 42 προτάσεις. Το γραμμικό πάρκο στο Ζύγι με προϋπολογισμό €385.000 ήταν ανάμεσα στα 14 έργα που έλαβαν προέγκριση. Σημειώνεται ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των έργων θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 53% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

 Πηγή: Φιλελεύθερος


Send this to a friend