Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Με την ανάπλαση του Παττιχείου Πάρκου αρχίζει η υλοποίηση νέων έργων
Λάρνακα: Με την ανάπλαση του Παττιχείου Πάρκου αρχίζει η υλοποίηση νέων έργων

Λάρνακα: Με την ανάπλαση του Παττιχείου Πάρκου αρχίζει η υλοποίηση νέων έργων

Με την ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, αρχίζει η υλοποίηση νέων έργων στη Λάρνακα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου είναι το πρώτο από δέκα συνολικά νέα έργα που θα γίνουν στη πόλη με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία. Τα δέκα νέα έργα είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου έχει ωριμάσει και είναι σχεδόν έτοιμο για προκήρυξη προσφορών».

Αυτό, συνέχισε «αναμένεται να γίνει εντός Σεπτεμβρίου και το έργο θα ενταχθεί στις προτάσεις για χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σχέδια προβλέπουν αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το αμφιθέατρο με δημιουργία παιδότοπου, ενίσχυση του πρασίνου, δημιουργία αναψυκτηρίου, βελτίωση των πεζοδρόμων και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βύρας είπε πως «τα υπόλοιπα εννέα έργα βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης και αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμα για υλοποίηση και άντληση των κονδυλίων από τη νέα επταετή προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε ότι «το πρώτο έργο αφορά την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχουρί και της Λαϊκής Γειτονιάς. Το έργο αποτελεί φυσική συνέχεια των δύο Ευρωπαϊκών έργων, μέσω των οποίων θα γίνει ανάπλαση του δρόμου της Κλεάνθη Καλογερά και διαμόρφωση του για Α.Μ.Ε.Α., με ανάπλαση της εσωτερικής αυλής του Ζουχουρί και αποκατάσταση των εσωτερικών όψεων».

Το δεύτερο έργο αφορά «την ανάπλαση οδών και διευκόλυνση Α.Μ.Ε.Α., έργο που αποτελεί συνέχεια του έργου που διεξάγεται αυτή τη περίοδο και αφορά τις οδούς Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέος, Νικολάου Ρώσσου και Κοσμά Λυσιώτη. Η πλατεία Βασιλέως Παύλου θα περιληφθεί επίσης στην μελέτη». Ακολουθεί «η αναπαλαίωση της κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή, που αποτελεί κρατική ιδιοκτησία που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο. Η αναπαλαίωση της κατοικίας θα προσφέρει πολλές χρήσεις για τον Δήμο, αφού θεωρείται σημαντική η δυαδικότητα της οικοδομής με την κατοικία του Επάρχου».

Το τέταρτο έργο αφορά, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας «την διαμόρφωση του χώρου της κατοικίας του Επάρχου σε πάρκο ώστε μαζί με την κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή να μετατραπούν σε πνεύμονα πρασίνου. Η περιοχή θα συνδεθεί με τον Δημοτικό Κήπο, ενώ μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας”.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λεωφόρου Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων, είναι το επόμενο έργο και συγκεκριμένα «θα γίνει σχεδιασμός του μετώπου από τα όρια των κτιρίων μέχρι την θάλασσα. Το έργο θα περιλαμβάνει τον χώρο πυρόσβεσης, τον χώρο εστίασης, τα πεζοδρόμια και την παραλία».

Το έκτο έργο αφορά την ανάπλαση των Πλατειών Αλκής και Ακρόπολης «αφού οι δύο πλατείες είναι δύο όμορα κομβικά σημεία της πόλης εκτός της κεντρικής εμπορικής περιοχής. Η αναβάθμιση των δύο πλατειών αναμένεται να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των περιοχών».

Ένα άλλο έργο είναι «η ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της Χρυσοπολίτισσας και σύνδεση της με το αρχαίο Κίτιο. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αναδείξουν τη συγκεκριμένη εκκλησία, που αποτελεί αρχαίο μνημείο, θα την ενώσουν με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι, με στόχο να αναζωογονήσουν την περιβάλλουσα περιοχή».

Ακολουθεί η «δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς με δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα. Το ένατο έργο αφορά τη σύνδεση της Αλυκής με το αλιευτικό καταφύγιο που θα περιλαμβάνει την διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, του εύρους της οπτικής φυγής (Ζώνη Δα), και την κατασκευή αερο-πεζογέφυρας που θα συνδέει το χώρο παρά το πάρκο Πετράκη Κυπριανού με τον πεζόδρομο της Αλυκής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend