Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιστολή Δημάρχου Αθηένου για διάνοιξη της διόδου Πυροϊού
Επιστολή Δημάρχου Αθηένου για διάνοιξη της διόδου Πυροϊού

Επιστολή Δημάρχου Αθηένου για διάνοιξη της διόδου Πυροϊού

Ενόψει των διεργασιών που γίνονται για την επανέναρξη των συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και της πιθανής συζήτησης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο πλευρών, ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς απέστειλε επιστολή στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με το θέμα της διάνοιξης της διόδου Πυροΐου.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι συνεπεία της Τουρκικής  εισβολής του 1974 ο Δήμος  Αθηένου έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά και ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου –  Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, σήμερα χρειάζονται 45 – 60 λεπτά.  Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία.  Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια.  Την ίδια ώρα, με τη διάνοιξη της διόδου  Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης περιοχής της Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο, αποσυμφορώντας την υφιστάμενη είσοδο της Λευκωσίας.  Επίσης, δεν θα κινδυνεύουν ζωές κατοίκων που μεταφέρονται με νοσοκομειακά οχήματα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε 45’ – 60’, αντί σε 10’ μέσω της διόδου Πυροΐου.

Επίσης ο Δήμαρχος Αθηένου ανέφερε ότι η ολότητα του κόσμου της Αθηένου πιστεύει ότι 45 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά, ενώ γνωρίζει ότι μόνο με το άνοιγμα του δρόμου αυτού  θα βελτιωθεί η καθημερινότητά του και θα του δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική για τον κόσμο και τα παιδιά του.

 

Επισήμανε ότι είναι γνωστό πως την Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν την ενδιαφέρει σημαντικά το άνοιγμα του δρόμου.  Παρά το ότι με το άνοιγμα της διόδου θα εξυπηρετηθεί και το Τ/Κ χωριό Λουρουτζίνα, καθώς και οι Τουρκοκύπριοι που διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές, επικαλείται στρατιωτικούς λόγους και δεν συναινεί σε συζήτηση του θέματος, παρ’ όλον ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις στη διάνοιξη  της διόδου, που δεν επηρεάζουν  καθόλου τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Τούρκων.

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος κάλεσε τον Πρόεδρο να  επιμείνει σε διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, ως και σχετική υπόσχεσή του, μη αποδεχόμενος άλλα μέτρα, αν σ΄ αυτά δεν περιλαμβάνεται και η διάνοιξη της διόδου. Οι Αθηενίτες είναι πεπεισμένοι, ανέφερε, ότι έφτασε η ώρα, που με τους δικούς  του κατάλληλους χειρισμούς, θα επιτευχθεί επί τέλους η διάνοιξη της διόδου.

Ο Δήμαρχος Αθηένου με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «μας χαροποιεί ιδιαίτερα η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη στις 9 Αυγούστου ζήτησε, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, και τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει στην ύπαρξη κλίματος εμπιστοσύνης και θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών και ως μέτρο που αφορά την ουσία των προβλημάτων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και που δεν είναι απλώς συμβολικό».

 

 

 

Send this to a friend