Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ : Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης για οκταμελή οικογένεια στους Αγ. Αναργύρους Α΄
ΛΑΡΝΑΚΑ : Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης για οκταμελή οικογένεια στους  Αγ. Αναργύρους Α΄

ΛΑΡΝΑΚΑ : Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης για οκταμελή οικογένεια στους Αγ. Αναργύρους Α΄

Έξι παιδιά χωρίς ρεύμα

ΓΡΑΦΕΙ

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης ζει μια οκταμελής οικογένεια στον παλιό κυβερνητικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Α΄, στη Λάρνακα. Η οικογένεια του Χρίστου και της Έλενας Ζαχαρίου, με τα έξι τους παιδιά (πέντε αγόρια, ένα κοριτσάκι), ηλικίας από 17 χρόνων έως 14 μηνών, ζουν σε μια τρώγλη του συνοικισμού, «παρέα» με τα τρωκτικά, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και δέκα μέρες… Ειδικά αυτές τις μέρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η διαβίωση της οικογένειας σ’ ένα σπίτι χωρίς ρεύμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ο Χρίστος Ζαχαρίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας ενός τροχαίου δυστυχήματος που είχε το 1996. Έκτοτε εργάζεται περιστασιακά. Η οικογένεια ζούσε σε σπίτι στα Λειβάδια, ωστόσο λόγω των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει τον Μάρτιο του 2018, διότι δεν είχε την δυνατότητα να πληρώνει το ενοίκιο. Παράλληλα, οι όποιες προσπάθειες έκανε ο πατέρας, ο οποίος κατάγεται από τα Πυργά Αμμοχώστου, για να εξασφαλίσει βοήθημα από το κράτος ως πρόσφυγας, έπεσαν στο κενό. Ως εκ τούτου, τους τελευταίους 16 μήνες η οικογένεια υποχρεώθηκε να μπει αυθαίρετα σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στον παλιό προσφυγικό συνοικισμό των Αγ. Αναργύρων Α΄, μέχρι το κράτος να τους εξεύρει μια μόνιμη κατοικία.

«Παρανόμησα»

———————–

Η πολυμελής οικογένεια ζητά βοήθεια από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί ένα πιο κατάλληλο σπίτι για τη διαβίωσή της και τουλάχιστον να της παραχωρηθεί ηλεκτροδότηση μέχρι την κατεδάφιση της πολυκατοικίας, όπου διαμένει προσωρινά. «Ναι, παρανόμησα», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Χρίστος Ζαχαρίου και πρόσθεσε: «Παρανόμησα για τα έξι παιδιά μου. Ερχόμενοι στο σπίτι των Αγ. Αναργύρων προέβηκα από μόνος μου σε κάποιες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσω ρεύμα. Δυστυχώς, όμως, ο γείτονάς μας άφησε απλήρωτο τον λογαριασμό της ΑΗΚ, ύψους 400 ευρώ, κι έτσι μας απέκοψαν το ρεύμα σ’ όλη την πολυκατοικία. Εδώ και δέκα μέρες ζούμε χωρίς ρεύμα. Ουδέποτε αρνήθηκα να πληρώσω το ρεύμα. Ζήτησα να μου βάλουν δείκτη του ρεύματος, αλλά δεν το έπραξαν. Το μόνο που ζητώ είναι να έχουμε ρεύμα μέχρι να δούμε τι θα απογίνουμε».

Δεν εγκρίθηκε

———————-

Τον Αύγουστο του 2018, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών απαντούσε σ’ επιστολή που είχε αποστείλει ο Χρ. Ζαχαρίου αναφορικά με το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Όπως τονιζόταν στην επιστολή του ΥΠΕΣ, η παραμονή της πολυμελούς οικογένειας σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας ήταν παράνομη, διότι η συγκεκριμένη πολυκατοικία αναμένεται να κατεδαφιστεί, γι’ αυτό κι έγινε αποκοπή της ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται, επίσης, ότι η παραχώρηση άλλης οικίας σε κυβερνητικό οικισμό δεν είναι δυνατή για τον Χρ. Ζαχαρίου, καθότι δεν εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων και δεν του έχει παραχωρηθεί γνωστοποίηση παραχώρησης οικιστικής μονάδας. Από την πλευρά του, ο Χρίστος Ζαχαρίου το μόνο που ζητά είναι να του δοθεί η ευκαιρία ν’ αναθρέψει μέσα σε πιο ανθρώπινες και υγιείς συνθήκες την οικογένεια του. Ένα πιο ανθρώπινο σπίτι.

Send this to a friend