Home ΛΑΡΝΑΚΑ Χαώδης η κατάσταση κατά μήκος του ποταμού Λιβαδιών Λάρνακας
Χαώδης η κατάσταση κατά μήκος του ποταμού Λιβαδιών Λάρνακας

Χαώδης η κατάσταση κατά μήκος του ποταμού Λιβαδιών Λάρνακας

Τραγική είναι η κατάσταση στον ποταμό που διασχίζει την οικιστική περιοχή στα Λιβάδια Λ/κας. Λόγω της πολυομβρίας, η άγρια βλάστηση και οι καλαμιώνες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλη την έκταση του ποταμού, ο οποίος καταλαμβάνει αρκετά χιλιόμετρα εντός των ορίων του δήμου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη παρουσία ερπετών, τρωκτικών κι εντόμων, ενώ παράλληλα αποτελεί εστία μικροβίων. Ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος και το γεγονός ότι οι καλαμιώνες και τα αγριόχορτα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες, εκπαιδευτήρια και καταστήματα έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν την λήψη δραστικών μέτρων, ούτως ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδη απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας τη λήψη μέτρων προτού να είναι αργά. Τονίζει, επίσης, την έλλειψη τοίχων αντιστήριξης και περιφράξεων καθ’ όλο το μήκος του ποταμού, γεγονός που καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους πεζούς και κυρίως για τα μικρά παιδιά. Ο ποταμός είναι γεμάτος έλη και σε περίπτωση ατυχήματος με την πτώση ενός παιδιού, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. «Δυστυχώς, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας διαθέτει μόνο ένα συνεργείο για καθαρισμό του ποταμού και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες για καθαρισμό των καλαμιώνων και της άγριας βλάστησης σ’ όλο το μήκος του ποταμού. Μέχρι την ολοκλήρωση του καθαρισμού σε όλη την έκταση του ποταμού, υπολογίζεται ότι θα μεσολαβήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως κι ένας χρόνος», σημείωσε ο Χρ. Ορφανίδης. Ο βουλευτής Λάρνακας ζητά από τον Κ. Πετρίδη να ενημερωθεί για τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου, ώστε ο καθαρισμός των αντιπλημμυρικών καναλιών στα Λειβάδια να επιτευχθεί άμεσα και ολοκληρωμένα. Ζητά, ακόμα, να ενημερωθεί για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη μη ύπαρξη τοίχων αντιστήριξης και την ελλιπή περίφραξη του χώρου.

 

Από την πλευρά του, ο Δήμος Λειβαδιών έχει ήδη αποστείλει πάμπολλες επιστολές προς την Επαρχιακή Διοίκηση για το θέμα αυτό και αναμένει να οριστεί συνάντηση για συζήτηση κι επίλυση των υπό αναφορά προβλημάτων. Παράλληλα, ο Δήμος Λειβαδιών περιμένει ακόμα υλοποίηση των εξαγγελιών του ΠτΔ, πριν από ένα χρόνο, για την κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου (αξίας 4 εκατ.) από την εκκλησία του Αγ. Σάββα μέχρι τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, το οποίο αναμένεται να επιλύσει όλα τα προβλήματα στον ποταμό Λειβαδιών.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend