Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν μας τσιμπούν μόνο κουνούπια φέτος
Δεν μας τσιμπούν μόνο κουνούπια φέτος

Δεν μας τσιμπούν μόνο κουνούπια φέτος

Με 135 εξειδικευμένους εργάτες επιχειρούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό κουνουπιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζουν παλαιότερο πρόγραμμα με βάση το οποίο είχε εξαλειφθεί η ελονοσία από το νησί με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί η Κύπρος, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ελεύθερη χώρα (περί το 1950) από την ελονοσία. Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί ως προς το «πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με τα κουνούπια λόγω της βαριάς βροχόπτωσης και εκτεταμένης βλάστησης;». Διευκρινίζεται επίσης πως κάποια έντομα που μας τσιμπούν ίσως δεν είναι κουνούπια.
Στην απάντηση ξεκαθαρίζεται πως δεν μας κατέκλεισαν ξένα προς την Κύπρο κουνούπια και αυτό διεπιστώθη από έρευνα που διεξήγαγε το ΤΕΠΑΚ κατά το 2018 στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στο λιμάνι Λεμεσού (τα κυριότερα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία). Στην απάντηση αναφέρεται πως ψεκασμοί διενεργούνται τουλάχιστον μια φορά ανά δεκαπέντε μέρες (ώστε να προλαμβάνεται η συμπλήρωση του υδρόβιου κύκλου των κουνουπιών και να μειώνεται ο αριθμός των ενήλικων εντόμων). Στην ίδια απάντηση αναφέρεται επίσης πως καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται ολόχρονα και ως περιοχές διαχείρισης θεωρούνται οι δημόσιοι χώροι όπως χείμαρροι, αργάκια με στάσιμα νερά, λίμνες, φράκτες, παροδικές/εποχικές εστίες στάσιμου νερού κ.λπ.). Παράλληλα υλοποιείται και πρόγραμμα ψεκασμών κατά μήκος της νεκρής ζώνης. Φέτος το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Λεμεσού η οποία παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον, λόγω του υδροβιότοπού της, αναφέρεται πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν ενισχύσει το προσωπικό τους συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες που γίνονται από την Υγειονομική Υπηρεσία των Βρετανικών Βάσεων. Στην επιστολή αναφέρεται πως «παρ’ όλον που είναι αδιαμφησβήτητο ότι φέτος παρατηρείται αυξημένος αριθμός κουνουπιών (λόγω της αύξησης των εστιών εκκόλαψης -συνεπεία της πολυομβρίας), θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από τους ελέγχους της Υγειονομικής Υπηρεσίας, εντοπίζεται και αυξημένος αριθμός άλλων εντόμων τα οποία ομοιάζουν με τα κουνούπια και πολύ συχνά συγχέονται από τους απλούς πολίτες με αυτά. Τέτοια έντομα είναι α) τα sandflies ή φλεβοτόμοι και β) not biting midges ή χειρονόμοι.
Πηγή: Φιλελεύθερος /  Βάσος Βασιλείου    

Send this to a friend