Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ημερίδα με θέμα «Ανασκαφικές Αρχαιολογικές Δραστηριότητες – Έρευνες στην περιοχή της Αθηένου»
Ημερίδα με θέμα «Ανασκαφικές Αρχαιολογικές Δραστηριότητες – Έρευνες στην περιοχή της Αθηένου»

Ημερίδα με θέμα «Ανασκαφικές Αρχαιολογικές Δραστηριότητες – Έρευνες στην περιοχή της Αθηένου»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 με πολύ μεγάλη επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον και πολλούς συμμετέχοντες η Ημερίδα με θέμα «Ανασκαφικές Αρχαιολογικές Δραστηριότητες – Έρευνες στην περιοχή της Αθηένου» στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η Ημερίδα αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.

Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αθηένου κύριος Κυριάκος Καρεκλάς, ο Αρχαιολογικός Λειτουργός Α΄, Δρ Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής του πολυκλαδικού πανεπιστημιακού προγράμματος «Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου», Δρ Μιχάλης Τουμάζου.

Ακολούθησε μια σειρά παρουσιάσεων, αρχίζοντας από τον 19ο αιώνα και τις ανασκαφές που έκαναν η γαλλική αποστολή και ο Edmond Duthoit στις τοποθεσίες Μάλλουρα και Άγιος Φώτιος στην περιοχή Αθηένου, τα εκθέματα της Αθηένου που κοσμούν σήμερα το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, τις ανασκαφές του Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα στους Γόλγους και τον Άγιο Φώτιο, τις κλοπές που έγιναν και τις σπουδαίες αρχαιότητες της περιοχής που κοσμούν σήμερα το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την πρώτη αρχαιολογική αποστολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτός της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα στον λόφο των Γόλγων, την πρώτη αρχαιολογική αποστολή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ εκτός συνόρων στο Παμπουλάρι της Κουκουννίνας στην Αθηένου, την πρόοδο των ανασκαφών που συνεχίζονται από το 1990 στη Μάλλουρα από την «Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου» και τον ρόλο του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Αθηένου, καθώς και παρουσία για τις αρχαιότητες της περιοχής Αθηένου που κοσμούν το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο.

Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους Δρ Χαράλαμπο Μπακιρτζή, Διευθυντή του Ιδρύματος “Αναστάσιος Γ. Λεβέντης”, Δρ Μιχάλη Τουμάζου, καθηγητή αρχαιολογίας στο Davidson College, ΗΠΑ, Δρ Νίκο Καρδούλια, καθηγητή αρχαιολογίας στο The College of Wooster, ΗΠΑ, Δρ Derek B. Counts, καθηγητή αρχαιολογίας στο University of Wisconsin-Milwaukee, USA, Δρ Άννα Σατράκη, Αρχαιολογική Λειτουργό Τμήματος Αρχαιοτήτων, κυρία Άννα Μαραγκού, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης και κυρία Νόνη Παπουή Παπασιάντη, Έφορο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.

Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς τους παρουσιαστές και το κοινό που συμμετείχε στην Ημερίδα.

Η επόμενη εκδήλωση των εορτασμών για τα 10χρονα του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2019. Η εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου, που θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό.

 

 

 

Send this to a friend