Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παράνομα πάρκινγκ στο αεροδρόμιο: Μόνο οι 4 υπηρεσίες στάθμευσης είναι νόμιμες
Παράνομα πάρκινγκ στο αεροδρόμιο: Μόνο οι 4 υπηρεσίες στάθμευσης είναι νόμιμες

Παράνομα πάρκινγκ στο αεροδρόμιο: Μόνο οι 4 υπηρεσίες στάθμευσης είναι νόμιμες

Μόνο οι τέσσερις ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης οχημάτων, από τους πέραν των 18 που λειτουργούν συνολικά, για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών του αεροδρομίου Λάρνακας, φαίνεται να είναι αδειοδοτημένοι. Αυτό προκύπτει από τη διερεύνηση των καταγγελιών του δικηγορικού γραφείου Θέμης Θωμά και Συνεργάτες, οι οποίες παρατίθενται σε τρισέλιδη επιστολή προς τους δήμους και τις κοινότητες που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο και εντός των ορίων των οποίων αναπτύσσονται αυτού του είδους οι εμπορικές δραστηριότητες.

Ο κ. Θωμά, με τον οποίο συνομίλησε ο «Π», εκπροσωπεί κάποιες από τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις του είδους και, όπως μας ανέφερε, μόνο τέσσερις από τους χώρους αυτούς λειτουργούν με τις απαιτούμενες άδειες.

Όπως επιβεβαιώσαμε συνομιλώντας με τις δημοτικές αρχές, οι δύο νόμιμοι χώροι στάθμευσης λειτουργούν στον Δήμο Λάρνακας και οι άλλοι δύο στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού.

Στη Δρομολαξιά-Μενεού βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτήσης και τρίτος χώρος στάθμευσης, ο οποίος λειτουργούσε μέχρι σήμερα παράνομα. Όλες οι αδειοδοτημένες αναπτύξεις έχουν πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση. Στον Δήμο Αραδίππου, όπως μας επιβεβαίωσε ο δήμαρχος, καμία τέτοια άδεια δεν έχει εκδοθεί, ούτε κι έχει εντοπιστεί να λειτουργεί παράνομα χώρος στάθμευσης που να εξυπηρετεί τους αεροπορικούς ταξιδιώτες κατά την ολιγοήμερη απουσία τους στο εξωτερικό.

Ο κοινοτάρχης Κιτίου ανέφερε πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο-αδειοδοτημένο πάρκινγκ, ούτε όπως είπε είναι εις γνώσιν του αν λειτουργεί κάποιο παράνομα και μας παρέπεμψε στην επαρχιακή Διοίκηση, η οποία και χορηγεί τις άδειες οικοδομής. Από το γραφείο του επάρχου Λάρνακας μάθαμε ότι καμία τέτοια άδεια για τέτοιου είδους χώρο στάθμευσης δεν έχει εκδοθεί, συνεπώς εάν λειτουργούν τέτοιοι χώροι στα κοινοτικά όρια του Καλού Χωριού Λάρνακας ή της Τερσεφάνου, στα κοντινότερα δηλαδή χωριά του αεροδρομίου, δεν θα είναι αδειοδοτημένοι. Η Hermes Airports, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», δεν γνωρίζει το στάτους των επιχειρήσεων αυτών.

Διασταυρώνονται, λοιπόν, οι πληροφορίες του κ. Θωμά, ο οποίος στην επιστολή του η οποία απευθύνεται όχι μόνο προς τις τοπικές αρχές, αλλά και προς κρατικές υπηρεσίες, ζητά την επιβολή της τάξης για πάταξη του φαινομένου. Η επιστολή απευθύνεται και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ νόμιμων και μη νόμιμων επιχειρήσεων, οπόταν οι μεν πρώτοι επενδύουν και διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και οι δεύτεροι κερδοσκοπούν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση.

Ο κ. Θωμά εξηγεί πως οι μη αδειοδοτημένες μονάδες πάρκινγκ παραλαμβάνουν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των ανυποψίαστων πολιτών μετά από τηλεφωνική συνεννόηση, και ακολούθως τα μεταφέρουν στους υποτιθέμενους εγκεκριμένους χώρους στάθμευσής τους, που «δεν είναι άλλοι από παρατημένοι χώροι ή χώροι που ανήκουν σε ανυποψίαστους πολίτες και τους εκμεταλλεύονται τρίτοι. Σημειώστε», αναφέρει ο κ. Θωμά στην ίδια επιστολή, «ότι έχουν παρουσιαστεί αρκετά περιστατικά όσον αφορά ζημιές, κλοπές, αλλά και κατάχρηση περιουσίας». Να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία, είτε παραλαμβάνουν τα οχήματα των ταξιδιωτών από το αεροδρόμιο είτε οι πελάτες τους τα αφήνουν στις εγκαταστάσεις τους και τους μεταφέρουν στο αεροδρόμιο. Προσφέρουν, επίσης, και άλλες υπηρεσίες όπως πλύσιμο αυτοκινήτου.

Κάηκαν πέντε αυτοκίνητα – Τίθεται θέμα ασφάλειας

Πάντως, μετά την επιστολή του δικηγορικού γραφείου, όλες οι τοπικές αρχές στις οποίες απευθύνεται ο κ. Θωμά έχουν θορυβηθεί κι έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο λειτουργούν στα όριά τους χώροι στάθμευσης αυτού του είδους, οι οποίοι δεν είναι αδειοδοτημένοι.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που θέτει ο δικηγόρος στην επιστολή του είναι το θέμα της ασφάλειας. Όπως εξηγεί «δεν παρέχεται καμία ασφάλεια προς τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που μεταφέρονται στους εν λόγω χώρους στάθμευσης, αλλά παράλληλα παραμένει εκτεθειμένη και η ασφάλεια του αερολιμένα. Όπως εξηγεί «περιμετρικά του περιφραγμένου χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου Λάρνακας έχει γίνει μία παρέμβαση από μη αδειοδοτημένους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, δημιουργώντας μεγάλα ανοίγματα για να μπορούν να διαπερνούν ανενόχλητοι και να εκτελούν την παράνομη δραστηριότητά τους. Ο χώρος παραμένει εκτεθειμένος δίνοντας πρόσβαση σε σε οποιονδήποτε». Κατά καιρούς, σημειώνει, οι πελάτες του προέβηκαν σε καταγγελίες, αλλά χωρίς οι αρμόδιοι να μπουν στον κόπο να απαντήσουν.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Θωμά σημειώνει πως ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε μη αδειοδοτημένο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο Λάρνακας. «Αρχικά η φωτιά ξεκίνησε από ένα όχημα χωρίς να ξέρουμε τον πραγματικό λόγο, μιας και όλοι οι παράνομοι χώροι δεν ανταποκρίνονται στα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε, όπως να παρέχουν συστήματα ασφαλείας, παρακολούθησης κ.λπ. Στη συνέχεια η φωτιά μεταφέρθηκε και στα διπλανά οχήματα με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς πέντε». Ο εν λόγω χώρος στάθμευσης βρίσκεται και κοντά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων, επισημαίνει.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Send this to a friend