Home ΛΑΡΝΑΚΑ Από την παρουσίαση του Παιδικού Βιβλίου «Η Κλωστή της Υπομονής» στην Αθηένου
Από την παρουσίαση του Παιδικού Βιβλίου «Η Κλωστή της Υπομονής» στην Αθηένου

Από την παρουσίαση του Παιδικού Βιβλίου «Η Κλωστή της Υπομονής» στην Αθηένου

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 7.30 μ.μ., σε μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα από τον Δήμο Αθηένου σε κατάμεστη αίθουσα του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, έγινε παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Κλωστή της Υπομονής», της Σάντης Αντωνίου και της Έλενας Τσιγαρίδου, που συγχρηματοδοτήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του  Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηένου, ενώ τιμήθηκε η κ. Αναστασία Σέα, κύριο πρόσωπο του βιβλίου και πρώτη διδάξασα σε νεότερους το Αθηενίτικο κέντημα, την τέχνη «δαντέλες βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα.

Την όλη εκδήλωση συντόνιζε η Έφορος του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου κ. Νόνη Παπουή.

Η τελετή άρχισε με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά και τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παύλο Παρασκευά.

Στη συνέχεια μίλησαν για το βιβλίο, τις καλλιτέχνιδες και την κ. Αναστασία Σέα, ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, η Δρ Κατερίνα Καρατάσου, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Frederick και η Δρ Αναστασία Χατζηγιαννακού, εγγονή της κ. Σέα, ενώ ο κ. Φειδίας Μεστάνας απάγγειλε ποίημα που έγραψε ειδικά για το Αθηενίτικο κέντημα.

Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Σάντη Αντωνίου και η εικαστικός κ. Έλενα Τσιγαρίδου μίλησαν για τη θαυμαστή εμπειρία συγγραφής και πλοκής του εξαιρετικού βιβλίου, που εκτύπωσε σε θαυμαστή έκδοση ο εκδοτικός οίκος  «A Bookworm Publication», ενώ στη συνέχεια ο γνωστός ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης αφηγήθηκε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο.

Ο Δήμος Αθηένου έχει πετύχει την εγγραφή του πολιτιστικού στοιχείου «δαντέλες βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα, καθώς και άλλων στοιχείων, στον Εθνικό Κατάλογο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO με τα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επίσης, μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εγκρίθηκε η συγχρηματοδότηση δράσεων για προβολή του στοιχείου, μια των οποίων ήταν η συγγραφή του βιβλίου «Η Κλωστή της Υπομονής», για το Αθηενίτικο κέντημα. Πρόκειται για ένα παραμύθι που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, γιατί δημιουργήθηκε με άριστα συστατικά, αξιοποίησε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Αθηένου, βασίστηκε σε πραγματικούς ανθρώπους και γεγονότα, γράφτηκε από μια χαρισματική και εξαιρετική συγγραφέα, εικονογραφήθηκε από μια πολυτάλαντη εικαστικό και εκδόθηκε από έναν έμπειρο εκδοτικό οίκο.

 

Send this to a friend