Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Δήμαρχος Αθηένου στην εκδήλωση «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία: Το μέλλον της Παράδοσης»
Ο Δήμαρχος Αθηένου στην εκδήλωση «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία: Το μέλλον της Παράδοσης»

Ο Δήμαρχος Αθηένου στην εκδήλωση «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία: Το μέλλον της Παράδοσης»

Πραγματοποιήθηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, εκδήλωση με θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία: Το μέλλον της Παράδοσης». Σ’ αυτή μίλησαν για το θέμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ και διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης κ. Λουκία Χατζηγαβριήλ Λοΐζου και η κ. Ιωάννα Παπαντωνίου, Διευθύντρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Στο τέλος παρουσιάσθηκαν τα 7 στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγγράφηκαν στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018 και δόθηκαν διπλώματα στους εκπροσώπους των επιτυχόντων. Ανάμεσα στα 7 στοιχεία που εγκρίθηκαν το 2018 προέχουσα θέση έχει το Λοκκούμι της Αθηένου.

Εκ μέρους του Δήμου Αθηένου και του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου, παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Κυριάκος Καρεκλάς, η Έφορος του Μουσείου κ. Νόνη Παπουή Παπασιάντη και η Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάρω Παπουή.

Παραλαμβάνοντας το δίπλωμα ο Δήμαρχος και αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για την έγκριση της αίτησης και την εγγραφή του στοιχείου, ανέφερε ότι ο Δήμος δίνει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αθηένου στις επόμενες γενιές, γι΄ αυτό με αιτήσεις του έχουν ήδη εγγραφεί 4 στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τον Δήμο, που είναι το αθηενίτικο κέντημα – η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλλα, η παράδοση της αρτοποιίας – το ψωμί της Αθηένου, οι εκδηλώσεις για την πανήγυρη του πολιούχου Αγίου Φωκά και τώρα το λοκκούμι του γάμου. Επίσης για το 2019 έχει προ εγκριθεί το οφτό της Αθηένου, το παραδοσιακό οφτό της Κύπρου. Λόγω των πολλών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς που υπάρχουν στην Αθηένου, ο Δήμος προγραμματίζει να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια για έγκριση και εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο και πολλών άλλων στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Send this to a friend