Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μαρία Αριστείδου: Μεταμορφώνει κόλλες χαρτί σε εντυπωσιακές πεταλούδες! (ΒΙΝΤΕΟ)
Μαρία Αριστείδου: Μεταμορφώνει κόλλες χαρτί σε εντυπωσιακές πεταλούδες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρία Αριστείδου: Μεταμορφώνει κόλλες χαρτί σε εντυπωσιακές πεταλούδες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταλαντούχα, προσγειωμένη και με πολύ όρεξη η Μαρία Αριστείδου κάνει τη διαφορά στον καλλιτεχνικό κόσμο με τις πρωτότυπες και ξεχωριστές δημιουργίες της.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει γι’ αυτήν, αφού έγινε γνωστή σε Κύπρο και εξωτερικό από την ιδιαιτερότητα των έργων της που έχουν ως βασικό υλικό τον κυπριακό καφέ. Το alphanews.live επισκέφθηκε το στούντιο της στη Λάρνακα καθώς εκτός από την ιδιαίτερη τεχνική του καφέ στα έργα της, μπορείς να βρεις πρωτότυπες και ξεχωριστές δημιουργίες που δεν φανταζόσουν ότι μπορεί να υπάρχουν.

Μια ξεχωριστή και πραγματικά εντυπωσιακή ιδέα της είναι η δημιουργία των δικών της πεταλούδων από μια απλή κόλλα χαρτί! Μοιάζουν με αληθινές πεταλούδες και κρύβουν μια πολύ όμορφη και συγκινητική ιστορία με την ίδια να δηλώνει για την συγκεκριμένη ιδέα:

Πάντα μου άρεσε η ιδέα και πάντα ήθελα να έχω κάτι διαφορετικό να προσφέρω στον κόσμο. Από τη μια ήταν λίγο περίεργο γιατί υπάρχει η ιδέα ότι είναι μια αληθινή πεταλούδα που πέθανε και ήταν λίγο περίεργο θέμα, από την άλλη είναι ακριβό και ένα ευαίσθητο υλικό. Ήταν διάφορα αλλά το είχα πάντα στο μυαλό μου. Απλά ποτέ δεν το προχώρησα.

Όταν όμως ήταν άρρωστη η γιαγιά μου και τελικά πέθανε είχα κλειστεί στο στούντιο μου για μια δυο εβδομάδες και δούλευα χωρίς να αντιληφθώ με αυτό το θέμα. Ζωγράφιζα πεταλούδες, τύπωνα και πειραματιζόμουν γενικά με τις πεταλούδες. Από αυτό ξεκίνησε και στο τέλος της το αφιέρωσα και έτσι η μνήμη της να ζει μέσω της δουλειάς μου.

Η διαδικασία που ακολουθεί

Είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά το οργάνωσα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην με κουράζει πολύ. Αν είναι έτοιμη η πεταλούδα, που απαιτεί την μεγαλύτερη δουλειά και φασαρία τότε σε 4-5 ώρες μπορώ να το φτιάξω. Η πεταλούδα από μόνη της απαιτεί βάψιμο, τρίψιμο, κόψιμο μια τεχνική που την ανακάλυψα μόνη μου όπου μαλακώνω το χαρτί λες και ζυμώνεις απλά αντί να είναι ζύμη είναι χαρτί και μετά με άλλες μεθόδους με γόμα ούτος ώστε να μείνει ακίνητο.

 

Κάθε νέο έργο που επιλέγει για την βιτρίνα του στούντιο της εντυπωσιάζει το κοινό αφού δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί το επιλέγουν ως φόντο στις φωτογραφίες τους και με μια γρήγορη «βόλτα» στα κοινωνικά δίκτυα θα δεις πολλούς χρήστες να ποζάρουν μπροστά από τα έργα της. Για την επιλογή, την διαδικασία και τα αισθήματα της όταν βλέπει ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τη δουλειά της η Μαρία δηλώνει:

Δουλεύω κυρίως νοσταλγία. Είναι νοσταλγικά θέματα για μένα. Και με τους καρυοθραύστες θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία που πηγαίναμε σε θέατρα, σε μιούζικαλ, γενικά ταξιδεύαμε πολύ σε διάφορες χώρες και πάντα μου άρεσε και γι’ αυτό το έκανα τα Χριστούγεννα. Και τώρα με τον μικρό πρίγκιπα, το διαβάζαμε όταν ήμασταν μικροί και μεγαλώνοντας είχα τον μικρό πρίγκιπα πολύ στη μνήμη μου. Δουλεύω πάντα αυτό που είναι νοσταλγικό για μένα.

Ο μικρός πρίγκιπας ήταν το μόνο θέμα που δεν είχα ολοκληρωμένη ιδέα. Ξεκινούσα και στη συνέχεια πρόσθετα διάφορα στοιχεία ώστε να έρθει το τελικό της το οποίο χρειάστηκε 36 ώρες δουλειάς.

Μου αρέσει πολύ να βλέπω ότι ο κόσμος επιλέγει την βιτρίνα για μια φωτογραφία τους γιατί αυτό έκανα κι εγώ όταν ήμουν μικρή όταν πήγαινα στο εξωτερικό. Όταν χάσαμε τον μπαμπά μου, η μητέρα μου με την πρώτη ευκαιρία έκλεινε εισιτήρια για το εξωτερικό και πάντα μας έβγαζε φωτογραφίες σε ωραίες βιτρίνες και αυτό ήταν το παράπονο μου όταν ήρθα Κύπρο μετά τις σπουδές μου γιατί δεν είχαμε τέτοιου είδους βιτρίνες. Και πάντα ήθελα η βιτρίνα μου να είναι picture perfect!

Κεφάλαιο “Έμπνευση”

Για έναν καλλιτέχνη η έμπνευση αποτελεί το Α και το Ω. Στη δική της περίπτωση, έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε.

Μπορεί να είναι από το πιο άσχετο στο πιο μοντέρνο. Μου αρέσουν τα vintage υλικά, για παράδειγμα βρήκα ένα vintage τραπεζομάντηλο και έκανα τετράδια αλλά τα τετράδια μου δεν είναι τυχαία τετράδια. Μου αρέσουν τα παλιά τετράδια που είναι κιτρινισμένες οι σελίδες και μπήκα στη διαδικασία να βρω όντως παλιά τετράδια και να τα ντύσω με παλιά υφάσματα που πάλι άρεσε στον κόσμο, τα εκτίμησε και τα αγοράζει. Συνδυάζω πράγματα που μου αρέσουν σε κάτι που μπορεί να είναι πρακτικό και χρήσιμο και σε άλλους.

Το pattern με τις πεταλούδες το έχω βάλει και σε άλλου είδους αξεσουάρ όπως πορτοφόλια, τσάντες τα οποία πάλι είναι κομμάτια και μεγέθη τα οποία με βολεύουν εμένα. Γενικά αν είναι κάτι που δεν θα χρησιμοποιούσα εγώ δεν θα το είχα στη συλλογή μου. Γενικά παίζω με διάφορα πράγματα. Μου αρέσουν και τα παλιά τα βιβλία και πάλι έκανα συλλογή από βιβλία και τώρα τα χρησιμοποιώ στις συνθέσεις μου με τις πεταλούδες. Στην ουσία κάνω installation με τα πράγματα που μου αρέσουν!

Δημιουργία παραμυθένιων backdrops

Ήθελα να έχω ένα φόντο για μια “picture perfect”. Γενικά οι φωτογραφίες είναι κάτι που πρέπει να έχουμε πολύ ιερό γιατί τώρα ζούμε σε έναν digital κόσμο όπου σταματούμε πλέον να τυπώνουμε και κάποια στιγμή θα χαθούν αλλά αν ανοίξεις ένα άλμπουμ βλέπεις τις φωτογραφίες καισου προκαλεί συγκίνηση. Αν προκαλέσω εγώ ένα picture perfect σκηνικό ο άλλος θα θέλει να τυπώσει την φωτογραφία άρα θα μείνει στη μνήμη του. Το έκανα σε διάφορους χρωματισμούς με διάφορα υλικά και συνεχίζω να το κάνω.

Σημαντικές συνεργασίες

Η Μαρία μετρά ήδη αρκετές σημαντικές και συνεργασίες όπως η Κύπρια σχεδιάστρια μόδας Στάλω Θεοδώρου, με τον Χρυσό Καφέ Λαϊκού, την Κιτ Κατ Ευρώπης και την αντιπροσωπεία της Lexus στην Κύπρο.

Ήρθε σε επαφή η Στάλω με εμένα, μου είπε τη μαγική λέξη fairy που ήταν το θέμα της και της είπα οκ! Αυτό ήταν. Μου είπε τι θέλει και το άφησε πάνω μου. η επόμενη επαφή ήταν όταν άνοιξε τις κούτες.

Συνεργάζομαι και με άλλες εταιρείες. έχω τη συνεργασία μου με τον Λαικό που ξεκίνησε από τα coffee paintings και παλαιότερα δούλεψα και με την ΚΙΤ ΚΑΤ της Ευρώπης όπου στα promotional post ήταν και ένα σχέδιο μου. Τώρα θα δουλέψω σε ένα καινούργιο πρότζεκτ μαζί με τη Lexus που θα κάνουμε reveal το καινούργιο τους μοντέλο το οποίο βάση του κόνσεπτ του αυτοκινήτου θα δημιουργήσω κι εγώ ένα έργο τέχνης και θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο. Με τη Lexus δουλέψαμε με βάση τις πεταλούδες αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μέσα πεταλούδες όμως η έμπνευση, η πηγή και τα υλικά που με είχαν υπόψη τους ξέρω ότι ήταν η πεταλούδα.

Είναι ωραίες συνεργασίες και πάντα πίστευα ότι έναν καλλιτέχνη μπορείς να αξιοποιήσεις το ταλέντο σου σε τέτοιες δουλειές. Ένας καλλιτέχνης μπορεί άνετα να βγάλει δουλειά βάση του υφιστάμενου που κάνει και να έχει μια πολύ καλή συνεργασία. Γενικά όποια εταιρεία με προσεγγίζει ενθουσιάζομαι. Είναι συνεργασίες που ξέρω ότι θα βγάλω πολύ καλή δουλειά και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη και ευτυχισμένη. Ζω για να βγάζω ωραία δουλειά.

Στόχος της να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει τώρα, να συνεχίσει να κάνει ωραίες συνεργασίες και ο κόσμος να εκτιμά την δουλειά της!

Πηγή : AlphaNews.Live

Send this to a friend