Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η δυσοσμία πνίγει τους Αγίους Βαβατσινιάς
Η δυσοσμία πνίγει τους Αγίους Βαβατσινιάς

Η δυσοσμία πνίγει τους Αγίους Βαβατσινιάς

Η προσπάθειά του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, να επιλύσει τα σοβαρά αποχετευτικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινότητα Αγίοι Βαβατσινιάς, είχε ως αποτέλεσμα τα λύματα του ενός σπιτιού να μεταφέρονται στο επόμενο, λόγω της αμφιθεατρικότητας της περιοχής, δημιουργώντας σοβαρότερο πρόβλημα, με την εγκατάσταση βιολογικού σταθμού εντός της οικιστικής περιοχής. Από την ημέρα λειτουργίας του οι κάτοικοι της περιοχής που αριθμούν γύρω στους 110 διαμαρτύρονται για δυσοσμία, με όλους τους συνεπακόλουθους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού σταθμού στην κοινότητα των Αγίων Βαβατσινιάς, απασχόλησε σε χθεσινή συνεδρία την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αδιαμφισβήτητα πρέπει το ΤΑΥ να επιλύσει το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι η ικανοποιητική λειτουργία του σταθμού θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο. Σε περίπτωση, είπε, που ο ανάδοχος της σύμβασης δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αρμόδιου τμήματος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στις παραμέτρους του επεξεργασμένου νερού, τότε δεν θα πρέπει να καταβληθεί στον ανάδοχο οποιοδήποτε ποσό, θα γίνει καταγγελία της σύμβασης, ρευστοποίηση της εγγυητικής και λήψη δραστικών μέτρων για επίλυση των προβλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, που διαπιστωθεί ότι ο ανάδοχος δεν έχει παραβιάσει τη σύμβαση τότε το ΤΑΥ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Επισημαίνεται ότι σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας την οποία υπογράφει η αν. διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου Στάλω Αριστείδου, το ΤΑΥ δεν έχει επιβάλει ρήτρες/ χρηματικές αποκοπές στη φάση της κατασκευής του έργου, λόγω των αποκλίσεων που παρουσιάστηκαν στα χαρακτηριστικά του επεξεργασμένου νερού. Και αυτό από τη στιγμή που το ίδιο το ΤΑΥ επισημαίνει προς τον ανάδοχο ότι η ποιότητα του επεξεργασμένου νερού ήταν εκτός των τεχνικών προδιαγραφών.
Ο κοινοτάρχης Αγίων Βαβατσινιάς, Αντώνης Παντελίδης, ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του βιολογικού σταθμού παρουσιάστηκαν προβλήματα έντονης δυσοσμίας, επισημαίνοντας ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν βρήκαν ακόμα το λάθος. Μόνη λύση, είπε, είναι η κατασκευή νέου σταθμού μακριά από την οικιστική περιοχή.
Εκ μέρους του ΤΑΥ η Λία Γεωργίου ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στις παραμέτρους του επεξεργασμένου νερού με τη λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων. Πρόσθεσε ότι κατά τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών τέθηκαν προδιαγραφές για την ποιότητα του νερού και όχι για το σύστημα που επαφίονταν στον κατασκευαστή. Επισήμανε ακόμα ότι η ανάδοχος εταιρεία επικαλέστηκε για τη μη συμμόρφωση με τους όρους, την εισροή ακατάλληλων λυμάτων και όμβριων υδάτων στο σύστημα. Εξήγησε ότι στόχος του ΤΑΥ είναι όπως ο σταθμός εξυπηρετεί την κοινότητα και τα λύματα να τυγχάνουν επεξεργασίας.
Από την επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας ο Άγγελος Αγαπίου σημείωσε ότι στερήθηκε η κοινότητα κονδύλια δύο χρόνων για αναπτυξιακά έργα, προκειμένου να μετακυλήσει το πρόβλημα μέσα στα σπίτια. Καλύτερη λύση, είπε, είναι η μετακίνηση του σταθμού ή να διασφαλιστεί με εγγυήσεις ότι θα δουλέψει σωστά.
Η Χρυστάλλα Στυλιανού από το Τμήμα Περιβάλλοντος είπε ότι από τα αποτελέσματα ανάλυσης του νερού διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στη συγκέντρωση εντερικών κολοβακτηριδίων. Πρόσθεσε ότι το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση δενδρωδών καλλιεργειών και καλλωπιστικών φυτών.
Από το Υπουργείο Υγείας η Χρυστάλλα Καϊάφα ανέφερε ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι η κακοσμία επηρεάζει την υγεία των κατοίκων. Ο Βασίλης Βασιλειάδης του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια οι όροι του συμβολαίου, έτσι ώστε να μην τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εκ μέρους του αναδόχου ο δικηγόρος Χαράλαμπος Προύντζος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν προδιαγραφές για οσμές, αλλά ούτε και επιστημονική μελέτη που να καταδεικνύει δυσοσμία λόγω της παρουσίας του σταθμού. Πρόσθεσε ότι παρατηρούνται προβλήματα από τα ακατάλληλα εισερχόμενα λύματα στον σταθμό, καθώς και τα όμβρια ύδατα, ενώ παρατηρήθηκε και απόφραξη του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων.
  
Πηγή: Φιλελεύθερος/Άγγελος Νικολάου    


Send this to a friend