Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Τα οφέλη του τουρισμού για την Κύπρο
Τα οφέλη του τουρισμού για την Κύπρο

Τα οφέλη του τουρισμού για την Κύπρο

Τα οφέλη του τουρισμού για την Κύπρο

 

 

Η τουριστική βιομηχανία, θεωρείται, μία από τις σημαντικότερες και ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κόσμο, η οποία απαριθμεί πολυάριθμα οφέλη σε όλες τις τουριστικές χώρες του κόσμου.

 

Η Κύπρος, χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο τουριστικές χώρες παγκοσμίως αφού αρκετές φορές ο αριθμός των τουριστών της, υπερισχύει του ντόπιου πληθυσμού της. Την τριετία 2014-2017 οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 50%, φθάνοντας σε 3,65 εκατομμύρια το 2017 από 2,44 εκατομμύρια το 2014 παρουσιάζοντας  ετήσια αύξηση της τάξεως του 14%, η οποία, συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2018. Οι αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 ανήλθαν σε 1,645,149, σε σύγκριση με 1,463,206 την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 12,4% και δημιουργώντας ένα ρεκόρ αφίξεων για την Κύπρο τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

 

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του τουρισμού για την Κύπρο και γιατί πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την αξιοσημείωτη αύξηση τουριστικών αφίξεων;

 

Οικονομία

 

Η Κύπρος έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ (δείκτης της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας μίας χώρας). Ο τουρισμός συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω των συναλλαγματικών εισροών. Επίσης ο τουρισμός επιφέρει κρατικά έσοδα μέσω της φορολόγησης του τουρισμού. Επιπλέον ο τουρισμός αποφέρει έσοδα στους κατοίκους των περιοχών που αναπτύσσεται και ταυτόχρονα στην τοπική αυτοδιοίκηση της εν λόγω περιοχής.

 

Εργασία

 

Ένα προφανές πλεονέκτημα του τουρισμού, είναι οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το παραγωγικό προϊόν. Μερικές άμεσες επηρεασμένες θέσεις που δημιουργούνται είναι ξεναγοί, προσωπικό ξενοδοχείων και εστιατορίων, υπηρεσίες λεωφορείων κ.ά.  Έπειτα, η αυξημένη παρουσία τουριστών προκαλεί ταυτόχρονη αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών με αποτέλεσμα οι υποστηρικτικές βιομηχανίες (βιομηχανία τροφίμων και ποτών, βιομηχανία οικοδομικών υλικών βιομηχανία χαρτιών κ.ά.) να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας (έμμεσες θέσεις) για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

 

Έργα υποδομής

 

Τα πρόσθετα έσοδα που εισέρχονται στο νησί μας από τον τουρισμό ωφελούν την κυβέρνηση και τα δημοτικά συμβούλια. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετα λεφτά τα οποία επιτρέπουν την βελτίωση των έργων υποδομής. Δημιουργούνται νέοι δρόμοι, αναπτύσσονται πάρκα και βελτιώνονται οι δημόσιοι χώροι. Οι καλύτερες εγκαταστάσεις ελκύουν περισσότερους επισκέπτες και αυτό βοηθάει περαιτέρω τους κατοίκους της κάθε περιοχής, ειδικά όταν υπάρχουν αρκετά έσοδα για την κατασκευή νέων σχολείων, νέων αεροδρομίων και νοσοκομείων, τα οποία υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, όπου νέοι δρόμοι κατασκευάστηκαν, κτίστηκε νέο νοσοκομείο και νέες υποδομές.

 

Ξένες επενδύσεις

 

Διεύρυνση των ξενοδοχειακών υποδομών αλλά και υψηλότατες νέες επενδύσεις έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση για Κύπρο ως τουριστικό προορισμό όλο και μεγαλώνει. Η συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά του Κυπριακού τουρισμού λειτουργεί, όπως φαίνεται, σαν πόλος έλξης για πολλούς ενδιαφερόμενους που θέλουν να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές του τομέα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, όχι μόνο ανεβάζουν το εισόδημα της χώρας μέσω της επένδυσης αλλά και την τεχνογνωσία της χώρας αφού η εγχώρια οικονομία εξοικειώνεται με καινούργιες μεθόδους παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Η Κύπρος είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ.

 

Ήθη και έθιμα

 

Μια άλλη διάσταση που επιβεβαιώνει τα οφέλη του τουρισμού είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Με βάση τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας, το 93% των τουριστών απολαμβάνουν την εμπειρία της τοπικής κουλτούρας των χωρών που επισκέπτονται, ενώ ξεχωρίζουν μέρη με τοπικά χαρακτηριστικά και προϊόντα. Οι τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τοπική κουλτούρα, να μάθουν για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, να απολαύσουν και ίσως να αγοράσουν εγχώρια προϊόντα και κυρίως να γνωρίσουν την κουζίνα και τις γεύσεις της. Η διαδικασία αυτή, αποτελεί κίνητρο για τις κοινότητες για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο για να διατηρήσουν την κουλτούρα μας, αλλά επίσης για να την προβάλουν όσο πιο σωστά γίνεται στους ξένους περιηγητές.

 

Κοινωνικός τομέας

 

Πολλές είναι οι ωφέλειες του τουρισμού και στον κοινωνικό τομέα. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται η μείωση της ανεργίας, η αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς επίσης και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου κυρίως των κατοίκων των τουριστικών περιοχών. Θετικά αποτελέσματα επέφερε ο τουρισμός και στα στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαλλαγή του συντηρητικού προτύπου της πατριαρχικής οικογένειας, στο οποίο υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Η καθημερινή επαφή των ντόπιων με τους ξένους επισκέπτες, η παρατήρηση της διαφορετικότητας τους, αλλά, κυρίως, η άμεση επικοινωνία μαζί τους, οδήγησε τους κατοίκους ενός περιορισμένου γεωγραφικού χώρου, να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος  κόσμος και τρόπος σκέψης, τον οποία σιγά σιγά τον αποδέχτηκαν και εν τέλει άρχισαν να παραδειγματίζονται από αυτόν.

 

Συμπερασματικά, ο τουρισμός ωφελεί σχεδόν όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση αυτής της βιομηχανίας για περεταίρω ανάπτυξη της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων.

 

Μάριος Χαραλάμπους

 

Υπεύθυνος του Τμήματος Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών  του American College.

 

Send this to a friend