Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Συνέντευξη Δημάρχου Λιβαδιών Μάριου Αρμένη στο Larnaka Online
Συνέντευξη Δημάρχου Λιβαδιών Μάριου Αρμένη στο Larnaka Online

Συνέντευξη Δημάρχου Λιβαδιών Μάριου Αρμένη στο Larnaka Online

 

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου
Ο Δήμος Λιβαδιών, είναι ένας μικρός Δήμος, όμως με μια μεγάλη ανάπτυξη και με πάρα πολλά σημαντικά έργα, που έγιναν και άλλα που είναι στα σκαριά. Ο Δήμαρχος του Μάριος Αρμένης, ένας απλοϊκός και αισιόδοξος άνθρωπος, που αγαπά το Δήμο και τους δημότες, παλεύει καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, άνοιξε τα χαρτιά του και μας μίλησε¸ για όλα όσα γίνονται, αλλά και για αυτά που αναμένονται να γίνουν.
Όπως είναι αναμενόμενο για έναν ευσυνείδητο και υπεύθυνο Δήμαρχο, το πρώτο που τον απασχολεί είναι τα έργα, αλλά και η υγιής απασχόληση των νέων. Έτσι και για το Μάριο Αρμένη.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ
Όπως κάθε χρόνο συνεχίζεται στα Λιβάδια, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων, εκεί και όπου χρειάζεται. Η κατασκευή οχετών και οι επιδιορθώσεις δρόμων. Στην περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σάββα και το Περιφερειακό Λύκειο, -είπε ο Μ. Αρμένης- «υπήρχαν κάποια σημεία του δρόμου, που δεν υπήρχαν πεζοδρόμια και μετά από διαβήματα το Υπουργείο Εσωτερικών παραχώρησε 40.000 ευρώ, ούτως ώστε να κατασκευαστούν τα πεζοδρόμια, για να διακινούνται με ασφάλεια, τόσο οι μαθητές όσο και οι πεζοί γενικά».
«Μέσα στο 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν αφού έχουν εγκριθεί και έχουν πάρει και την πολεοδομική άδεια, έργα για εξωραϊσμό και αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων του αντιπλημμυρικού καναλιού από τον Άγιο Σάββα, μέχρι τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Αρχές του 2019 θα ζητηθούν προσφορές για το πιο πάνω έργο, όπου θα αντιμετωπιστούν πρώτα τα τεχνικά προβλήματα στη κοίτη του ποταμού και μετά θα γίνουν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώρος καλαθοπλεκτικής, καφεστιατόριο και χώρος στάθμευσης, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Σάββα, για να εξυπηρετούνται, τόσο οι επισκέπτες της εκκλησίας, όσο και όλοι οι κάτοικοι. Επίσης ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, κάτι που λείπει από την περιοχή».

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Στα παιδικά πάρκα αντικαταστάθηκαν σχεδόν όλα τα παιχνίδια, που ήταν εκτός προδιαγραφών. Όπως μας ανέφερε ο κ. Αρμένης αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν 6 χρόνια μόλις τα Λιβάδια είχαν γίνει Δήμος. «Τώρα προχωρούμε στη πιστοποίηση των μεγάλων πάρκων και σιγά – σιγά όλα τα πάρκα θα περάσουν από την ΚΕΑ, για να πιστοποιηθούν αφού πάνω από όλα για τον Δήμο μας είναι η ασφάλεια των παιδιών που τα χρησιμοποιούν».

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΥΡΗΝΑ
Ένα άλλο έργο που ευελπιστούν να ξεκινήσει σύντομα, αφού υπάρχει απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών και επιλέγηκε ως πολεοδομικό , είναι η ανάπλαση του πυρήνα του Δήμου και είναι η περιοχή που βρίσκεται το πάρκο της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία Αγνοουμένων, το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής και το Πολιτιστικό Κέντρο.
«Είναι ένα έργο ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2019.
Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, θα υπογειοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες (ΑΗΚ και ΑΤΗΚ) και θα πλακοστρωθούν τόσο ο δρόμος όσο και τα πεζοδρόμια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ
«Επίσης το 2019, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τοποθέτηση γρασιδιού, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών και ένα αίτημα μας, που θέσαμε επί τάπητος στην τελευταία συνάντηση, που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας είναι και η κατασκευή στίβου, 6 διαδρόμων από ταρτάν, για να χρησιμοποιείται τόσο από τους μαθητές του Λυκείου, τους νέους του Δήμου μας, αλλά και της περιφέρειας αφού στο Περιφερειακό Λύκειο φοιτούν μαθητές από 7 Κοινότητες καθώς επίσης και από τους αθλητές του ΓΣΕ, που θα φιλοξενούνται στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Λύκειο Λιβαδιών για προπονήσεις Αναμένουμε ότι η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας θα είναι θετική.

ΓΗΠΕΔΑ
Έχουν αποπερατωθεί τα τρία γήπεδα στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών. Είναι τρία σύγχρονα γήπεδα με πλαστικό δάπεδο, περίφραξη, προβολείς, για τις ανάγκες τόσο των μαθητών, όσο και των συμμετεχόντων στα προγράμματα του ΑΓΟ. Να σημειωθεί ότι στο ΑΓΟ προσφέρονται πέντε διαφορετικά αθλήματα Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Γενική Άθληση, Ρυθμική Γυμναστική, ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ και Αντισφαίριση (Τένις), εντελώς δωρεάν, στους νεαρούς δημότες των Λιβαδιών. Απασχολούνται γύρω στα 150 παιδιά και ο θεσμός αυτός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχίζετε. Είναι κάτι που στηρίζεται από το Δήμο Λιβαδιών, διότι προσφέρουμε υγιή απασχόληση στους νέους μας και τα αποτελέσματα φαίνονται κάθε χρόνο. Διότι τα παιδιά αυτά που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα, το πρώτο που μαθαίνουν είναι η πειθαρχία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την σημερινή μας κοινωνία.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
«Τώρα προχωράμε από κοινού με τα δημαρχεία της μείζονος Λάρνακας,(Λάρνακα, Αραδίππου, Αθηένου, Δρομολαξιάς – Μενεού και Λευκάρων), για την αντικατάσταση του οδικού φωτισμού με λαμπτήρες Led αφού θα εξοικονομούνται χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Λειτουργία ταχυδρομείου στα Λιβάδια.
Έχει αποφασιστεί η ανέγερση Ταχυδρομείου στο Δήμο Λιβαδιών. Η Υπηρεσία των Ταχυδρομείων βρίσκετε στη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου, για να στεγαστεί προσωρινά, μέχρι να ανεγερθεί το νέο ταχυδρομείο απέναντι από τα Διυλιστήρια που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό. Υπολογίζεται ότι αρχές του 2019, θα λειτουργήσει το Ταχυδρομείο στον Δήμο Λιβαδιών».

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Επίσης στο Δήμο Λιβαδιών, υπάρχει το Θεατρικό Εργαστήρι – όμιλος του Δήμου Λιβαδιών, όπου προσφέρεται δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους η ευκαιρία να ασχοληθούν με το θέατρο. Σκοπός και στόχος του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι η άμεση επαφή με την θεατρική πράξη και το ανέβασμα παραστάσεων, κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης κύριο μέλημα του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν στην πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία.
Το θεατρικό Εργαστήρι συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Υπεύθυνος ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Πέτρος Καρατζιάς.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΛΙΒΑΔΙΩΝ
Στη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, συμμετέχουν νέοι και νέες από τα Λιβάδια και παρέχονται δωρεάν μαθήματα, σε όλα τα πνευστά μουσικά όργανα (τρομπέτες , τρομπόνια, αλτικόρνα και μπάσα). Η φιλαρμονική συμμετέχει σε γιορτές, παρελάσεις και εκδηλώσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
Η Δημοτική Χορωδία του Δήμου Λιβαδιών είναι μια πολύ αξιόλογη χορωδία γνωστή σε όλη την Κύπρο. Συμμετέχουν 50 άτομα και υπεύθυνος της είναι ο μαέστρος κ. Νικόλας Θεράποντος. Η χορωδία κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Στις 26 Νοεμβρίου 2018 θα συμμετάσχει στην μεγαλύτερη χορωδιακή συναυλία όλων των εποχών με 250 χορωδούς επί σκηνής, που συνθέτουν την νεοσύστατη παγκύπρια χορωδία, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον δικό μας μαέστρο κ. Νικόλα Θεράποντος, που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, διοργανώνει μια φορά το μήνα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια φορά στην Παραμυθοχώρα». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. «Τα θέματα του προγράμματος, περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις παιδικών παραμυθιών, αναγνώσεις παιδικών ιστοριών και διάφορα άλλα. Εδώ να σημειωθεί ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας, που στεγάζετε σε καινούριο, σύγχρονο οίκημα είναι μία από τις καλύτερες επαρχιακές βιβλιοθήκες, όπως μας ανέφεραν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Επίσης η δημοτική βιβλιοθήκη προσφέρει το πρόγραμμα ανάγνωσης σε άτομα τρίτης ηλικίας, που γίνετε μία φορά το μήνα, στο χώρο της Βιβλιοθήκης ή στη Στέγη ηλικιωμένων (γηροκομείο Σωτήρος ), που βρίσκετε στα Λιβάδια.
Στη βιβλιοθήκη μας επίσης, λειτουργεί λέσχη βιβλιοφιλίας, με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού είναι η μόνη Παγκύπρια, που λειτουργεί με έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και με τη βοήθεια της οργάνωσης γραμματισμού.
Αν λάβουμε υπόψη τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΑΓΟ, καθώς και αυτούς που συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι, στη φιλαρμονική στη Δημοτική Χορωδία και στις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Δήμος μας, προσφέρει υγιή απασχόληση, σε 400 περίπου δημότες μας, μικρούς και μεγάλους».

Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής
Στο Δήμο Λιβαδιών, δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Λιβαδιών και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2016, το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής, το οποίο είναι και το μοναδικό στη Κύπρο. Σκοπός είναι η διαφύλαξη της μνήμης των ανθρώπων της κοινότητας που αφορά τη χρήση και επεξεργασία του καλαμιού. Είναι ένα μοναδικό μουσείο που αξίζει ο κάθε ένας να το επισκεφθεί. Επίσης δίπλα από το Μουσείο βρίσκεται και το Πολιτιστικό Κέντρο, όπου είναι μια καλή ευκαιρία για τους επισκέπτες, ξένους, ντόπιους αλλά και μαθητές από όλη τη Κύπρο, να παρακολουθήσουν επίδειξη κατασκευής καλαθιών, κοφινών και ψαθαριών.
Έχει ετοιμαστεί επίσης και ένα πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού και θα το παρουσιάζουμε όταν μας επισκέπτονται σχολεία.
Το 2015 η τέχνη της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής, καταγράφηκε και συμπεριλήφθηκε, στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως παραδοσιακή τέχνη των Λιβαδιών. Σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου, ήταν η ανάδειξη του τοπικού προϊόντος των Λιβαδιών, καθώς και η προστασία της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και την ψαθοπλεκτικής.
Το εσωτερικό του Μουσείου είναι κατασκευασμένο από καλάμια που φυτρώνουν στα Λιβάδια, που είναι ξακουστά για τους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής . Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε «Παράθυρα Μνήμης», που ανοίγουν στον κόσμο της τέχνης και της χρήσης του καλαμιού. Η μοντέρνα απόδοση των παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής στον χώρο και η νέα εκθεσιακή αντιμετώπιση προκαλούν το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη και του διεγείρουν όλες τις αισθήσεις.
Τα καλαμουργικά εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν, καλάθια διαφόρων χρήσεων και τεχνικών κατασκευής, καλαμωτή, ψαθαρκά, μουσικά όργανα, εργαλεία επεξεργασίας του καλαμιού, ιστορικό – φωτογραφικό υλικό και μικρού μήκους ταινίες που αποτυπώνουν την ανθρώπινη παρέμβαση στο καλάμι και τις τεχνικές δημιουργίας των προϊόντων.
Καταλήγοντας ο κ. Αρμένης κάλεσε όλους όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μουσείο να το πράξουν, αφού είναι ένα πραγματικό – μοναδικό στολίδι της Κύπρου.

Send this to a friend