Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μεγάλα έργα υλοποιούνται στον Δήμο Αραδίππου, για το 2018 – 2019
Μεγάλα έργα υλοποιούνται στον Δήμο Αραδίππου, για το 2018 – 2019

Μεγάλα έργα υλοποιούνται στον Δήμο Αραδίππου, για το 2018 – 2019

 

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Η Αραδίππου, ο πιο μεγάλος Δήμος σε έκταση, όπως είναι φυσικό, επιζητά μεγάλα έργα, για το καλώς νοούμενο των δημοτών του. Όπως είναι αναμενόμενο, τα αναπτυξιακά του έργα, σημαντικά και ενδιαφέροντα.

Με χαμόγελο και χαλαρή διάθεση, ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, μας υποδέχθηκε στο γραφείο του, για μια αποκαλυπτική συνέντευξη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα μεγαλεπήβολα έργα, που γίνονται αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Δήμο του.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΕΡΟΥ

Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τον Δήμο Αραδίππου, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το θέμα της διαρροής νερού, ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ακόμη.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, μας ανέφερε ότι «Όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο μας και το οποίο είχαμε εντοπίσει από την αρχή της πρώτης μου πενταετίας. Λόγω του ότι το προσωπικό του Δήμου, δεν έχει τις γνώσεις, για να μπορεί να καλύψει το μεγάλο πρόβλημα, ζητήσαμε βοήθεια από το Τμήμα Υδάτων, το οποίο μας είπε ότι δεν  μπορούσε να μας βοηθήσει. Αμέσως προσπαθήσαμε μέσον του κράτους, να μας δοθεί το δικαίωμα να προσλάβουμε ένα εμπειρογνώμονα για το θέμα, το οποίο μας αρνήθηκε διότι υπάρχει το μορατόριουμ. Καταλαμβάνεται ότι το να εντοπίσεις το πρόβλημα και να μην μπορείς  να το λύσεις είναι πολύ δύσκολο. Το κόστος ήταν περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο, ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Τότε ήρθαμε σε επαφή με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο και του αναφέραμε ότι επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είμαστε διατεθειμένοι να το δώσουμε στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, όπου αυτών των ανθρώπων εκεί είναι το αντικείμενο τους και θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν του προβλήματος. Επίσης κάναμε μια μελέτη, αλλά μέχρι να φθάσει στα αρμόδια τμήματα, είχαμε χάσει αρκετό χρόνο κάπου δυόμιση χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μας βρουν οι βουλευτικές εκλογές και να αλλάξει ο Υπουργός Εσωτερικών, με τον οποίο επικοινωνήσαμε. Ακολούθως προχωρήσαμε με το ΣΥΛ. Κάναμε τις επαφές και τη συμφωνία μαζί τους, η οποία όμως πρέπει να εγκριθεί από το κράτος. Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί από το ΣΥΛ και περιμένουμε να πάει στο Υπουργικό. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία», για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το «λάκκο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος, «όπου χάνουμε χρήματα».

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ

Έργα που υλοποιούνται τώρα στην Αραδίππου, όπως μας είπε ο Δήμαρχος Αραδίππου, είναι ένα έργο που γίνεται τώρα και είναι της τάξης 200 – 300 χιλιάδων, είναι το γεφύρι της Παναγίας της Αιματούσας (της Παναγίας των Αμπελιών όπως είναι γνωστή). Ένα γεφύρι πολύ παλιό, στο οποίο δεν μπορούσε ούτε ένα αυτοκίνητο εύκολα να περάσει και το οποίο υπολογίζεται ότι θα αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

ΔΥΟ ΝΕΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Στην ίδια περιοχή προς τη Κόσιη γίνονται δυο φράγματα¸ τα οποία είναι αξίας 8,5 με 9 εκατομμύρια, τα οποία θα είναι και αντιπλημμυρικά και εμπλουτιστικά.

«Είναι κάτι που το ζητάμε χωρίς υπερβολή  εδώ και 30 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγελίδης. «Το έργο με την αποπεράτωση του θα βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή. Τώρα βρίσκομαστε στη διαδικασία των προσφορών και από ότι γνωρίζω σε επαφή που είχα με το Υπουργείο Γεωργίας, ζήτησαν οι προσφοροδότες αναστολή ακόμα 20 μέρες, για την διαδικασία. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει. Είναι ένα έργο από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία».

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

«Ένα άλλο έργο, το οποίο θα βοηθήσει και θα δώσει άλλη πνοή στο Δήμο Αραδίππου, είναι η επέκταση της Μακαρίου που φθάνει μέχρι την πλατεία Αποστόλου Λουκά, όπου θα γίνει διαμόρφωση. Είναι ένα έργο των 7.1 εκατομμυρίων και υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το 2019».

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αραδίππου, μας αποκάλυψε το μεγάλο στοίχημα των έργων που επιθυμούν, το οποίο δεν είναι έργο υποδομής, αλλά έχει σχέση με την ποιότητα ζωής όλης της Κύπρου, είναι ένα νέο πρόγραμμα για τα σκύβαλα. Δηλαδή να γίνεται διαλογή στο σπίτι και να καταλήγει ένα 5% ακόμα και πιο λίγο στους χώρους ταφής ή επεξεργασίας. Δηλαδή θα γίνεται η διαλογή σε όλα τα ανακυκλώσιμα στα σπίτια, οπόταν θα μένουν τα οργανικά, τα οποία θα γίνονται λίπασμα.

Ο Δήμος Αραδίππου θα είναι ο πρώτος Δήμος που θα το εφαρμόσει και η  συμφωνία έγινε με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο. «Είχαμε μαζί τους επαφές τους τελευταίες 3 μήνες και με την Σύμβουλο μας την κ. Μαρία Λοιζίδου, έχουμε μεταβεί και στο Υπουργείο Γεωργίας. Την περασμένη εβδομάδα υπογράψαμε τη συμφωνία στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και 16 Οκτωβρίου αναμένονται στη Κύπρο, για να αρχίσουν οι μελέτες. Ευελπιστούμε ότι σε 40 μέρες περίπου  να ξεκινήσουμε πυλωτικά σε 1000 σπίτια περίπου σε μια περιοχή. Η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει γιατί Ελλάδα και Κύπρος, είμαστε οι τελευταίες χώρες στο πίνακα της Ευρωπαικής Ζώνης. Είναι πρωτελευταία η Κύπρος και τελευταία η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγελίδης.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Ερωτηθείς για το Πράσινο Σημείο, ο Δήμαρχος Αραδίππου, είπε ότι «έχει ξεκινήσει το πράσινο σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι δημότες μπορούν να πάρουν όλα τα ανακυκλώσιμα, κατευθείαν στο πράσινο σημείο, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι δεν θα το εφαρμόζουν, θα έχουμε και κινητό πράσινο σημείο, με το οποίο θα γίνεται βάση προγράμματος και περισυλλογή γύρω από τα σπίτια».

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αραδίππου, αναφέρθηκε και στο άλλο κομμάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, στο Δήμο Αραδίππου, αλλά καθυστέρησαν λόγω των διαδικασιών και δε είναι άλλο από τον ειδικό φωτισμό. «Προχωράμε πολύ σύντομα ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης, ώστε όλος ο Δήμος Αραδίππου να φωτιστεί με τα LED. Η οικονομία θα είναι από 40 μέχρι 60%. Δηλαδή στις 700 – 800 χιλιάδες να έχουμε μείωση 40 με 60%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο μας».

Send this to a friend