Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Ο αθλητής Παναγιωτίδης Λεωνίδας (1912 – 1977)
ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Ο αθλητής Παναγιωτίδης Λεωνίδας (1912 – 1977)

ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Ο αθλητής Παναγιωτίδης Λεωνίδας (1912 – 1977)

Γεννήθηκε στη Σελεύκεια,  έζησε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε πρόσφυγας στη Λάρνακα όπου φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία και  στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο  Λάρνακας. Είχε προπονητή τον Βύρωνα Χαχολιάδη και ήταν πολύπλευρο αθλητικό ταλέντο.

Από τα μαθητικά του χρόνια είχε μεγάλες επιτυχίες.  Το 1926 πρώτευσε στον αγώνα δρόμου 60 μ. Στους Παγκύπριους Αγώνες του 1928 στο Γ.Σ.Ο. πρώτευσε στο δρόμο 100 μ.  και στο τριπλούν. Σε ενδοσχολικούς , Παγκύπριους  και διεθνείς  αγώνες  με την ομάδα του Γ.Σ.Ζ. πάντα διεκρίνετο σε αγωνίσματα δρόμου, στο απλούν και  στο τριπλούν. Έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο, χόκευ, πετόσφαιρα και ήταν δεινός κολυμβητής.

Σε επαρχιακούς αγώνες που έγιναν στη Λάρνακα το 1931, μαθητής ακόμη του Π.Ε.Λ.,  κέρδισε τους αγώνες 100μ, 200μ, και στο άλμα τριπλούν. Η μεγαλύτερή του διάκριση ήταν η βράβευσή του  με το έπαθλο του Δημάρχου, επειδή συγκέντρωσε την καλύτερη επίδοση  στον αθλητισμό, σε συνδιασμό με επιμέλεια στα μαθήματα και χρηστότητα ήθους. Μετά θάνατον τιμήθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ένας  προικισμένος και τίμιος άνθρωπος που τα δύσκολα  εκείνα χρόνια έδωσε ψυχή και σώμα για το καλό του αθλητισμού,  της εκπαίδευσης  και της οικογένειάς του και  ήταν παράδειγμα για πολλούς.

Παράλληλα  με την αγάπη του για τον αθλητισμό είχε και ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα. Στην αυλή του έβλεπες καναρίνια Ολλανδίας, περιστέρια, παπαγάλους Αφρικής, κατσίκες Αγκύρας και σε κάποια φάση που είχαν μετατρέψει την αυλή σε μικρό…ζωολογικό κήπο, αναγκάστηκε να ενοικιάσει χωράφι κοντά στο σπίτι του για να τα συντηρεί.

Ευχαριστώ την κόρη του Ευτυχία Αβρααμίδου για τις πληροφορίες που μας έδωσε και  για την παραχώρηση φωτογραφιών από το οικογενειακό της αρχείο.

 

Λούης Περεντός

Send this to a friend