Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εσείς ξέρετε πώς οδηγούμε στους κυκλικούς κόμβους;
Εσείς ξέρετε πώς οδηγούμε στους κυκλικούς κόμβους;

Εσείς ξέρετε πώς οδηγούμε στους κυκλικούς κόμβους;

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στο πλαίσιο του ευρύτερου ρεπορτάζ μας για τους κυκλικούς κόμβους, μας δίνει συμβουλές για το πώς οδηγούμε στους κυκλικούς κόμβους. Καθημερινά πολλά λάθη γίνονται στους δρόμους, για αυτό αξίζει να φρεσκάρουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κάπου-κάπου. 

Διαβάστε επίσης: Ποιους και γιατί δεν πείθει η «συνταγή» των Δημ. Έργων για roundabouts

Βασική αρχή για την οδήγηση σε κυκλικούς κόμβους είναι η υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα οποία βρίσκονται μέσα στο κυκλικό τμήμα του κόμβου και κινούνται πλησιάζοντας από τα δεξιά. Σημαντική παράμετρος για τη σωστή οδήγηση στους κυκλικούς κόμβους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περισσότερες από μια λωρίδες στην είσοδο, είναι η επιλογή της προβλεπόμενης λωρίδας με βάση τη σκοπούμενη έξοδο.

Όπου οι λωρίδες εισόδου στον κόμβο είναι σημασμένες στο οδόστρωμα με κατευθυντήρια βέλη πορείας ή υπάρχει σχετική κατευθυντήρια πινακίδα, πρέπει να επιλέγεται η λωρίδα εισόδου που αντιστοιχεί στη σκοπούμενη πορεία. Για υποβοήθηση των οδηγών να κατανοήσουν τις προθέσεις των άλλων οδηγών, σωστό είναι να δίνουμε σήμα μέσω των προβλέψεων του οχήματός μας (φωτεινή σήμανση για το αν θα στρίψουμε δεξιά ή αριστερά από τον κόμβο) για τη σκοπούμενη έξοδο.

Πάντα να προσέχετε και να είστε ιδιαίτερα ανεκτικοί με τους πεζούς που πιθανόν να διασταυρώνουν, τα οχήματα που βρίσκονται ήδη μέσα στον κόμβο και ιδιαίτερα αυτά που φαίνεται να σκοπεύουν να βγουν από την επόμενη έξοδο, τα οχήματα που αλλάζουν λωρίδες ή που βρίσκονται σε λάθος λωρίδα εντός του κόμβου, τους μοτοσυκλετιστές και τους ποδηλάτες και τα οχήματα μεγάλου μήκους (περιλαμβανομένων και οχημάτων με ρυμουλκούμενα).

Πώς οδηγούμε στον κυκλικό κόμβος με δύο λωρίδες εισόδου

 

Πώς οδηγούμε σε κυκλικό κόμβο με τρεις λωρίδες εισόδου

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend