Εύλογες υποψίες για πιθανές παραβάσεις των περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων. Ουσιών Νόμων και κανονισμών δημιουργούνται εκ νέου στο υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις συνταγές οπιοειδούς φαρμάκου που υπογράφει ο δρ Κυριάκος Βερεσιές, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Πολίτης”.
Όπως είναι γνωστό, ο δρ Βερεσιές καταγγέλθηκε από το υπουργείο Υγείας στην αστυνομία τον Μάρτιο του 2014 για υπερβολικές και αλόγιστες ποσότητες φαρμάκου oxycontin που συνταγογραφούσε σε ασθενείς του. Τότε τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην αστυνομία έδειχναν ότι μέλη της ίδιας οικογένειας (μητέρα και κόρη) έλαβαν συνολικά μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Ιανουαρίου 2014, 5.992 χάπια 20mg oxycontin, 9.520 χάπια 40mg oxycontin και 280 κάψουλες 20mg oxycontin. Όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει ο «Π» τον Ιούλιο του 2014, οι συνταγές του δρος Βερεσιέ αναλογούσαν σε περίπου 22 χάπια κάθε μέρα για τη μητέρα και σε περίπου 15 χάπια για την κόρη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την περίοδο Ιανουαρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016, μία εκ των προαναφερθεισών ασθενών εξασφάλισε, με συνταγές του δρος Βερεσιέ, 8.823 oxycontin 20mg, 3.671 oxycontin 10mg και 1.400 oxycontin 40mg. Δηλαδή της αναλαγούσαν περίπου 24 χάπια 20mg την ημέρα, αριθμός που εκτιμάται ως μεγάλος, δεδομένου ότι η δόση στις πρώτες φάσεις της απεξάρτησης υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε περίπου 240mg oxycontin και στις επόμενες φάσεις μειώνεται. Στους νέους ελέγχους των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται μέλη της ίδιας οικογένειας να προμηθεύονται επίσης oxycontin με συνταγές του δρος Βερεσιέ. Ο γιος της προαναφερθείσας ασθενούς (και αδελφός της προηγούμενης) μεταξύ Μαρτίου 2015 και Ιανουαρίου 2016, προμηθεύθηκε 5.519 χάπια oxycontin 20mg, και μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιανουαρίου 2016, 3.951 oxycontin 10mg. Τέλος, ο σύντροφος της προαναφερθείσας ασθενούς προμηθεύθηκε κάπως περισσότερες ποσότητες oxycontin από τον υιό της. Ερωτηθείς από τον «Π» αν η εν λόγω οικογένεια αντιμετωπίζει συλλογικά πρόβλημα εξάρτησης, ο δρ Βερεσιές επικαλέστηκε το ιατρικό απόρρητο και δεν απάντησε.
Τα ίδια ονόματα
Τα ονόματα των μελών της ίδιας οικογένειας δεν είναι τα μόνα που επαναλαμβάνονται στους ελέγχους των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας. Όπως το 2014, είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός συνταγών oxycontin για τρεις Τουρκοκυπρίους, το 2015 οι ίδιοι τρεις Τ/Κ εμφανίζονται να προμηθεύονται και πάλι μεγάλες ποσότητες oxycontin με συνταγές του δρος Βερεσιέ. Οι ανησυχίες του υπουργείου Υγείας για το ενδεχόμενο παράνομης διακίνησης του φαρμάκου, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους εξαρτώμενους από ηρωΐνη, είχαν διατυπωθεί προς την αστυνομία από το 2014. Ενάμιση χρόνο μετά, οι τρεις Τ/Κ ασθενείς του δρος Βερεσιέ ακόμα βρίσκονται στο στάδιο απεξάρτησης, με τον δρα Βερεσιέ να δηλώνει στον «Π» ότι το 85% των ασθενών του που εισήλθαν σε πρόγραμμα oxycontin το 2011, πλέον είναι καθαροί. Όπως εξήγησε ο δρ Βερεσιές, σε πρόγραμμα oxycontin βρίσκονται σήμερα στην ιδιωτική κλινική του 16 άτομα.
Στο ίδιο φαρμακείο
Ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταγών που υπογράφει ο δρ Βερεσιές εκτελούνται από το ίδιο φαρμακείο («Παύλος Αποστολίδης» στη Λάρνακα). Όπως πληροφορείται ο «Π», γενικά ανά την Κύπρο είναι συγκεκριμένα τα φαρμακεία που εκτελούν συνταγές oxycontin, γεγονός που διευκολύνει και τους ελέγχους των αρχών. Χαρακτηριστικό της έκτασης του προβλήματος με την αλόγιστη συνταγογράφηση oxycontin, είναι μαρτυρία φαρμακοποιού από τη Λευκωσία, η οποία ανέφερε στους επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας ότι συγκεκριμένος ασθενής, ο οποίος προμηθεύθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2014, 1.214 oxycontin 80mg (δηλαδή του αναλογούσαν περίπου έξι για κάθε μέρα), πουλούσε αργότερα τα oxycontin έξω από το φαρμακείο (σ. σ. ο «Π» δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος γιατρός υπέγραψε τη συνταγή για τον εν λόγω ασθενή). Εξάλλου ο χώρος απέναντι από το εν λόγω φαρμακείο έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πιάτσα ναρκομανών. Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει το ενδεχόμενο οι ασθενείς του να μεταπωλούν τα oxycontin που τους εξασφαλίζει, ο δρ Βερεσιές εξήγησε στον «Π» ότι δεν φέρει ευθύνη για τις πράξεις των ασθενών του και ότι για τον ίδιο δεν υφίσταται καμιά παράνομη πράξη.
Ίδιες συνταγές
Αν ο δρ Βερεσιές δεν έχει παρανομήσει, η εύρεση τριών συνταγών του με ίδια ημερομηνία για τον ίδιο ασθενή προσδιορίζει περαιτέρω το θέμα των αλόγιστων πρακτικών του ψυχίατρου από τη Λάρνακα. Όπως πληροφορείται ο «Π», ασθενής εμφανίστηκε με δύο συνταγές 280 χαπιών oxycontin 10mg και 280 χαπιών 20mg σε φαρμακείο στη Λεμεσό. Οι δύο συνταγές έφεραν ημερομηνία 14/4/2014 και ο ίδιος ασθενής με τρίτη συνταγή (και πάλι του δρος Βερεσιέ) ημερομηνίας και πάλι 14/4/2014 εξασφάλισε και 280 oxycontin 80mg από άλλο φαρμακείο. Προφανώς, ο εν λόγω ασθενής για κάποιο λόγο προβληματίστηκε αν έπρεπε να εκτελεστούν και οι τρεις συνταγές στο ίδιο φαρμακείο. Παρόμοιες συνταγές ίδιας ημερομηνίας έχουν εκτελεστεί σε διαφορετικά φαρμακεία για ακόμα 8 ασθενείς. Η πλειονότητα των συνταγών αυτών ήταν υπογραμμένες από τον δρα Βερεσιέ.
Τρεις υποθέσεις
Φάκελος στη Νομική Υπηρεσία
Σχετικά με τις καταγγελίες του 2014 για αλόγιστη χρήση του οπιοειδούς φαρμάκου oxycontin από ασθενείς, που δηλώνουν ως γιατρό τους τον δρα Κ. Βερεσιέ, πληροφορίες του «Π» από την αστυνομία αναφέρουν ότι οι εκθέσεις των ανακριτών για τρεις υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται πολύ σύντομα η παραπομπή τους στον γενικό εισαγγελέα για οδηγίες ως προς το αν θα ασκηθούν διώξεις για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί Φαρμάκων.
Η πλειοψηφία
Όσον αφορά γενικά τις συνταγές oxycontin που υπογράφουν γιατροί ανά την Κύπρο, ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται ενώπιον των αρχών είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των συνταγών υπογράφεται από τον δρα Βερεσιέ. Συγκεκριμένα, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 547 συνταγές oxycontin το 2014, βρέθηκε ότι οι 331 συνταγές (δηλαδή ποσοστό 60%) είχαν εκδοθεί από τον δρα Βερεσιέ, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των χαπιών που συνταγογραφεί σε σύγκριση με τους συναδέλφους του. Χαρακτηριστικά, συνήθως ο δρ Βερεσιέ συνταγογραφεί 280 δισκία (ανεξαρτήτως των mg), ενώ άλλος συνάδελφός του, όπως ο δρ Σωτήρης Αττιπάς, συνταγογραφεί συνήθως 80 δισκία και η δρ Μάρω Χατζηκυριάκου Έρεφιτς 28 με 56 χάπια. Πάντως, υπάρχουν και γιατροί που συνταγογραφούν συνήθως 2 με 10 δισκία ανά συνταγή.