Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Σείεται» το Καλό Χωριό Λάρνακας
«Σείεται» το Καλό Χωριό Λάρνακας

«Σείεται» το Καλό Χωριό Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μαρτύριο κατάντησε η ζωή των κατοίκων του Καλού Χωριού Λάρνακας εξαιτίας των ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς στο πεδίο βολής της κοινότητας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας (11-15/1) διενεργήθηκαν βολές βαρέων όπλων (Τ80), με αποτέλεσμα το πρόβλημα με τον θόρυβο και τις δονήσεις να είναι τεράστιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το πεδίο βολής βρίσκεται σε απόσταση 600-700 μέτρων από την οικιστική περιοχή της κοινότητας.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Φλουρέντζος Θεοδώρου δήλωσε στο Larnakaonline  ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και παρά τα επανηλλειμμένα διαβήματα που έγιναν κατά καιρούς στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ, προκειμένου να εξευρεθεί άλλος χώρος για μεταφορά του πεδίου βουλής, εντούτοις τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είπε ο κ.Θεοδώρου, το κοινοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι Καλού Χωριού, η πλειοψηφία των οποίων είναι πρόσφυγες, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην περιβαλλοντική μελέτη, η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος ερχόμενου Φεβρουαρίου, με χρηματοδότηση από τον ΥΠΑΜ.

Η μελέτη αυτή θα καταδείξει τις επιπτώσεις στην ποιότητα του χώματος, του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι και του νερού που καταναλώνουν από τις ασκήσεις στο πεδίο βολής, ενώ παράλληλα θα καταδείξει με ακριβείς μετρήσεις και τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τις δονήσεις και τους θορύβους, οι οποίοι ειδικά τις νυχτερινές ώρες είναι εντονότατοι.

Η περιβαλλοντική μελέτη εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 150 χιλιάδες ευρώ και, όπως είπε ο κ.Θεοδώρου, παρόμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Κύπρο.

«Εμείς, σαν κοινότητα, δεν ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα. Ζητούμε να εξευρεθεί επιτέλους μία λύση, ώστε το πεδίο βολής να μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία, μακριά από το χωριό μας. Πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια η οικιστική ζώνη του Καλού Χωριού επεκτάθηκε ραγδαία, αφού έχουν ανεγερθεί σε κυβερνητικά οικόπεδα γύρω στις 70-80 νέες κατοικίες, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη η μετακίνηση του πεδίου βολής. Ήδη αρκετά σπίτια παρουσιάζουν ρωγμές και οι αγροτικοί μας δρόμοι έχουν καταστραφεί εξαιτίας της ασκήσεων της Ε.Φ. Δυστυχώς, καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν έχει δει ζεστά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Καλό Χωριό εξαιτίας της παρουσίας του πεδίου βολής», σημείωσε με νόημα ο Φλ. Θεοδώρου.

Send this to a friend