Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Η πανδημία σκότωσε 1 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η πανδημία σκότωσε 1 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η πανδημία σκότωσε 1 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δέχθηκαν και συνεχίζονται σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα αρκετές να βρίσκονται ένα βήμα πριν κατεβάσουν ρολά, την ώρα που μεγάλος αριθμός έχει βάλει λουκέτο.

Σε δηλώσεις του στην Brief o Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, τόνισε πως το επόμενο τετράμηνο θα είναι αρκετό κρίσιμο για πολλές επιχειρήσεις και κυρίως για τις μικρομεσαίες, οι οποίες τους τελευταίους 10 μήνες έχουν απωλέσει σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη από το σύνολο των 70.000, περίπου, μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, το 10% αυτών των επιχειρήσεων έχουν κλείσει.

«Υπολογίζουμε ότι το 10% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως σε τουριστικές περιοχές έχει ήδη κλείσει και αρκετοί έχουν παραδώσει τα κλειδιά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικίαζαν. Έχασαν μία ολόκληρη σεζόν οι επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές και γνωρίζετε πόσο υψηλά είναι τα ενοίκια, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα αν θα έχουμε τουριστική περίοδο φέτος. Δυστυχώς, δεν άντεξαν πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτό είναι μία θλιβερή πραγματικότητα», τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας πως το επόμενο τετράμηνο θα είναι κρίσιμο και πιθανότατα καθοριστικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπέδειξε ότι «εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τα περιοριστικά μέτρα και την πανδημία τα λουκέτα θα αυξηθούν σημαντικά».

«Εάν δεν παρθούν πιο αποφασιστικά και δραστικά μέτρα για ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξηθούν τα λουκέτα και θα εκτοξευθεί η ανεργία. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων και να τους στηρίξει», υπογράμμισε σημειώνοντας πως η ΠΟΒΕΚ έχει αποστείλει δεκάδες επιστολές στους αρμοδίους με των οποίων προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πανδημίας και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, χωρίς, όπως είπε, ανταπόκριση.

Ανεπαρκή τα νέα μέτρα στήριξης

Σε παρατήρηση πως ήδη η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για πολλές επιχειρήσεις, ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών είναι ανεπαρκή και κάποια εξ αυτών είναι σκόνη στα μάτια». «Προσπαθούν μάλλον να εντυπωσιάσουν, παρά στην ουσία να στηρίζουν πραγματικά τις επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, «το μέτρο επιδότησης των επιχειρήσεων είναι για μας ένα γκρίζο σταυρόλεξο, αφού δεν ξεκαθαρίζεται επ’ ακριβώς πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν, καθώς και με ποιο ποσό. Στηρίζονται σε ένα αλγόριθμο και κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι αυτός και συνεπώς απαιτούνται άμεσες διευκρινήσεις επί τούτου», είπε.

Όσον αφορά το θέμα των ενοικίων, συνέχισε, «η ρύθμιση που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αποτελεί κοροϊδία, υπό την έννοια των σοβαρών προβλημάτων καθώς και των ενοικίων που έχουν συσσωρευθεί καθ’ όλο το διάστημα των τελευταίων δέκα μηνών, αφού αυτή η ρύθμιση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν επιλύει σε καμία περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα των ενοικίων».

Αναφορικά με το θέμα της αναστολής δόσεων, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ υπέδειξε πως, «εδώ κι αν υπάρχει κοροϊδία», αφού, όπως εξήγησε, το 99% των επιχειρήσεων έχουν εξαντλήσει το περιθώριο των 9 μηνών που είχε δοθεί αρχικά και συνεπώς δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το μέτρο.

Σε σχέση με το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επαναφέρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, παρότι αυτό, όπως εκτίμησε, δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα.

«Συνεπώς και βάσει των πιο πάνω, επαναλαμβάνω, ότι το νέο πακέτο στήριξης είναι ανεπαρκές», τόνισε απευθύνοντας νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση για ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο κύμα μαζικών λουκέτων τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Brief.com.cy

Send this to a friend