Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εγχειρίδιο «Ακεσώ και Ιασώ»: Ένα ταξίδι στην Υγεία εν καιρώ πανδημίας
Εγχειρίδιο «Ακεσώ και Ιασώ»: Ένα ταξίδι στην Υγεία εν καιρώ πανδημίας

Εγχειρίδιο «Ακεσώ και Ιασώ»: Ένα ταξίδι στην Υγεία εν καιρώ πανδημίας

Ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο με τίτλο «Ακεσώ και Ιασώ»: Ένα ταξίδι προαγωγής της Υγείας εν καιρό πανδημίας», που περιέχει πλούσιο υλικό, μπορούν να αξιοποιήσουν οι δάσκαλοι στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγή Υγείας. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί συνδυασμό όλων των θεματικών ενοτήτων και υποενοτήτων του Αναλυτικού Προγράμματος της Αγωγής Υγείας. Οι δραστηριότητές του απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 9-12 ετών και μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε τάξη.

Δείτε εδώ το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο

Σημειώνεται ότι η Αγωγή Υγείας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο και στο σχολείο, αφού αποτελεί τη διαδικασία εκείνη που βοηθά τα άτομα να λαμβάνουν αποφάσεις, να υιοθετούν συμπεριφορές και να δρουν σύμφωνα με τις ανάγκες που επιβάλλει η προάσπιση και η προαγωγή της υγείας τους. Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε δε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι το άτομο δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο μόνο για τη δική του υγεία, αλλά και για την υγεία των άλλων γύρω του.

Σε αυτό το ταξίδι της προάσπισης και προαγωγής της Υγείας εν καιρώ πανδημίας, η Ακεσώ και η Ιασώ έρχονται από τη μυθολογία για να ταξιδέψουν τα παιδιά στην Υγεία. Μέσα από την ενότητα «Πανδημία: Ένα ταξίδι στην Υγεία», οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να προβληματιστούν για τους τρόπους με τους οποίους έχει επηρεαστεί η ζωή όλων σε διάφορα επίπεδα (συναισθήματα, αξίες ζωής, φυσική δραστηριότητα, οικογενειακή ζωή, σχολείο, φαγητό, αγορά καταναλωτικών αγαθών κ.α.). Στη συνέχεια καλούνται να συμβάλουν μέσα από τις δικές τους ιδέες στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν προκύψει, αλλά και να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο στην αντιμετώπισή τους.

Το υλικό στοχεύει στη δράση που αναζητά και επιφέρει θετικές αλλαγές στο περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά ζουν, παίζουν, διασκεδάζουν και μαθαίνουν.

Η Ακεσώ και η Ιασώ μας ταξιδεύουν να γνωρίσουμε την αδελφή τους την Υγεία

Ο Ασκληπιός ήταν ο Θεός της Ιατρικής που λατρευόταν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Κόρες του υπήρξαν η Ιασώ (ιάομαι = θεραπεύω), η Ακεσώ (ακαίομαι = θεραπεύω), η Πανάκεια, η Αίγλη (λάμψη) και η Υγεία. Την Υγεία άλλοι τη θεωρούν σύζυγο και άλλοι κόρη του Ασκληπιού. Ο Ασκληπιός συνδέεται άμεσα με τη θεραπεία των ασθενειών, ενώ η θεά Υγεία συνδέθηκε με την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας. Ο Ασκληπιός κρατά στα χέρια του μια ράβδο με ένα φίδι, σύμβολο μέχρι σήμερα της ιατρικής σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης σύμβολο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Send this to a friend