Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δρ.Κολιού: Mεγαλύτερη προσοχή στη Λάρνακα για τα κρούσματα
Δρ.Κολιού: Mεγαλύτερη προσοχή στη Λάρνακα για τα κρούσματα

Δρ.Κολιού: Mεγαλύτερη προσοχή στη Λάρνακα για τα κρούσματα

Για τη μείωση των κρουσμάτων, τον «σκληρό» δείκτη της πανδημίας και τις επικρίσεις που δέχθηκε η επιδημιολογική ομάδα για τα μέτρα μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο η Επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, δρ. Μαρία Κολιού.

Σύμφωνα με τη δρ. Κολιού, η μείωση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στα νέα μέτρα αλλά στα προηγούμενα που είχαν ανακοινωθεί. «Ευελπιστούμε πως με τα τελευταία μέτρα που προστέθηκαν θα έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Τα κρούσματα δεν είναι λιγότερα λόγω του μικρότερου αριθμού δειγμάτων γιατί μιλάμε για θετικοποίησή τους. Υπήρξε διάστημα που είχαμε σε κάθε 100 δείγματα 6 θετικά, ενώ τώρα στη Λευκωσία έχουμε ένα. Στην Πάφο και την Αμμόχωστο έχουμε επίσης καλή εικόνα. Οι δύο επαρχίες που ξεφεύγουν ακόμα είναι η Λεμεσός και η Λάρνακα και εκεί θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή για να έχουμε σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων», εξήγησε.

Η δρ. Κολιού σημείωσε πως, βρίσκονται σε οριακό σημείο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Πρόκειται για έναν άλλο δείκτη με το οποίο εκτιμούμε την πανδημία. Είναι ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης της πανδημίας, ο οποίος δείχνει την σοβαρότητα της πανδημίας, δηλαδή των θανάτων. Όσοι ασθενείς βρεθούν στις ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους και είναι κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε».

«Οι εμβολιασμοί στην Κύπρο βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και το να δοθεί προτεραιότητα στα ηλικιωμένα πρόσωπα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είναι πρακτική που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές χώρες. Με τις νέες δόσεις όλο και περισσότερα πρόσωπα θα εμβολιάζονται στοχευόμενα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τέλος τις επικρίσεις που αφορούν το γεγονός ότι η επιδημιολογική ομάδα έπρεπε να πάρει νωρίτερα την απόφαση για lockdown η δρ. Κολιού είπε πως «είναι λανθασμένο να θεωρούν κάποιοι ότι έπρεπε να γίνει νωρίτερα γιατί θα ήμασταν ακόμα κλειστοί από τότε. Γίνεται σε μια περίοδο που δεν πήγαινε άλλο με το σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μεγάλο όπλο στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή και αυτό είναι το εμβόλιο».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend