Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μένουν Κύπρο οι φοιτητές εξωτερικού – Online και οι εξετάσεις
Μένουν Κύπρο οι φοιτητές εξωτερικού – Online και οι εξετάσεις

Μένουν Κύπρο οι φοιτητές εξωτερικού – Online και οι εξετάσεις

Στην Κύπρο παραμένουν οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικού. Η πανδημία ανάγκασε τα πανεπιστήμια να συνεχίσουν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διαδικτυακά από την Κύπρο. Υπήρξαν φοιτητές οι οποίοι μετέβησαν στη χώρα των σπουδών τους αρχές του εξαμήνου, αλλά λόγω επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της κάθε χώρας, προτίμησαν να επιστρέψουν Κύπρο.

Παρόλο που τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως το προηγούμενο διάστημα, οι περισσότεροι θα ανέμεναν ότι τον Ιανουάριο θα είχαμε μαζικές αναχωρήσεις των Κύπριων φοιτητών του εξωτερικού λόγω της εξεταστικής περιόδου.

Ωστόσο, απ’ότι φαίνεται οι Κύπριοι φοιτητές λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στις περισσότερες χώρες και κυρίως στη Βρετανία, αποφάσισαν όπως παραμείνουν στο νησί αφού η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων σε Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα και αλλού, προχωρούν διαδικτιακά και για τις εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Γιώργος Ανδρέου, Πρόεδρος ΕΦΕΚ Ην. Βασιλείου, το ποσοστό των Κύπριων φοιτητών που θα επιστρέψει στη Βρετανία τη δεδομένη στιγμή αναμένεται να είναι αρκετά μικρό.

«Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, τα περισσότερα πανεπιστήμια αποφάσισαν όπως οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Στη Βρετανία είμαστε περίπου 10.000 Κύπριοι φοιτητές και υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 θα επιστρέψουν».

Παράλληλα ο Πρόεδρος ΕΦΕΚ Ην. Βασιλείου, τόνισε πως ήδη κάποια βρετανικά πανεπιστήμια ανακοίνωσαν πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου κ. Άδωνης Αμερικάνος, μιλώντας στην Offsite, υποστήριξε πως είναι αρκετά τα πανεπιστήμια στη Βρετανία στα οποία δε θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις δια ζώσης.

«Υπάρχουν πανεπιστήμια που αντικατέστησαν κάποιες εξετάσεις με projects ή και με προφορικές εξετάσεις», σημειώνει ο κ. Αμερικάνος για να προσθέσεις πως «μεγάλη μερίδα φοιτητών δε θα μεταβεί στη Βρετανία για τις εξετάσεις, ωστόσο αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πρόγραμμα σπουδών».

Επεξηγώντας ο κ. Αμερικάνος αναφέρθηκε στους φοιτητές οι οποίοι πρέπει να παρακολουθούν και εργαστήρια, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές ιατρικής.

«Υπάρχουν προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα ιατρικά, για τα οποία πραγματοποιούνται εργαστήρια και οι φοιτητές είναι στη χώρα των σπουδών τους. Σε ό,τι αφορά άλλες εξετάσεις και άλλα μαθήματα τα οποία είναι περισσότερο θεωρητικά, τα πανεπιστήμια προσπαθούν και βρίσκουν άλλους τρόπους ώστε να μην χρειαστεί η μετάβαση των φοιτητών στα πανεπιστήμια».

Καταληκτικά ο κ. Αμερικάνος ανέφερε πως υπήρξε και ένα ποσοστό φοιτητών που προτίμησαν να μεταβούν στη Βρετανία για να διαβάσουν παρόλο που οι εξετάσεις θα γίνουν διαδικτυακά.

Οι φοιτητές της Ελλάδας

Την πραγματοποίηση των εξετάσεων του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου αποκλειστικά με μεθόδους εξ αποστάσεως αξιολόγησης, αποφάσισε το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών. Το ίδιο ισχύει και τις εξετάσεις.

Πάντως από την πλευρά τους οι φοιτητές φαίνεται ότι παρόλο που η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, κάποιοι θα μεταβούν στην Ελλάδα. Όπως πληροφορούμαστε, μερίδα φοιτητών έχει ήδη αναχωρήσει για Ελλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν να αναχωρήσουν αρχές Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην Offsite η πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μαρία Τζιαμαλή, ανέφερε πως αρκετοί φοιτητές θα χρειαστεί να μεταβούν στην Ελλάδα, λόγω των εργαστηρίων που παρακολουθούν.

«Ο μεγάλος όγκος των φοιτητών που θα χρειαστεί να μεταβούν στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου», σημειώνει καταληκτικά.

Πηγή: Offsite

Send this to a friend