Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αντίδραση φοιτητών νοσηλευτικής: «Τέσσερα χρόνια κόποι για να πάνε στράφι με ένα διάταγμα»
Αντίδραση φοιτητών νοσηλευτικής: «Τέσσερα χρόνια κόποι για να πάνε στράφι με ένα διάταγμα»

Αντίδραση φοιτητών νοσηλευτικής: «Τέσσερα χρόνια κόποι για να πάνε στράφι με ένα διάταγμα»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών νοσηλευτικής για το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο κάνει επίταξη του τελειόφοιτους φοιτητές Νοσηλευτικών Σχολών λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας στο διάταγμα του, οι τελειόφοιτοι φοιτητές νοσηλευτικής καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα να στελεχώσουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Μάλιστα, οι τελειόφοιτοι φοιτητές που θα δώσουν το πρωί της Δευτέρας το παρών τους, στο γραφείο του Προϊστάμενου Νοσηλευτικού Λειτουργού του Γενικού Νοσοκομείο της κάθε Επαρχίας, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού (PCR) των τελευταίων 72 ωρών, ενώ σύμφωνα με το διάταγμα, θα εργάζονται σε σύστημα βάρδιας έξι ημέρες την εβδομάδα.

Όπως εξηγεί στον ΑΝΤ1 εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «θα είναι περισσότερο στα μετόπισθεν, θα βοηθήσουν το υπόλοιπο προσωπικό, ούτως ώστε το ομώνυμο προσωπικό, είναι διπλωματούχοι, να μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τον άρρωστο.»

Σημείωσε δε, πως «θα μπουν σε πόστα που «σπαταλείται» ή αξιοποιείται καλύτερα, το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως θερμομετρήσεις στις εισόδους του νοσοκομείου. Αυτή την δουλεία μπορεί να την κάνει ένας φοιτητής για να απελευθερώσουμε χέρια ώστε να μπουν μέσα στους θαλάμους».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να το βλέπουν με θετικό μάτι αρκετοί τελειόφοιτοι φοιτητές της νοσηλευτικής, αφού τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου μια επιστολή η οποία απευθύνεται προς το Υπουργείο Υγείας και στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «το να αποφασίζετε για εμάς, αλλά χωρίς εμάς, θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.»

Στην εν λόγω επιστολή, οι φοιτητές εξηγούν πως «δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, ή μόνο τα περί πληρωμής που σχεδόν όλοι (αν όχι όλοι) δουλεύουμε ήδη και θα δουλεύαμε. Θεωρείται ότι οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσηλευτηρίων όταν σας ζητούν επανειλημμένα στήριξη εννοούσαν για κάλυψη των αναγκών με φοιτητές; Σας ζητάνε στελέχωση με απόφοιτους νοσηλευτές με το άκουσμα για πανδημία.»

Σημειώνουν δε, πως «όταν τελείωσε η πρώτη φάση γνωρίζαμε όπως και εσείς και πολλοί επιστήμονες υγείας, ότι ένα νέο δεύτερο κύμα πανδημίας θα έκανε ξανά την εμφάνισή του σύντομα», τονίζοντας παράλληλα πως «ενώ αρκετές χώρες είχαν μεριμνήσει έγκαιρα γι’ αυτές τις συνθήκες εσείς είχατε μείνει στα λόγια και στις υποσχέσεις.»

Επισημαίνουν δε, πως «δεν είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, αφού εμάς μας δίδαξαν οι καλύτεροι και μπορούμε. Το θέμα είναι ότι ακόμα μας διδάσκουν. Πλέον, βρισκόμαστε στο τελευταίο εξάμηνο επί πτυχίου, 4 χρόνια κόποι για να πάνε στράφι με ένα διάταγμα. Μαθήματα, Πτυχιακή και 6 μέρες στο νοσοκομείο σαν νοσηλευτές χωρίς να μας φέρεστε όμως όντως σαν νοσηλευτές. Εμείς να εκτελέσουμε το καθήκον μας, αν πρώτα εκτελέσετε κι εσείς το δικό σας..»

«Κύριε Υπουργέ, εμείς το χειροκρότημα θέλουμε να το ακούσουμε πρώτα στην αποφοίτησή μας και όχι μέσω των ΜΜΕ ή από τα μπαλκόνια», αναφέρουν καταληκτικά.

Πηγή: ANT1.com.cy

Send this to a friend