Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μακάρειο: Υποχρεώνουν έγκυες γυναίκες σε καισαρική
Μακάρειο: Υποχρεώνουν έγκυες γυναίκες σε καισαρική

Μακάρειο: Υποχρεώνουν έγκυες γυναίκες σε καισαρική

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από το γεγονός ότι από την έναρξη της πανδημίας οι έγκυες γυναίκες που βρίσκονται θετικές στον κορωνοϊό υποχρεώνονται να γεννήσουν με καισαρική στο Μακάρειο νοσοκομείο.

Σε επικοινωνία που είχε το Larnakaonline με τη Γιώτα Δουκανάρη, Μέλος του Συμβουλίου του Birth Forward μας ανέφερε ότι υπήρξαν παράπονα από γυναίκες ότι τις υποχρέωσαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο να κάνουν καισαρική αντί να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Ο λόγος – όπως μας είπε η κα Δουκανάρη- είναι το γεγονός της απουσίας δωματίου αρνητικής πίεσης για φυσιολογικό τοκετό και  για την προστασία του προσωπικού.

Επί του ζητήματος η κα Δουκανάρη τόνισε ότι διεθνείς συστάσεις και πρωτόκολλα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλες χώρες με βάση ερευνητικά δεδομένα, δεν επιβάλλουν τη διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης, ενώ στο Μακάρειο οι γυναίκες που είναι θετικές σε covid-19 δεν έχουν επιλογή στον τοκετό.

Τέλος μας ανέφερε ότι «η υποχρέωση σε χειρουργείο χωρίς ιατρικό λόγο είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των δικαιωμάτων τους ως ασθενείς».

Send this to a friend