Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Με βάση τον μισθό Ιανουαρίου του 2020 τα επιδόματα-Τι ισχύει για τους γονείς
Με βάση τον μισθό Ιανουαρίου του 2020 τα επιδόματα-Τι ισχύει για τους γονείς

Με βάση τον μισθό Ιανουαρίου του 2020 τα επιδόματα-Τι ισχύει για τους γονείς

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Κυβέρνηση, εν αναμονή της υπερψήφισης του προϋπολογισμού στις 18 Ιανουαρίου, κάτι που θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την καταβολή των επιδομάτων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επηρεάστηκαν από τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας τον προηγούμενο μήνα, όσο και για τα νέα που εξαγγέλθηκαν.

Μιλώντας στον REPORTER, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε πως «όταν εγκριθεί ο προϋπολογισμός και μεταφερθούν οι πιστώσεις, θα γίνουν άμεσα οι πληρωμές» για τα σχέδια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επηρεάστηκαν. «Ήδη επεξεργαζόμαστε εκείνα που έχουν υποβληθεί το Δεκέμβρη», σημείωσε προσθέτοντας πως τα μεσάνυχτα λήγει η υποβολή αιτήσεων για εκείνα τα σχέδια.

Σ’ ότι αφορά στα 8 σχέδια στήριξης εργαζομένων, γονιών και ανέργων που εξαγγέλθηκαν το περασμένο Σάββατο, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι οι διαφορές από τα προηγούμενα είναι κυρίως στο σχέδιο μερικής αναστολής εργασιών και στο επίδομα φροντίδας των γονιών, οι οποίοι πρέπει να μένουν στο σπίτι για τη φροντίδα παιδιών. Σ’ ότι αφορά στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σχέδιο μερικής αναστολής, επανέλαβε πως, «γίνεται διαβάθμιση της μείωσης του κύκλου εργασιών και όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση».

Στα σχέδια μερικής αναστολής θα ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις, σε σχέση με το προηγούμενο lockdown, όπως είναι αυτές του τομέα των υπηρεσιών, εφόσον επηρεάζεται ο κύκλος εργασιών τους. «Θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα μέτρα, που καθορίζονται στο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις δικαιούνται, ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, να υποβάλουν αίτηση στο σχέδιο μερικής αναστολής και να επωφεληθούν».

Η υπουργός εργασίας, έδωσε διευκρινίσεις και για το σχέδιο φροντίδας παιδιού, σημειώνοντας πως, «αφορά έναν από τους δύο γονείς, που δεν μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις που είναι ανοικτές και μένουν στο σπίτι για φροντίδα παιδιών, κάτω των 15 ετών». Οι γονείς που έχουν παιδιά στα νηπιαγωγεία και επέλεξαν να μην τα μεταφέρουν, για κάποιους λόγους δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχέδιο. Την αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να υποβάλει ο εργοδότης τους. «Δεν μπορεί να υποβάλει ο ίδιος αίτηση», ξεκαθάρισε η κ. Αιμιλιανίδου.

Κληθείσα να απαντήσει πώς θα γίνει ο έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας, για να διασφαλιστεί ότι ο εργοδότης καταβάλει το σωστό ποσό στον εργοδοτούμενο, ανέφερε πως, «από τον Ιούνιο που εφαρμόζεται αυτός ο τρόπος, δεν καταγράφηκε καμία καταγγελία από εργοδοτούμενο». Κάλεσε δε τους εργοδοτούμενους, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο να κάνουν καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας. «Μπορεί κάποιος να κάνει είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα την καταγγελία του, για να την ελέγξουμε», συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Οι πληρωμές στα σχέδια θα γίνουν με βάση τον μισθό του Ιανουαρίου του 2020. «Δεν έχει διαφοροποιηθεί το τι λαμβάνουμε υπόψην», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Σ’ ότι αφορά στο σχέδιο στήριξης ανέργων, ανέφερε πως υπάρχει, «μια μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο. Τώρα είναι δικαιούχοι και όσοι εξάντλησαν το ανεργιακό τους επίδομα μέχρι τον Δεκέμβριο. Προηγουμένως ήταν μέχρι τον Ιούνιο και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά».

Πηγή: Reporter.com.cy

Send this to a friend