Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Έτσι θα γίνονται οι εγγραφές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία-Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Έτσι θα γίνονται οι εγγραφές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία-Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Έτσι θα γίνονται οι εγγραφές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία-Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στις εγγραφές σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Προδημοτικές.
 
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο, που απεστάλη στα σχολεία, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, διαφοροποιούνται οι ημερομηνίες και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2021-2022 στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.
 
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην παράγραφο 2 της προαναφερθείσας εγκυκλίου και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, πληροφορείστε ότι οι εγγραφές θα διεξαχθούν ως ακολούθως:
 
(α) ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κάθε τμήματος με τους γονείς/κηδεμόνες, για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν:
 
 στις τάξεις Α΄ – Ε΄ Δημοτικού. Για τους/τις πιο πάνω μαθητές/μαθήτριες ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία εγγραφών/ μετεγγραφών:
 
 12-14 Ιανουαρίου 2021: Οι εκπαιδευτικοί-υπεύθυνοι/ες τμήματος επικοινωνούν, τηλεφωνικώς ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με τους γονείς/κηδεμόνες των υφιστάμενων μαθητών/ριών τους για επιβεβαίωση της εγγραφής των παιδιών τους στο συγκεκριμένο σχολείο για τη νέα σχολική χρονιά. Σε περίπτωση που γονέας/κηδεμόνας επιθυμεί τη μετεγγραφή του παιδιού του για τη νέα σχολική χρονιά θα πρέπει, αφού γίνει η εγγραφή του (τηλεφωνικώς) στο παρόν σχολείο, να ενημερωθεί ο γονέας/κηδεμόνας ότι απαιτείται να προσκομίσει/αποστείλει, το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, συμπληρωμένο το έντυπο μετεγγραφής (ΔΔΕ 33) στο σχολείο, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 2(γ) παρακάτω.
 
 Στα σχολεία που έχουν Κύκλο Α και Κύκλο Β, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια του Κύκλου Α, αφού γίνει η επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες, προωθεί στον/στη Διευθυντή/Διευθύντρια του Κύκλου Β ονομαστικό κατάλογο των παιδιών της Γ΄ τάξης που θα φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά στην Δ΄ τάξη. Όταν τα παιδιά επανέλθουν στα σχολεία, θα πρέπει ο/η Διευθυντής/ Διευθύντρια του Κύκλου Α να μεριμνήσει ώστε να συμπληρωθεί από τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών της Γ΄ τάξης το έντυπο ΔΔΕ 11. Αφού συγκεντρωθούν όλα τα έντυπα ορθά συμπληρωμένα, προωθούνται από τον/τη Διευθυντή/Διευθύντρια του Κύκλου Α, μαζί με τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών (που υπάρχουν στο αρχείο του Κύκλου Α), στον/στη Διευθυντή/ Διευθύντρια του Κύκλου Β. Αντίγραφο των πιστοποιητικών γέννησης των παιδιών της Γ΄ τάξης κρατείται στον Κύκλο Α.
 
(β) ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ που θα συμπληρωθεί από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν:
 
 στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση (δηλαδή παιδιά με ημερ. γέννησης 1/9/2015 – 31/12/2015)
 
 στο Νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και έχουν ημερομηνία γέννησης 1/1/2016 – 31/12/2016. Για τις πιο πάνω κατηγορίες μαθητών/ριών ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία εγγραφών/μετεγγραφών:
 
 11 Ιανουαρίου 2021: Τα σχολεία αποστέλλουν στους γονείς/κηδεμόνες, μέσω των παιδιών, έντυπο για Δήλωση Εγγραφής (επισυνάπτεται δείγμα εντύπου).
 
 12-14 Ιανουαρίου 2021: Οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν το έντυπο και το αποστέλλουν, μέσω των παιδιών τους, πίσω στο σχολείο.
 
 Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021: Τα σχολεία ελέγχουν τα έντυπα που συνέλεξαν για να διαπιστώσουν εάν ανταποκρίθηκαν όλοι οι γονείς. Διαφορετικά, γίνεται υπενθύμιση ώστε το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 να επιστραφούν όλα τα έντυπα στο σχολείο. Ταυτόχρονα, τα σχολεία ελέγχουν τα έντυπα εγγραφής για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν μετεγγραφή του παιδιού τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προωθείται στους συγκεκριμένους γονείς/κηδεμόνες, μέσω των παιδιών τους, το έντυπο ΔΔΕ 33.
 
 Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021: Επιστρέφονται στο σχολείο όλες οι Δηλώσεις Εγγραφής και τα έντυπα ΔΔΕ 33.
 
(γ) ΜΕ ΓΡΑΠΤΗ ΑΙΤΗΣΗ των γονέων/κηδεμόνων: Μόνο για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που θα εγγραφούν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο Δημόσιο Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό σχολείο. Για τις πιο πάνω κατηγορίες μαθητών/ριών ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία εγγραφών/μετεγγραφών:
 12-15 Ιανουαρίου 2021: Οι γονείς/κηδεμόνες παραδίδουν στο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, σε κλειστό φάκελο, όλα τα απαραίτητα έντυπα/ πιστοποιητικά/έγγραφα για την εγγραφή του παιδιού τους (βλ. εγκύκλιο στο διαδίκτυο με αρ. ypp11558 σχετική παράγραφο 5 και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α) και την αίτηση για μετεγγραφή (αν επιθυμούν μετεγγραφή).
 
Γονείς/κηδεμόνες που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και σαρωτή ή σχετική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου/ταμπλέτας, μπορούν να αποστείλουν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα απαραίτητα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου. Με την επαναλειτουργία των σχολείων θα απαιτηθεί να προσκομιστούν τα πρωτότυπα έντυπα/ πιστοποιητικά/έγγραφα.

Το σχολείο μεριμνά εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει ειδικό κιβώτιο στο προαύλιο ή άλλο προστατευόμενο χώρο του σχολείου, για να ρίχνουν τις αιτήσεις τους οι γονείς/ κηδεμόνες.

Στον ίδιο χώρο, θα υπάρχουν και τα απαραίτητα έντυπα για εγγραφή (έντυπο ΔΔΕ 11) και για μετεγγραφή (έντυπο ΔΔΕ 33) για τους γονείς/κηδεμόνες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο έχοντας συμπληρώσει, εκ των προτέρων, όλα τα απαραίτητα έντυπα απλώς για να ρίξουν στο κιβώτιο τον φάκελο και αποχωρούν.

12-18 Ιανουαρίου 2021: Το σχολείο, μελετά όλες τις αιτήσεις εγγραφών/μετεγγραφών και επικοινωνεί τηλεφωνικώς με όλους τους γονείς/κηδεμόνες:


– για να επιβεβαιώσει την εγγραφή του παιδιού
– για να εξασφαλίσει τυχόν πληροφορίες/στοιχεία που δεν έχουν δοθεί/προσκομιστεί
– για να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες ότι η αίτησή τους για μετεγγραφή θα προωθηθεί στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας και μόλις το σχολείο έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση θα τους ενημερώσει σχετικά.
 
4. Τα έντυπα ΔΔΕ 33 προωθούνται από τα σχολεία μαζί με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, διά χειρός, το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021. Όπου ο αριθμός των εντύπων είναι περιορισμένος (1 – 3 αιτήσεις), μπορούν να προωθηθούν, μαζί με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ, μέσω τηλεομοιότυπου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πρωτότυπα έντυπα φυλάσσονται στο σχολείο, μέχρι να ληφθεί απόφαση από το οικείο ΕΓΠ.
 
5. Σε ό,τι αφορά στην παράγραφο 6 της προαναφερθείσας εγκυκλίου, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις μετεγγραφών οι οποίες αφορούν λόγους μετοίκησης και δεν δημιουργούν νέα τμήματα ή άλλα προβλήματα στο σχολείο, αυτές διενεργούνται από τη Διεύθυνση του Σχολείου στο οποίο υπάρχει πρόθεση να μετεγγραφεί το παιδί, έπειτα από την προσκόμιση στοιχείων τα οποία να αποδεικνύουν τη μετακίνηση/μετοίκηση των γονέων/ κηδεμόνων. Στις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους περιορισμούς διακίνησης, δεν απαιτείται από τους γονείς/κηδεμόνες να εξασφαλίσουν από το σχολείο από το οποίο προτίθενται να μετακινηθούν το επίσημο πιστοποιητικό γέννησης. Αλλά, το σχολείο στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση εγγραφής επικοινωνεί με το σχολείο όπου φοιτά το παιδί, για να εξασφαλίσει αντίγραφο πιστοποιητικού γέννησης. Με την επαναλειτουργία των σχολείων, θα απαιτηθεί να προσκομιστεί το πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης.
 
6. Σε ό,τι αφορά στην παράγραφο 12 της προαναφερθείσας εγκυκλίου και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, για τη διεξαγωγή των εγγραφών των μικρότερων παιδιών στα Νηπιαγωγεία, πληροφορείστε ότι θα γίνει όπως στην περίπτωση 2(γ) παραπάνω. Δηλαδή, συμπληρώνεται η αίτηση (έντυπο ΔΔΕ 30 «Αίτηση για εγγραφή σε Δημόσιο/Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο για τα παιδιά ηλικίας 3-4/12χρονών») και τοποθετείται, μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα/πιστοποιητικά, σε κλειστό φάκελο. Στη συνέχεια, οι γονείς/κηδεμόνες  ρίχνουν τον φάκελο στο ειδικό κιβώτιο που θα βρίσκεται, για τον σκοπό αυτό, σε προστατευμένο χώρο του σχολείου. Γονείς/κηδεμόνες που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και σαρωτή ή σχετική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου/ταμπλέτας, μπορούν να αποστείλουν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα απαραίτητα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου. Με την επαναλειτουργία των σχολείων θα απαιτηθεί να προσκομιστούν τα πρωτότυπα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα.
 
Το έντυπο ΔΔΕ 30 θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για τους γονείς/κηδεμόνες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, στον ειδικό χώρο του σχολείου που θα υπάρχουν και τα απαραίτητα έντυπα ΔΔΕ 11 και ΔΔΕ 33 για εγγραφή/μετεγγραφή των παιδιών Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Προδημοτικής Τάξης.

Send this to a friend