Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ “Άλλαξαν τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των νοσηλευόμενων – Νοσηλεύονται νεαρότεροι”
“Άλλαξαν τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των νοσηλευόμενων – Νοσηλεύονται νεαρότεροι”

“Άλλαξαν τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των νοσηλευόμενων – Νοσηλεύονται νεαρότεροι”


Με την Κύπρο να εισέρχεται σε ένα δεύτερο lockdown και το σύστημα υγείας να δέχεται αφόρητες πιέσεις λόγω των αυξημένων εισαγωγών, πλέον καταγράφεται ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, αυτό των εισαγωγών ατόμων νεαρότερης ηλικίας και χωρίς ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα.  

Μιλώντας στον Φιλελεύθερο, ο Δρ. Αρμεύτης, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί κυρίως σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές, ενώ προβληματισμό προκαλεί, όπως αναφέρει, το γεγονός ότι γίνονται εισαγωγές ατόμων νεαρότερης ηλικίας.

«Έχουν αλλάξει τα ηλικιακά χαρακτηριστικά που είχαμε πριν από ένα μήνα όπου στην πλειοψηφία οι εισαγωγές αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα άνω των 80 ετών, προερχόμενα από οίκους ευγηρίας. Πλέον βλέπουμε νεαρότερα άτομα χωρίς ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Εξήγησε πως πρόκειται για άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών χωρίς κάποια ιδιαίτερα νοσήματα, οι οποίοι παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια και ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση εισαγωγής στο Νοσοκομείο Λεμεσού, γιατρού ηλικίας 50 ετών, του οποίου κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του λόγω πτώσης του οξυγόνου.


Ο δρ Αρμεύτης σημείωσε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια δέχονται τεράστια πίεση τονίζοντας πως με τα αυξημένα ημερήσια περιστατικά, αναμένεται και η αύξηση των εισαγωγών ατόμων με covid τις επόμενες ημέρες. «Αν αναλύσει κάποιος την αύξηση των κρουσμάτων, αντανακλά σε αυξημένες εισαγωγές τις επόμενες ημέρες», είπε. 

Σε ό,τι αφορά την επιστράτευσή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για να βοηθήσει στην όλη κατάσταση, ανέφερε πως οι πνευμονολόγοι έχουν χωριστεί σε ομάδες και βρίσκονται σε πρόγραμμα και κάθε 2-3 ημέρες γίνεται εναλλαγή της ομάδας των ιατρών. «Αυτό που βλέπουμε ειδικά τις τελευταίες ημέρες είναι η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών με πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια και ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου».

Τόνισε πως οι εικόνες που καταγράφονται στα νοσοκομεία είναι αυτές που ανάγκασαν το Κράτος να πάει σε αυστηρά μέτρα. «Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτό το στάδιο, μετά θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και ίσως μη αναστρέψιμα τα πράγματα», σημείωσε. 

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει λάθη, είπε πως δυστυχώς δεν εκτιμήσαμε τις πραγματικές μας δυνατότητες ως χώρα, ως σύστημα υγείας και το γεγονός ότι υποεκτιμήσαμε τον κίνδυνο. «Η Κύπρος αυτή τη στιγμή βιώνει την πραγματική έξαρση της πανδημίας. Η κατάσταση που περνάμε τώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της πρώτης φάσης».

Καταληκτικά σημείωσε πως το ο ιδανικό σενάριο το διάστημα του αυστηρού lockdown, είναι να πραγματοποιηθούν μαζικά rapid test στον πληθυσμό καθώς και μαζικοί εμβολιασμοί. 

Send this to a friend