Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Η αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)
Η αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Η αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Σκηνές απόλυτης βίας και χάους εκτυλίχθηκαν στην Ουάσινγκτον εξαιτίας των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ.

Διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Τέσσερις νεκροί

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον.

Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.


“Η δημοκρατία υπό πολιορκία”, “το πραξικόπημα της τρέλας”, “ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον”: το “χάος”, που προκλήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, που επιρρίπτει την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

“Το Καπιτώλιο πολιορκημένο – Οι υποστηρικτές του Τραμπ καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας”, είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου, οι οποίοι περιγράφουν πώς οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν την εκλογή του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, “φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία” ενώ το προσωπικό “κρυβόταν μέσα στα γραφεία”.

Κάτω από τον τίτλο “Η δημοκρατία υπό πολιορκία”, η Daily Telegraph κάνει λόγο για “σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον” με “ορδές υποστηρικτών του Τραμπ” να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας. Για τον Guardian, αυτές οι βιαιότητες αποτελούν “την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο”.

Για τη μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, “ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών”.

“Ντροπή” και “χάος” είναι οι λέξεις που επανέρχονται στις κύριες γερμανικές εφημερίδες. “Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία” είναι ο τίτλος της Die Welt. “Η Αμερική γνώρισε την πρώτη της βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος” και “ο πρόεδρος, τα ψέματά του και ένα ασπόνδυλο ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολιτικά υπεύθυνοι”, γράφει ο Κλέμενς Βέργκιν σε άρθρο του στον ιστότοπο της εφημερίδας.

“Το πραξικόπημα της τρέλας” είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει επίσης λόγο για “ντροπή στην Ουάσινγκτον”.

Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920: “Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ` ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της”, γράφει ο ανταποκριτής της Μάριο Πλατέρο.

Η Corriere della Sera επανέρχεται στο προφίλ των Proud boys, “εξτρεμιστών της δεξιάς, αλλά επίσης γυναικών και νέων. Οι οποίοι κλήθηκαν απ` ευθείας από τον Τραμπ. Ο οποίος στη συνέχεια προσπαθεί στην τηλεόραση να μειώσει την πίεση: `Είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης`. Αλλά πολύ αργά”. “Τραμπ: η στρατηγική του χάους” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία τιτλοφορεί το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της “Ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον”.

“Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο”.

“Ναρκισισμός” – Στη Figaro, ο αρθρογράφος Φιλίπ Ζελί υπογραμμίζει πως “ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως `πρόεδρος του λαού` με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο. Αντί γι` αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του”.

Ο βραζιλιάνικος Τύπος γίνεται χλευαστικός, υπογραμμίζοντας όπως η O Globo ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν στο επίπεδο των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών”. Για την Ούρσουλα Πάσος της Folha de S. Paulo, “η ειρωνία είναι πως τα στηρίγματα του Τραμπ μοιάζουν με τους Σοβιετικούς του Αϊζενστάιν”, διότι “οι εικόνες των διαδηλωτών στα σκαλιά του Καπιτωλίου θυμίζουν την ταινία του 1927 που δόξαζε τη Ρωσική Επανάσταση”. “Ο στόχος ήταν το Καπιτώλιο, όχι οι Δίδυμοι Πύργοι, όμως ήταν κι αυτό τρομοκρατία”, κατηγορεί η Ελιάνε Καντανιέδε στην O Estado de S. Paulo. “Μια τρομοκρατία εγχώρια, εσωτερική, εναντίον του Καπιτωλίου και υποδαυλισμένη από το ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ”.

Στο Κάιρο, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram γράφει πως “οι εικόνες φέρνουν στη σκηνή τη θυσία της αμερικανικής δημοκρατίας, τον θάνατο της ελευθερίας της και την πτώση των αξιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούσαν να θέλουν να εξάγουν στους λαούς του κόσμου και να τις κάνουν αφορμή ανάμιξης στις υποθέσεις άλλων κρατών”.

Ομοβροντία πυρών κατά Τραμπ από ηγέτες

Ομοβροντία πυρών δέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο υποκινητής της άνευ προηγουμένου πολιορκίας του Καταπιτωλίου από οπαδούς του, την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

“Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση” τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.

“Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. “Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό”, κατέληξε στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε στο προεδρικό μέγαρο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 3 το πρωί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε: “Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Την “περιφρονητική” επίθεση στο Καπιτώλιο “κατά της δημοκρατίας” στην Ουάσινγκτον καταδίκασε σε δηλώσεις του αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι “θεμέλιο μιας δημοκρατίας είναι να σέβεται τα αποτελέσματα ελεύθερων εκλογών”.

“Σοκαρισμένοι από τις σκηνές στην Ουάσινγκτον”, δήλωναν παράλληλα τόσο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εκφράζοντας ταυτόχρονα “βαθιά ανησυχία” για αυτή “την επίθεση κατά της δημοκρατίας”. “Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρηνική και συντεταγμένη παράδοση της εξουσίας”, τόνισε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Twitter και Facebook μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Τραμπ

Μετά το Twitter, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τον λογαριασμό του, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο προκειμένου να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

“Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή” της λειτουργίας του λογαριασμού του “για 24 ώρες,” πράγμα που σημαίνει ότι “δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα” την περίοδο αυτή, διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να “γυρίσουν στα σπίτια τους” αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του “έκλεψαν” την εκλογική νίκη.

Ο ιστότοπος Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.

Send this to a friend