Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΕΒ σε Κυβέρνηση: Μην κλείσετε άλλες επιχειρήσεις και σχολεία
ΟΕΒ σε Κυβέρνηση: Μην κλείσετε άλλες επιχειρήσεις και σχολεία

ΟΕΒ σε Κυβέρνηση: Μην κλείσετε άλλες επιχειρήσεις και σχολεία


Η ΟΕΒ τονίζει την ανάγκη πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων και ζητά την επαναφορά νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις

Έκκληση προς την Κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίαςεπαναφορά του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις και ταχεία διεκπεραίωση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, απευθύνει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, κατά την χθεσινή (5/1) συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση στην εθνική οικονομία και εν όψει της μεθαυριανής (8/1/2021) συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΟΕΒ απευθύνει προς την Κυβέρνηση έκκληση για λήψη μέτρων αποτελεσματικού ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού που θα προκαλούν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στην δημόσια υγεία και την μικρότερη δυνατή ζημιά στην οικονομία, χωρίς κλείσιμο πρόσθετων κλάδων της οικονομίας ή σχολείων.

Όπως τονίζει, το κλείσιμο πρόσθετων οικονομικών δραστηριοτήτων, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στα δημόσια οικονομικά δημιουργώντας κινδύνους για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Κράτους.

Ταυτόχρονα, υποδεικνύει η ΟΕΒ, το κλείσιμο των σχολείων θα επισωρεύσει σοβαρές επιπλοκές στην εύρυθμη λειτουργία όσων επιχειρήσεων εξακολουθούν να λειτουργούν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν τηλεαπασχόληση.

Παράλληλα η Ομοσπονδία απευθύνει έκκληση για «υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, πέρα από την πολύτιμη αλλά ανεπαρκή για επιβίωση των επιχειρήσεων, στήριξη των εργαζομένων και της απασχόλησης». Προς τούτο, σημειώνει, η ΟΕΒ υπέβαλε στις 21/12/2020 στον Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένη πρόταση και επεξεργασμένη φόρμουλα για κάλυψη μέρους λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων προς περιορισμό των τεράστιων ζημιών.

Επιπρόσθετα ζητά την εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από οποιανδήποτε πηγή, για εμβολιασμό του πληθυσμού ει δυνατόν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2021 ώστε να διασωθεί η τουριστική χρονιά.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, είναι αναγκαίο να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν απευθείας από το εξωτερικό εμβόλια για εμβολιασμό του προσωπικού τους με δικά του έξοδα και με εμβόλια που δεν θα τα στερήσουμε από αυτά που θα έχει το Κράτος για τον γενικό πληθυσμό.

Πέραν των πιο πάνω, η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση για επαναφορά του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στην αναγκαία όσο ποτέ προηγουμένως ρευστότητα, καθώς και επίσπευση της μελέτης που διεξάγει το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας, για την διαμόρφωση και ταχεία έναρξη υλοποίησης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

«Το 2021 μπορεί να καταστεί όχι μόνο έτος υγείας, αλλά και έτος πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα, με κοινωνική ειρήνη και με πολιτική σύμπνοια», καταλήγει η ΟΕΒ.

Send this to a friend