Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Μ.Γιακουμής:”Στήριξη στον προσφυγικό Κόσμο της Λάρνακας”
Μ.Γιακουμής:”Στήριξη στον προσφυγικό Κόσμο της Λάρνακας”

Μ.Γιακουμής:”Στήριξη στον προσφυγικό Κόσμο της Λάρνακας”

Αγαπητέ Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Υπηρεσιακοί,

Η πιο επίσημη και σημαντική στιγμή κάθε χρονιάς σε κάθε Δήμο, είναι αδιαμφισβήτητα η στιγμή της έγκρισης του προϋπολογισμού του, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το 2020 ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έτος ανά το Παγκόσμιο με την Υγειονομική κρίση να αφήνει πολλές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Συνεπώς, ο Προϋπολογισμός που θα εγκρίνουμε σήμερα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι και η απαρχή για μια πιο ευέλικτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να είναι πιο κοντά στον Δημότη και στα καθημερινά προβλήματά του.

Φίλε Δήμαρχε, Φίλοι συνάδελφοι, Φίλοι υπηρεσιακοί, κυρίες και κύριοι,

Η Κυπριακή Οικονομία και τα νοικοκυριά έχουν περάσει, και ακόμα περνούν, μια δύσκολη και μεγάλη κρίση. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και όσες παραμένουν ανοιχτές έχουν τεράστια προβλήματα, η ανεργία είναι στα ύψη και ως φυσική συνέπεια αρκετοί συνδημότες μας περνούν δύσκολα. Όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να μας συνετίζουν και να μας οδηγούν στη διαχείριση των εσόδων του Δήμου με μεγάλη φειδώ.

Επίσης κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει ως Τοπική Αρχή είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας στην πόλη μας, κάτι που αναγκάζει τους νέους ηλικιακά συνδημότες μας να εργάζονται και πολλές φορές να ζουν εκτός Λάρνακας. Οι πιο τυχεροί έχουν εργασία εντός Κύπρου, αλλά σε άλλες πόλεις και οι λιγότερο τυχεροί μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Κάτι που είμαι σίγουρος ότι προβληματίζει όλους μας, είναι ότι ίσως να είμαστε η μόνη πόλη στον κόσμο που διαθέτει λιμάνι και αεροδρόμιο και εντούτοις δεν είμαστε η πρώτη επιλογή για επιχειρήσεις ή τουρισμό. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα κίνητρα για επιχειρήσεις προκειμένου να προκαλέσουμε τη μετεγκατάσταση τους στην πόλη μας (Φορολογικά, Πολεοδομικά και άλλα).

Φίλε Δήμαρχε, Φίλοι συνάδελφοι, Φίλοι υπηρεσιακοί.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας το 2020 δεν μας επέτρεψε να έχουμε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εύχομαι το 2021 να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να δούμε την Πόλη μας να σφύζει από ζωή και να φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες.

Ο Δήμος Λάρνακας εξελίσσεται και με έργα και υποδομές.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βλέπω την Πόλη μας, να εξελίσσεται σε Ευρωπαϊκή πόλη, να γίνεται πιο φιλόξενη σε άτομα με αναπηρίες, αφού η σημερινή εικόνα σε πολλά σημεία του κέντρου ξεκίνησε να αλλάζει με την ανακατασκευή των πεζοδρομίων.

Τα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν αλλά και τα έργα τα οποία τροχοδρομούνται και παίρνουν σάρκα και οστά είναι αυτά τα οποία θα μας κάνουν περήφανους με την υλοποίηση τους . Είναι αυτά τα έργα τα οποία θα κάνουν την Πόλη μας πιο όμορφη και θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, Κύπριους και ξένους.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Η ανέγερση της Λιανικής Αγοράς
  • Η ανάπλαση πλατείας στο Τέμενος Ζουχούρι
  • Η ανάπλαση και ανάπτυξη του Δημοτικού Κήπου
  • Η ανάπλαση του Κοινοτικού
  • Η αναδόμηση της Λέσχης
  • Η μετακίνηση και ανοικοδόμηση των εγκαταστάσεων Αντισφαίρισης
  • Η επέκταση του χώρου στάθμευσης Μακένζυ

Φαίνεται ότι από το 2021 και έπειτα θα είναι η χρυσή δεκαετία της Πόλης της Λάρνακας. Με προμετωπίδα την ενιαία Ανάπτυξη του Λιμένα και της Μαρίνας της Λάρνακας.

Η ανάπτυξη του Λιμανιού – Μαρίνας, αποτελεί το πιο καίριας σημασίας έργο για την Πόλη μας, και πως με την υλοποίηση του θα φέρει τον αέρα της ανάπτυξης και του μέλλοντος στην πόλη μας.

Η Κυβέρνηση και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταστήσει το θέμα αυτό ως πρώτο μέλημα και προτεραιότητα και έτσι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει κατοχυρωθεί σε επενδυτή και να προχωρά για υλοποίηση.

Οποιαδήποτε Κυβέρνηση και να βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου εγώ ως νέος άνθρωπος, συνετά και συγκροτημένα, θα επικροτώ τα θετικά που πράττει για την Πόλη μας και θα είμαι απέναντι σε οτιδήποτε δεν υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δημοτών της Λάρνακας.

Με διεκδίκηση και την στήριξη της Κυβέρνησης έχουμε καταφέρει πολλά. Όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε συστηματικά για την υλοποίηση των πιο κάτω.

• Μετακίνηση των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου:

Η αποξήλωση των εν λόγω εγκαταστάσεων είναι γεγονός.
Ο Δήμος και ειδικά εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλουμε να πιέσουμε το Κράτος προκειμένου να λάβει όλα τα σχετικά μέτρα ούτως ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και το ζήτημα να αντιμετωπίζεται στην ολότητά του ως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

• Βελτίωση του Οδικού Δικτύου στην Πόλη:

Η Λάρνακα, δυστυχώς έχει ένα προβληματικό οδικό δίκτυο καθώς οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν καταστραφεί λόγω πλημμελούς συντήρησης η οποία προφανώς οφείλεται στην οικονομική κρίση και την έλλειψη κονδυλίων.

• Στήριξη στον προσφυγικό Κόσμο που διαμένει στον ΔΗΜΟ Λάρνακας

Άσκηση πιέσεων στην Κυβέρνηση για κονδύλια που θα διατεθούν σε προσφυγικούς συνοικισμούς (πάρκα πεζοδρομοποιησεις και οδικό δικτυο).
Ο Δήμος μας είναι δήμος όπου το 65% του πληθυσμού είναι πρόσφυγες εκτοπισθέντες και το 45% είναι αυτόχθονες.
Ο προσφυγικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί και από την Κυβέρνηση αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τελευταίο άφησα το μείζον θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη νέα χρονιά ολοκληρώνεται η θητεία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε οι τοπικές αρχές να είναι στην προμετωπίδα της εξυπηρέτησης των πολιτών, από τους οποίους αντλούμε την εξουσία που μας εκχωρούν.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εκφράζω ευχαριστίες στο Δημοτικό Γραμματέα, στο Δημοτικό Ταμεία, στη Γραμματεία , στους τμηματάρχες, σε όλο το Υπαλληλικό και Εργατικό Προσωπικό που εργάζονται όλοι με ζήλο και ευσυνειδησία για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Επίσης ευχαριστίες εκφράζω σε όλους τους Συναδέλφους για τη συνεργασία, ευγένεια και Δημοκρατικότητα την οποία δείχνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και άλλων εκδηλώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενότητα, η σύμπνοια και η ομοψυχία είναι αρετές που το Συμβούλιο υιοθέτησε και υιοθετεί και εγώ το χαιρετίζω και το επικροτώ.

Προσωπικά ευχαριστώ το Δήμαρχο και όλους τους συνάδελφους για τις ομαλές και παραγωγικές συνεδριάσεις μας.

Αγαπητοί Φίλοι,

Θα υπερψηφίσω τους προϋπολογισμούς του Δήμου για το έτος 2021.

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε σε θέση να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Πάνω από όλα το καλό των δημοτών της Πόλης μας!

Ευχαριστώ.

Μιχάλης Γιακουμή
Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας

Send this to a friend