Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πιο κρίσιμη χρονιά του Αποχετευτικού Λάρνακας το 2021
Η πιο κρίσιμη χρονιά του Αποχετευτικού Λάρνακας το 2021

Η πιο κρίσιμη χρονιά του Αποχετευτικού Λάρνακας το 2021

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημαντική χρονιά για την πορεία υλοποίησης της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας θεωρεί το Σ.Α.Λ. το 2021, αφού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια, το C12A, ενώ παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα εξ’ ίσου σημαντικό συμβόλαιο, το C21A, στην περιοχή Πηλίδη, στο όρια του Δήμου Αραδίππου, πίσω από το γήπεδο «ΑΕΚ Αρένα».

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο στην περιοχή Πηλίδη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους θα είναι σ’ εξέλιξη το συμβόλαιο C12A, το οποίο καλύπτει τις περιοχές Μητρόπολης και Χρυσοπολίτισσας. Όπως εξήγησε, οι αρχικές εργασίες στις πιο πάνω περιοχές θ’ αφορούν διερεύνηση των αυλακιών (κάτω από το έδαφος των δρόμων) για ανακάλυψη αρχαίων και μετέπειτα εγκατάσταση αγωγών και φρεατίων για αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων και δίκτυο ομβρίων υδάτων.

«Το 2021 αυτό το συμβόλαιο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μ’ επέκταση για πρώτη φορά και στην Χρυσοπολίτισσα, μια ενορία που πιστεύεται ότι κρύβει κάτω από τα εδάφη της πολλές και σημαντικές αρχαιότητες», πρόσθεσε. Ο Α. Χατζηχαραλάμπους υπενθύμισε ότι στην οδό Πετράκη Κυπριανού, που βρίσκεται στην περιοχή Μητρόπολης, ήδη έχει ανακαλυφθεί κατά τις ανασκαφές για το αποχετευτικό ένας μεγάλος αριθμός τάφων της αρχαιότητας καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα, που καταδεικνύουν την ιστορία της Λάρνακας πέραν των 4.000 χιλιάδων χρόνων.

Μικρά αντλιοστάσια
——————————
Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας ανέφερε ότι εντός του νέου χρόνου συνολικά έξι μικρά αντλιοστάσια θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία στις περιοχές Μητρόπολης και Σωτήρος, εξυπηρετώντας πέραν του 50% των δημοτών και των νοικοκυριών που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο C12A. Σημείωσε, δε, πως με την ολοκλήρωση του υπό αναφορά συμβολαίου και παράλληλα με την ολοκλήρωση και λειτουργία των έξι μικρών αντλιοστασίων στις εν λόγω περιοχές, θα εξυπηρετηθεί το 97% των νοικοκυριών που συμπεριλαμβάνονται στη Β΄ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας. «Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο νέος χρόνος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για το ΣΑΛ», επισήμανε ο κ.Χατζηχαραλάμπους.

Η Γ΄ φάση
—————-
Το νέο έτος αναμένεται να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες για έναρξη της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, που σε πρώτο στάδιο θα καλύψει τις περιοχές δυτικά του διεθνούς αερολιμένα της πόλης, δηλαδή το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Περβολιών και Κιτίου. Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και να ετοιμαστούν τα έγγραφα προσφορών κι εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα πιστεύεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Σ.Α.Λ. θα είναι σε θέση να προκηρύξει προσφορές για τα πρώτα κατασκευαστικά έργα αποχέτευσης στις υπό αναφορά περιοχές. Όσον αφορά τους Δήμους Αραδίππου και Λειβαδιών καθώς και τις κοινότητες Ορόκλινη και Πύλα, που επίσης έχουν ενταχθεί στη Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας, ο Α. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι το Σ.Α.Λ. προσπαθεί να εξεύρει λύση όσον αφορά την χρηματοδότηση των έργων του αποχετευτικού. Εφόσον δεν εξευρεθεί λύση, τα έργα σ’ αυτές τις περιοχές θα καθυστερήσουν.

Send this to a friend