Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πόσο ασφαλείς είναι οι αεροπορικές πτήσεις στην εποχή COVID
Πόσο ασφαλείς είναι οι αεροπορικές πτήσεις στην εποχή COVID

Πόσο ασφαλείς είναι οι αεροπορικές πτήσεις στην εποχή COVID

Διαφορετική ανάγνωση της κατάστασης που επικρατεί στα αεροπορικά ταξίδια εν μέσω πανδημίας παρουσιάζουν οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, που μπορεί να φέρουν πλαγίως την κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες. Ο κλάδος είναι από εκείνους που έχει πληγεί περισσότερο παγκοσμίως από την επέλαση του κορονοϊού και, παρά το γεγονός ότι η πανδημία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη εντός Ευρώπης, οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να αποζητούν την άρση των περιορισμών ενόψει και τον χριστουγεννιάτικων εορτών.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ταξιδιώτες εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό. Ουσιαστικά ECDC και EASA, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να είναι ωφέλιμα όταν το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας υποδοχής είναι σχεδόν μηδενικό, όμως τώρα που ο κορονοϊός σαρώνει παντού δεν έχουν καμία αποδοτικότητα.

Αναφέρεται ότι τα άτομα που ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 δεν πρέπει αυτόματα να θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εξάπλωση μόλυνσης, αλλά μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μέλη του τοπικού πληθυσμού που δεν είχαν άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί με το COVID-19, αναφέρουν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια. Με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες, τα συμπεράσματα του εγγράφου αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ο επιπολασμός του νέου κορωνοϊού μεταξύ των ταξιδιωτών εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος από ό,τι στην περίπτωση του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, τα μέτρα που εφαρμόζονται στην αεροπορία ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης κατά τη διαδικασία αεροπορικών ταξιδιών.

«Αυτό το νέο έγγραφο είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή συμβολή για τα οφέλη των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο Patrick Ky, εκτελεστικός διευθυντής του EASA. «Τα ευρήματά του μπορεί να είναι σημαντικά για να καταστούν δυνατές πολλές οικογενειακές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Βασίζεται στα μέτρα που έχουμε ήδη θεσπίσει με το πρωτόκολλο ασφάλειας υγείας της αεροπορίας και ενισχύει την άποψη ότι δεν υπάρχει εγγενής κίνδυνος στα αεροπορικά ταξίδια – πράγματι οι αεροπορικοί ταξιδιώτες θεωρούνται ως σχετικά «ασφαλής για το COVID» πληθυσμός. Θα ενθαρρύνουμε τους εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων να λάβουν υπόψη τις συστάσεις που δίνονται εδώ κατά τη χάραξη των πολιτικών τους». Σημειώνει ότι οι δοκιμές και η καραντίνα έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης, ιδίως όσον αφορά το ταξίδι μεταξύ περιοχών παρόμοιου κινδύνου ή όταν μετακινούνται από λιγότερο επικίνδυνες περιοχές «πράσινες» σε περιοχές «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» με μεγαλύτερη επικράτηση της νόσου. Πράγματι, η τακτική εξέταση επιβατών σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο: εκτροπή πόρων από πιο επείγουσες ανάγκες, όπως ανίχνευση επαφών και δοκιμές εκείνων που είχαν άμεση επαφή με μολυσμένα κρούσματα.

Τι να κάνουν τα κράτη

«Τα επιστημονικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσάρτημα του ECDC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να επικεντρώνονται στον έλεγχο των ταξιδιωτών», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθυντής του ECDC. «Η δοκιμή των εισερχόμενων ταξιδιωτών θα αποτελούσε αποτελεσματικό μέτρο εάν οι χώρες πέτυχαν διαρκή έλεγχο του ιού SARS-CoV-2. Σε αυτό το χρονικό σημείο, οι εισαγόμενες περιπτώσεις είναι πιθανό να συμβάλουν ελάχιστα στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στη δημιουργία ισχυρών ικανοτήτων δοκιμών για ύποπτα περιστατικά, σε συνδυασμό με την απομόνωση ατόμων που έχουν θετικά αποτελέσματα, καθώς και την ανίχνευση επαφών και την καραντίνα επαφών στην κοινότητα».

Πληροφορίες στους ταξιδιώτες

Αντίθετα, ο EASA και το ECDC συνιστούν ανεπιφύλακτα την εκ των προτέρων παροχή πληροφοριών στους ταξιδιώτες σχετικά με το COVID-19, την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες προορισμού και τα μέτρα που ισχύουν στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου. Είναι επίσης επιτακτική η απλοποιημένη διαδικασία για τη λήψη πληροφοριών επαφής μέσω φορμών εντοπισμού επιβατών, κατά προτίμηση σε ψηφιακή μορφή, και η κοινή χρήση αυτού μεταξύ των αρχών, όπως απαιτείται.

Το πρωταρχικό σενάριο, στο οποίο ένα καθεστώς δοκιμών και καραντίνας θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι όταν οι ταξιδιώτες μετακινούνται από μια περιοχή εξαιρετικά υψηλής συχνότητας – πολύ πέρα ​​από το χαμηλότερο «κόκκινο» όριο των 50 περιπτώσεων ανά 100.000 σε βάση 14 ημερών – σε άλλη «κόκκινη» ζώνη με πολύ χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης ή σε οποιαδήποτε «πορτοκαλί» ή «πράσινη» ζώνη. Οι συστάσεις αξιολογούν διαφορετικές στρατηγικές δοκιμών / καραντίνας που θα υιοθετηθούν σε αυτήν την περίπτωση, καθορίζοντας τις επιλογές για τις χώρες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν τον υπολειπόμενο κίνδυνο μόλυνσης που εισάγεται.

Send this to a friend