Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γκράφιτι και πνευματική ιδιοκτησία
Γκράφιτι και πνευματική ιδιοκτησία

Γκράφιτι και πνευματική ιδιοκτησία

Τις τελευταίες δεκαετίες η τέχνη των γκράφιτι έχει γνωρίσει μία ιδιαίτερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Σε μεγάλες ή μικρές πόλεις ανά την υφήλιο ο καθένας μας έχει συναντήσει ή πρόκειται να συναντήσει πολύχρωμα σχέδια να καλύπτουν τοίχους σε πολυσύχναστους ή όχι δρόμους. Άλλες φορές, στη διάρκεια μίας βραδινής βόλτας μπορεί κανείς να συναντήσει ανθρώπους διάφορων ηλικιών να πειραματίζονται με σπρέι πάνω στους τοίχους.  Ήξερες ότι είναι δυνατόν τα γκράφιτι να προστατεύονται σύμφωνα με το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας;

Πιο συγκεκριμένα, ένα γκράφιτι σ’ έναν οποιοδήποτε τοίχο προστατεύεται, όπως συμβαίνει και με μια ζωγραφιά, εάν αποτελεί πρωτότυπο πνευματικό έργο και αποτελεί προϊόν πνευματικού κόπου του δημιουργού του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα έργα προστατεύονται ανεξάρτητα από το πόσο όμορφα ή μη κρίνονται από το κοινό, τη χρησιμότητά τους ή ακόμα και τα μηνύματα που θέλουν να μεταφέρουν. Ταυτόχρονα, τα πνευματικά έργα προστατεύονται ως τέτοια ακόμα κι αν παραβιάζουν κάποια άλλη νομοθεσία. Τα γκράφιτι για παράδειγμα, όταν γίνονται σε τοίχο που αποτελεί ξένη ιδιοκτησία, παραβιάζουν το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, ωστόσο προστατεύονται σύμφωνα με το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η χρήση τους από τρίτο πρόσωπο χωρίς την άδεια του δημιουργού αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του δημιουργού. Η προστασία δηλαδή ενός έργου με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι ανεξάρτητη από τον παράνομο ή ανήθικο χαρακτήρα του.

Κάποιες φορές επίσης τα γκράφιτι είναι ανώνυμα ή η υπογραφή παραπέμπει σε ψευδώνυμο. Το παραπάνω φαινόμενο επίσης δεν επηρεάζει την προστασία του γκράφιτι ή οποιουδήποτε άλλου πνευματικού έργου, καθώς ο κάθε δημιουργός έχει το δικαίωμα να διατηρεί την ανωνυμία του ή να κάνει χρήση ψευδώνυμου.

Τα έργα μας έχουν αξία οποιαδήποτε κι αν είναι η επιφάνεια στην οποία παίρνουν μορφή!

 

Send this to a friend