Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Υπ. Γεωργίας: Ο αγροτικός κόσμος θα στηριχθεί από το κράτος
Υπ. Γεωργίας: Ο αγροτικός κόσμος θα στηριχθεί από το κράτος

Υπ. Γεωργίας: Ο αγροτικός κόσμος θα στηριχθεί από το κράτος

Ο αγροτικός κόσμος πρέπει και θα στηριχθεί από το κράτος δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής προσθέτοντας ότι ανάμεσα στα προθέσεις του Υπουργείου είναι και η εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στις πληγείσες από το χαλάζι που έπεσε χθες σε περιοχές στον Πρωταρά και στο Παραλίμνι, ο Υπουργός είπε πως «με δεδομένη την εμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι η χαλαζόπτωση είναι στις σκέψεις και τις προθέσεις του Υπουργείου μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δηλαδή από το 2021 – 2027, να εντάξουμε στα επενδυτικά μας προγράμματα την εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων πέραν από τις ορεινές περιοχές και σε ολόκληρη την Κύπρο».

«Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί και η συγκεκριμένη περιοχή που έχουμε δει ότι πλήττεται τα τελευταία χρόνια αρκετά από ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι αυτό θα είναι μια πιο σταθερή λύση για το πρόβλημα που θα ανακουφίσει τους αγρότες μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε πως «η παρουσία μας σήμερα εδώ έχει σκοπό να δούμε ιδίοις όμμασι τις ζημιές που όντως φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι καθολικές και αφ’ ετέρου να στείλουμε το μήνυμα στήριξης προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής».

Ήδη, πρόσθεσε, «από χθες τα στελέχη του Τμήματος Γεωργίας βρέθηκαν στην περιοχή και άρχισαν να καταγράφουν σε πρώτη φάση τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί και καλούμε τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές να υποβάλουν τα έντυπα, τα αιτήματα τους ούτως ώστε να γίνει εντός των επόμενων ημερών μια πιο εξειδικευμένη αποτίμηση, για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης».

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι «για το θέμα των αποζημιώσεων πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή σχετική νομοθεσία η οποία καλύπτει όλους τους αγρότες και οι αγρότες που ήταν συνεπείς να μη φοβούνται τίποτε θα λάβουν τη στήριξη που προβλέπεται από τη νομοθεσία». Μάλιστα, συνέχισε, «οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν προς τα στελέχη του Τμήματος Γεωργίας είναι εκεί που υπάρχει αμφιβολία αυτή να είναι πάντοτε υπέρ του αγρότη, διότι πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε τον αγροτικό μας κόσμο, που αυτή την περίοδο δέχεται τα κτυπήματα της πανδημίας, τώρα δέχεται και τα κτυπήματα από μια θεομηνία».

Ο Κώστας Καδής έστειλε το μήνυμα ότι «ο αγροτικός κόσμος πρέπει και θα στηριχθεί από το κράτος και πρέπει να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας προς τους δοκιμαζόμενους αγρότες της περιοχής».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «ως ανταπόκριση προς την πανδημία του κορωνοϊού η κυβέρνηση πέρασε 27 τόσα μέτρα για στήριξη των αγροτών μας και για πολλά από αυτά τα μέτρα η στήριξη θα έρθει τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι αγρότες μας έχουν να λαμβάνουν στήριξη και θα ακολουθήσει στήριξη και για τις ζημιές τις οποίες έχουν πάθει».

Αυτά τα θέματα, συνέχισε «τα διαχειρίζονται οι ίδιοι άνθρωποι στο Υπουργείο και είναι πραγματικά μεγάλος ο φόρτος εργασίας, ωστόσο είμαι βέβαιος πως θα ανταποκριθούμε και στα χρονικά πλαίσια που αναμένουν οι αγρότες μας ούτως ώστε να έρθει έγκαιρα η στήριξη που αναμένουν».

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ανέφερε πως «ουσιαστικά το σχέδιο που έγινε μετά από διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και τις αγροτικές οργανώσεις, μπήκε από πέρσι και μας έδινε το δικαίωμα να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί και επειδή ήταν ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του». «Φέτος θα εφαρμοστεί ο νόμος αυστηρά ώστε να είμαστε εντάξει προς τις υποχρεώσεις μας ως αγρότες αλλά την ίδια ώρα να απαιτούμε και από το κράτος να είναι δίπλα μας», είπε.

Επομένως συνέχισε, ως αγροτικές οργανώσεις ζητούμε αυστηρή εφαρμογή του ίδιου του νόμου».

Send this to a friend