Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εκστρατεία καθαρισμού του βυθού και της παραλίας Λάρνακας
Εκστρατεία καθαρισμού του βυθού και της παραλίας Λάρνακας

Εκστρατεία καθαρισμού του βυθού και της παραλίας Λάρνακας

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) και με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και του Υφυπουργείου Τουρισμού, διοργάνωσαν εκστρατεία με τίτλο “Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα”. Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος BeMed ‘Plastic Free Entertainment Cruises and Water Sports Activities’, που αποτελεί πρωτοβουλία διεθνών οργανισμών μεταξύ των οποίων και το Prince Albert II of Monaco Foundation.

Συγκεκριμένα, 60 εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και καθάρισαν τον βυθό της Μαρίνας Λάρνακας και του Ψαρολίμανου καθώς επίσης και την παραλία Μακένζυ.  Από την εκστρατεία καθαρισμού μαζεύτηκαν από το βυθό συνολικά 1470 κιλά απορριμμάτων μεταξύ των οποίων λάστιχα, μπαταρίες, ποδήλατα, ανεμιστήρες, καρέκλες, κουζινικά είδη, τενεκεδάκια και πολλά άλλα αντικείμενα ενώ από την παραλία συλλέχθηκαν κυρίως μπουκάλια, αποτσίγαρα και πλαστικά καλαμάκια.

Οι εθελοντές αποτελούνταν από δύτες των σχολών καταδύσεων Viking Divers, Zenobia Diving Centre, Όμιλος Ιππόκαμπος, Dive-In Larnaca, Podvodnyi Mir, Aquadream και την ομάδα Beach Cleaning ενώ υποστήριζαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες AAK Larnaca-Napa Sea Cruises και Atlantis Cruises. Συμμετείχαν επίσης τα watersports centres Windsurfcity Cyprus, Mckenzie Watersports και K&L Finikoudes Watersports.

Ο Πρόεδρος του CSTI Φίλιππος Δρουσιώτης δήλωσε πως «ο κορονοϊός  δεν είναι η μόνη παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουμε, αλλά η κλιματική κρίση ίσως να είναι πιο καταστροφική εάν δεν λάβουμε μέτρα. Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Όλοι στον τουρισμό πρέπει να εργαζόμαστε για να πετύχουμε την κυκλική οικονομία όσον αφορά τα πλαστικά. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών μας και επίσης η μείωση των πλαστικών μίας χρήσης».

Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικές και επωφελείς, όμως η καθαριότητα των ακτών και των θαλασσών μας δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις Αρχές ή από ετήσιες εκστρατείες αλλά ν’ αποτελεί καθημερινή πρακτική του κάθε πολίτη.

Ο κ. Βίκτωρ Μαντοβάνη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΑΠ Λάρνακας επεσήμανε ότι «δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τουρισμό και ένα από τα συχνότερα παράπονα που δεχόμαστε από τους τουρίστες είναι η ακαθαρσία που υπάρχει στο νησί μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όμως μπορεί να διορθωθεί εύκολα, αρκεί όλοι να ευαισθητοποιηθούν».

Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας κ. Ιάσωνας Ιασωνίδης ευχήθηκε «η σημερινή εκστρατεία καθαρισμού να μην ήταν τόσο παραγωγική, αφού συγκεντρώθηκαν από την παραλία και τον βυθό, πάρα πολλά αντικείμενα.» Ο κ. Ιασωνίδης απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας να μην ρυπαίνουν. Είναι ντροπή μας, πρόσθεσε, «που σήμερα συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα σκουπίδια» ενώ σημείωσε παράλληλα πως «αποτελεί τιμή για τη Λάρνακα να υπάρχουν τόσες πολλές σχολές κατάδυσης οι οποίες βοηθούν στις εκστρατείες καθαρισμού που διοργανώνονται κατά καιρούς».

 

 

Send this to a friend