Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σύνδεσμοι Καρκινοπαθών: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του ΟΚΥΠΥ
Σύνδεσμοι Καρκινοπαθών: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του ΟΚΥΠΥ

Σύνδεσμοι Καρκινοπαθών: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του ΟΚΥΠΥ

Θέμα : Απαράδεκτη καθυστέρηση από τον ΟΚΥΠΥ στην Δημιουργία της Μονάδας Καθημερινής Φροντίδας Καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Κοινή Ανακοίνωση από :

Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου

Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου

ΠΑΣΥΚΑΦ

EUROPA DONNA CYPRUS

Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου

Τον Ιούλιο του 2019 είχε ξεκινήσει με έγκριση του τέως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ η συζήτηση για δημιουργία Μονάδας Καθημερινής Φροντίδας Καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας που θα εξυπηρετεί τους καρκινοπαθείς των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Το πιο πάνω αποτελεί πρωτοβουλία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, του ΠΑΣΥΚΑΦ, της Europa Donna Cyprus, του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου.

Την πρωτοβουλία στηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Ο τέως Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ έδωσε οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Λάρνακας κύριο Γιώργο Καροτσάκη για να προχωρήσει σε συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους για άμεση δημιουργία της Μονάδας. Είχαμε λάβει γραπτή διαβεβαίωση τόσο για την δημιουργεία της Μονάδας όσο και για την στελέγχωση της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τον ΟΚΥΠΥ.

Είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις από το 2019 μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων του Νοσοκομείου και των συνδέσμων που στηρίζουν την πρωτοβουλία. Αφιερώσαμε χρόνο και κόπο και καταλήξαμε όπως η Μονάδα δημιουργηθεί σε ένα τμήμα του 2ου ορόφου του νέου κτηρίου του Νοσοκομείου Λάρνακας.

Μετά την έξαρση της Πανδημίας στην Κύπρο λογικό ήταν οι συζητήσεις να διακοπούν. Μετά το τέλος του πρώτου κύματος της Πανδημίας διαπιστώνουμε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή/και απροθυμία εκ μέρους του ΟΚΥΠΥ να προχωρήσει με τα όσα έχει δεσμευτεί.

Για αυτό το λόγο έχουμε αποστείλει επιστολή προ μερικών εβδομάδων στον Πρόεδρο του ΟΚΥΠΥ κύριο Μάριο Παναγίδη και στον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ κύριο Χρίστη Λοϊζίδη για να τους εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας για το γεγονός.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα νέα δεδομένα που έφερε η Πανδημία. Κατανοούμε πλήρως πως τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει. Αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι καρκινοπαθείς των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και θα πρέπει να δωθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αφού σε καμία από τις δύο επαρχίες δεν υπάρχει οργανωμένη δομή για φροντίδα καρκινοπαθών.

Δυστυχώς η ηγεσία του ΟΚΥΠΥ δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις εκκλήσεις μας για αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών καθώς δεν έχει απαντήσει στην επιστολή των συνδέσμων μας, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του οι ανάγκες για ημερήσια νοσηλεία των καρκινοπαθών.

Ζητούμε όπως άμεσα καθοριστεί ο χώρος για την Δημιουργία Μονάδας Καθημερινής Φροντίδας Καρκινοπαθών δεδομένου του γεγονότος ότι μετά και την παράδοση του νέου κτηρίου υπάρχουν αρκετοί αναξιοποίητοι χώροι τόσο στο παλιό όσο και στο νέο κτήριο.

Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να καταθέσουμε την κοινή μας θέση ότι από την μια υπάρχει κατανόηση των δυσκολιών και των νέων δεδομένων που έφερε η Πανδημία αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να θυματοποιηθούν οι καρκινοπαθείς με περαιτέρω καθυστέρηση ή και αναβολή στην δημιουργία της Μονάδας.

Send this to a friend