Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Σχέδιο δεκαετίας με 250 δράσεις και έργα για 115 κοινότητες
Σχέδιο δεκαετίας με 250 δράσεις και έργα για 115 κοινότητες

Σχέδιο δεκαετίας με 250 δράσεις και έργα για 115 κοινότητες

Απασχόληση-Κατοικία-Υπηρεσίες είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το σχέδιο ολοκληρωµένης στεγαστικής πολιτικής και πολιτικής προσέλκυσης και υποδοχής νέου πληθυσµού στις ορεινές κοινότητες, τονίζει στον «Γεωργοκτηνοτρόφο» ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαµπιαούρης και τονίζει ότι στόχος είναι η µετατροπή του ορεινού χώρου σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, βιώσιµης ανάπτυξης και δηµιουργικότητας. Ο κ. Χαµπιαούρης υπογραµµίζει ότι η ο στρατηγικός σχεδιασµός, ο οποίος προς το παρόν καλύπτει τις ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς Τροόδους των επαρχιών Λευκωσίας και Λεµεσού, σύντοµα θα προωθηθεί και στην υπόλοιπη ορεινή περιοχή, των επαρχιών Λάρνακας και Πάφου.

 

Πώς ιεραρχείτε τα θέµατα που αφορούν τους ανθρώπους των ορεινών κοινοτήτων; Ποιες προτεραιότητες αξιολογείτε ως επείγουσες;

 

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες και το συνεπαγόµενο υψηλό κόστος της εγκατάλειψής τους καθώς επίσης τις δυνατότητες, τη δυναµική και τις προοπτικές τους, υιοθέτησε κι εφαρµόζει την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ). Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες που θα χαρακτήριζα ως επείγουσες είναι:

α) Η θεσµοθέτηση της Αρχής της Ορεινότητας: πρόκειται για µια από τις σηµαντικότερες δράσεις της ΕΣΑΟΚ και των εξαγγελιών του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, η οποία είναι το κλειδί και η βάση για τη βιώσιµη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, το εργαλείο προσανατολισµού πολιτικών τοµεακών αποφάσεων, καθώς και λειτουργίας ορισµένων βασικών θεσµών.

β) Η εκπόνηση ειδικού χωροταξικού και πολεοδοµικού σχεδιασµού ως η νέα ∆ήλωση Πολιτικής Τροόδους, η οποία θα υποστηρίζει και θα καθοδηγεί την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασµού.

γ) Η θεσµοθέτηση της Οικοτεχνίας/Μεταποίησης: πρόκειται για τη θεσµική αναγνώριση µιας µορφής επιχειρηµατικότητας, όπου το παραγωγικό δυναµικό θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα αδύνατα σηµεία του τοµέα και να αξιοποιήσει ευκαιρίες που µένουν ανεκµετάλλευτες. Με αυτόν τον τρόπο θα δηµιουργηθούν συνθήκες συγκράτησης αλλά και προσέλκυσης πληθυσµού στις ορεινές περιοχές, αυξάνοντας το εισόδηµα της γεωργικής οικογένειας και προσφέροντας µια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών άρρηκτα συνδεδεµένων µε τον τόπο.

δ) Η προώθηση όλων των δράσεων που αφορούν στην υποστήριξη των παραγωγικών δυνάµεων της περιοχής αλλά και εκείνων που θα βελτιώσουν άµεσα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ειδικά στους τοµείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

 

Κατ’ αρχάς για πόσες κοινότητες µιλούµε;  Και για πόσους κατοίκους;

 

Ο σχεδιασµός της ΕΣΑΟΚ, στο παρόν στάδιο, αφορά µέρος των ορεινών περιοχών της Κύπρου µε διακριτή γεωγραφική και πολιτισµική ταυτότητα και την ιστορική ονοµασία Τρόοδος. Συγκεκριµένα, καλύπτει τις ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς Τροόδους (επαρχία Λευκωσίας και Λεµεσού). Τα όρια της συγκεκριµένης περιοχής καλύπτουν 115 κοινότητες, δηλαδή το 25% της ελεύθερης Κύπρου, στις οποίες διαµένουν µόνιµα περίπου 27.000 κάτοικοι. Αναµένεται πως σύντοµα θα προωθηθεί η επέκασή της για να καλύψει και την υπόλοιπη ορεινή περιοχή (επαρχία Λάρνακας και Πάφου).

 

Τι είναι εκείνο που µπορεί να συµβάλει έµπρακτα στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών;

 

Καταρχάς να σηµειώσω ότι στόχος µας είναι η µετατροπή του ορεινού χώρου σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, βιώσιµης ανάπτυξης και δηµιουργικότητας. Η επίτευξη του συγκεκριµένου στόχου και η ουσιαστική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών θα επέλθει µέσα από την υλοποίηση των δράσεων και των στρατηγικών παρεµβάσεων/στόχων της ΕΣΑΟΚ, οι οποίες δοµούνται πάνω στο τρίπτυχο Παραγωγή (όπως για παράδειγµα η Οικοτεχνία, οι θέσεις εργασίας, το νέο τουριστικό προϊόν µε τις αυθεντικές διαδροµές και πολλές άλλες παρεµβάσεις που αφορούν τους τοµείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της µεταποίησης και του τουρισµού) – Πλαίσιο Ζωής (όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση του Νοσοκοµείου Τροόδους και η λειτουργία ενιαίων δοµών φροντίδας και απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και πολλές άλλες παρεµβάσεις που αφορούν στους τοµείς της Υγείας, Εκπαίδευσης, Πολιτισµού, Ενέργειας, ∆ιαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων κ.ά) – Φύση [ενιαία διαχείριση των περιοχών προστασίας της φύσης µε την ενσωµάτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας (∆άση, Natura, Παραγωγικά Συστήµατα Υψηλής Φυσικής Αξίας και Γαιότοποι) ως πρόδροµος µιας πολιτικής µετάβασης προς την αγρο-οικολογία, µε στόχο την αρµονική συµβίωση ανθρώπου και φύσης].

 

Η αστυφιλία έπληξε καίρια τις ορεινές κοινότητες. Υπάρχουν δυνατότητες και κίνητρα επιστροφής για µόνιµη εγκατάσταση και κυρίως για τη νέα γενιά; Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασµός σε βάθος χρόνου;

 

Και δυνατότητα επιστροφής για µόνιµη εγκατάσταση υπάρχει και στρατηγικός σχεδιασµός σε βάθος χρόνου. Συγκεκριµένα, ο στρατηγικός σχεδιασµός της ΕΣΑΟΚ, µέσα από µία ολοκληρωµένη προσέγγιση, επιστηµονικές µεθόδους και εφαρµοσµένες πρακτικές, υπέδειξε ένα σχέδιο δεκαετίας που περιλαµβάνει 250 δράσεις και έργα στους τοµείς της Γεωργίας, Μεταποίησης, Τουρισµού, Επιχειρηµατικότητας, Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος, Υδάτινων Πόρων, Πολιτισµού, Υγείας, Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Οδικού ∆ικτύου, Ενέργειας, Αστυνόµευσης και Πυρόσβεσης κ.ά. ∆ράσεις και έργα που εγκρίθηκαν και ξεκίνησε η σταδιακή υλοποίηση τους από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, τις κοινότητες και τους ιδιώτες, ώστε η περιοχή του Τροόδους να συγκροτηθεί ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθεί σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριότητας. Στοχεύουµε επίσης, στη δηµιουργία θέσεων εργασίας, στην ύπαρξη εξοπλισµού και υπηρεσιών και στην ικανότητα της περιοχής να «προσφέρει» ελκυστική στέγαση, µε την εφαρµογή ενός σχεδίου ολοκληρωµένης στεγαστικής πολιτικής και µιας πολιτικής προσέλκυσης και υποδοχής νέου πληθυσµού, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Απασχόληση-Κατοικία-Υπηρεσίες σ’ ένα ενιαίο πλαίσιο κινήτρων.

 

Έχετε διατελέσει Υπουργός Παιδείας και γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι η παιδεία είναι ζωτικό ζήτηµα για την παραµονή ή όχι µιας οικογένειας σε ορεινή περιοχή.

 

Ο ρόλος της παιδείας θεωρείται καθοριστικός άλλα, όπως διαφάνηκε στη διάγνωση της ΕΣΑΟΚ, το επίπεδο δηµόσιων υπηρεσιών όπως είναι η εκπαίδευση δηµιουργεί δυσκολίες στη διαβίωση των κατοίκων. Ο σχεδιασµός της ΕΣΑΟΚ έχει βασική κατεύθυνση την ενίσχυση της εκπαίδευσης, τη διεύρυνση και βελτίωση των παρεχόµενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, λαµβάνοντας υπόψη τους περιορισµούς και ενσωµατώνοντας τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες του Τροόδους. Οι ειδικότερες κατευθύνσεις που αφορούν στη σχολική εκπαίδευση είναι να αντιµετωπισθεί η ορεινή περιοχή του Τροόδους ως Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας όπου θα ισχύουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες και θα αναπτυχθούν κλάδοι σπουδών σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης που να αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και να απαντούν στις ανάγκες των ορεινών κοινοτήτων. ∆οµές παρόµοιες και παραπλήσιες µε το θεσµό των Πειραµατικών και Πρότυπων Σχολείων και να αναπτυχθεί η σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση υποστηριζόµενη από τα νέα ψηφιακά µέσα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ίδρυση βρεφοπαιδοκοµικών σταθµών σε κάποιες ορεινές κοινότητες καθώς επίσης και η επέκταση του θεσµού του ολοήµερου σχολείου.

 

Η αγροτική οικονοµία της Κύπρου έχει δεχτεί πλήγµα στην πορεία του χρόνου, για πολλούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όµως µια στροφή. Βλέπετε να υπάρχουν ενθαρρυντικές προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Βεβαίως υπάρχουν ενθαρρυντικές προοπτικές προς την κατεύθυνση αυτή. Βασική κατεύθυνση για τον τοµέα της γεωργίας είναι η οικοδόµηση ενός ορεινού γεωργικού προτύπου, µικρών πολυδραστήριων οικογενειακών εκµεταλλεύσεων, ικανού να εξασφαλίσει τη διαχείριση των φυσικών πόρων ταυτόχρονα µε την παραγωγή προϊόντων µε αξίες αναγνωρίσιµες από τους καταναλωτές. Άλλωστε να σηµειώσω ότι η νέα ορεινή οικονοµία στοχεύει, µεταξύ άλλων, στην ανάκτηση της εδαφικής διάστασης της παραγωγής (δεσµοί µε το τόπο), ως µια εναλλακτική λύση στην κρίση υπερπαραγωγής και στην κοινοτυπία των αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών. Η ζήτηση της αγοράς για προϊόντα συνδεδεµένα µε τους πόρους µιας περιοχής, επιτρέπει σε τόπους µε κληρονοµιά όπως το Τρόοδος, να πετύχουν µια ανταγωνιστικότητα βασισµένη στη διακριτότητα, παρά στη µείωση του κόστους. Επιπλέον να θυµίσω ότι µια βασική προτεραιότητά µας, άκρως ενθαρρυντική για την αγροτική οικογένεια, είναι η θεσµοθέτηση της Οικοτεχνίας, η οποία θα συνεισφέρει στη βελτίωση του εισοδήµατος της γεωργικής οικογένειας και θα προσφέρει µια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών άρρηκτα συνδεδεµένων µε τον τόπο.

 

Πρόσφατα συναντηθήκατε µε την Υπουργό Ενέργειας, Εµπορίου και Βιοµηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, για συζήτηση τρόπων ενθάρρυνσης οικοτεχνίας και µικρών επιχειρήσεων ορεινών κοινοτήτων. Κλειδί είναι η διασύνδεσή τους µε Σχέδια για βιοµηχανία και επιχειρηµατικότητα.

 

Μέσω της θεσµικής αναγνώρισης µορφών επιχειρηµατικότητας όπως η οικοτεχνία, το παραγωγικό δυναµικό θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα αδύνατα σηµεία του τοµέα όπως η έλλειψη οργάνωσης και υιοθέτηση συστηµάτων ποιότητας και να αξιοποιήσει ευκαιρίες που µένουν ανεκµετάλλευτες. Η Υπηρεσία Βιοµηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εµπορίου και Βιοµηχανίας, επεσήµανε ότι στην περίπτωση που λυθούν τα θεσµικά προβλήµατα της αναγνώρισης της οικοτεχνίας ως κλάδου του δευτερογενούς τοµέα παραγωγής, θα µπορούσαν να ενταχθούν, οι οικοτεχνίες της περιοχής σε δράσεις καινοτοµίας, επιχειρηµατικότητας και διά βίου µάθησης, περιβάλλοντος, πολιτισµού κ.ά., περιλαµβανοµένων νέων σχεδίων χορηγιών της κυβέρνησης, αλλά και σχεδίων στήριξης της επιχειρηµατικότητας.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραµµίσω ότι εφαρµογή της ΕΣΑΟΚ, ως κυβερνητικής πλέον πολιτικής, θα συµβάλει ώστε το Τρόοδος να κατέχει τη θέση που του αρµόζει στο σύνολο των πολιτικών της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, θεωρώντας το βουνό ως στοιχείο προστατευόµενο και αξιοποιούµενο µε παράλληλο σεβασµό των φυσικών ισορροπιών. Με συνεργασία, θετική σκέψη, σταθερά βήµατα και υπευθυνότητα θα πετύχουµε τη βιώσιµη ανάπτυξη των ορεινών µας κοινοτήτων. Το οφείλουµε στους ανθρώπους των βουνών, οι οποίοι καταβάλλουν µεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθούν στην περιοχή αλλά και να τη διατηρήσουν ζωντανή, αξιοποιώντας την κληρονοµιά τους.

 

Send this to a friend