Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Στην ατζέντα της Κοµισιόν το χαλούµι – Σε αυτό το τεύχος στο Γεωργοκτηνοτρόφο
Στην ατζέντα της Κοµισιόν το χαλούµι – Σε αυτό το τεύχος στο Γεωργοκτηνοτρόφο

Στην ατζέντα της Κοµισιόν το χαλούµι – Σε αυτό το τεύχος στο Γεωργοκτηνοτρόφο

ΑΝΟΙΚΤΟΣ παραμένει ο φάκελος της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία επί όλων των πέντε σημείων της κοινής αντίληψης, για το θέμα που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων το 2015.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Miriam Garcia Ferrer, δήλωσε ότι «η διαδικασία που στοχεύει στην καταχώριση του τυριού χαλούμι / helim στην ΕΕ ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης είναι ακόμη σε εξέλιξη. Βασίζεται στην κοινή αντίληψη που επιτεύχθηκε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο το 2015.

Οι όροι που συμφωνήθηκαν είναι αρκετά λεπτομερείς, αλλά συζητούμε ακόμη. Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέρη για να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα που θα αντικατοπτρίζει όλα τα στοιχεία αυτής της κοινής συμφωνίας. Γνωρίζουμε ότι αυτό τέθηκε χθες (20 Σεπτεμβρίου) από την Κύπρο καθώς απάντησε ο Επίτροπος Γεωργίας. Η γεωγραφική ένδειξη εξακολουθεί να μην έχει καταχωρηθεί στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταχωρηθεί σε εμπορικές συμφωνίες».

Κληθείσα να εξηγήσει τους λόγους για την έλλειψη συμφωνίας επί του φακέλου η εκπρόσωπος προσέθεσε: «όπως εξηγήθηκε, έγιναν συζητήσεις από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και την Κομισιόν. Υπάρχουν πέντε σημεία που η Κομισιόν ή συμφώνησε ότι πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε αυτήν την κοινή αντίληψη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για όλα τα σημεία. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Το θέμα ήγειρε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στους ευρωπαίους ομολόγους του στις 21 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους της Κομισιόν στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δεν επιτρέπει τη συμπερίληψη του προϊόντος στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με Τρίτες Χώρες.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την προσδοκία, η ώθηση που δίνει η Κομισιόν στο θέμα την τελευταία περίοδο, να οδηγήσει σε θετική κατάληξη στο θέμα το συντομότερο δυνατό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και γεωργικά θέματα που άπτονται του εμπορίου, ο κ. Καδής τόνισε την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να είναι πιο προσιτές στους αγρότες.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε να παρέχεται στα κράτη μέλη η απαραίτητη ευελιξία, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν μέτρα που να επιτυγχάνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εκτάσεων σε παρεμβάσεις που να προάγουν τους στόχους της ΚΑΠ για το περιβάλλον και το κλίμα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Κώστας Καδής είχε συνάντηση με το Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevicius, όπου ήγειρε το ζήτημα της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και υπογράμμισε την ανάγκη επιτήρησης ολόκληρης της περιοχής με την παρουσία του περιπολικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας της ΕΕ.

Send this to a friend